Η κρίσιμη Τετάρτη της κυρίας Μέρκελ

Η κρίσιμη Τετάρτη της κυρίας Μέρκελ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου ανακήρυξε το αμερικανικό περιοδικό «Forbes» την Αγκελα Μέρκελ. Παράξενη στέψη, σε μια συγκυρία όπου η «ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου» αγωνίζεται για την πολιτική της επιβίωση.

Στις 10 Σεπτεμβρίου, ο Γιώργος Παπανδρέου θα μιλάει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Σε ποια κατάσταση θα βρίσκεται η κυρία Μέρκελ εκείνη την ημέρα είναι άγνωστο. Γεγονός είναι ότι ακύρωσε το ταξίδι της στο Γιαροσλάβ και τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Μεντβέντεφ, που ήταν προγραμματισμένη για τις 7 Σεπτεμβρίου, ώστε να βρίσκεται στο Βερολίνο. Εκείνη την ημέρα που θα ξεκινήσει στο Μπούντεσταγκ η κοινοβουλευτική διαδικασία για την επικύρωση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου. Οι διαφωνίες στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού είναι τόσο ισχυρές, ώστε έγκυρες εφημερίδες, να θεωρούν ότι κινδυνεύει η ίδια η καγκελάριος.

Ο αιφνιδιασμός ήταν απόλυτος. Θα πρέπει να γυρίσει κανείς πίσω στον Λούντβιχ Ερχαρντ (1963-66) για να βρει ιστορικό εξέγερσης της χριστιανοδημοκρατικής κοινοβουλευτικής ομάδας κατά του χριστιανοδημοκράτη καγκελαρίου. Η Μέρκελ δεν αντιμετωπίζει περιθωριακούς διαφωνούντες, αλλά χριστιανοδημοκράτες πολιτικούς των οποίων ο κομματικός πατριωτισμός ουδέποτε είχε αμφισβητηθεί, όπως είναι ο πρόεδρος του Μπούντεσταγκ Νόρμπερτ Λάμερ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ.

Το πλήγμα, πάντως, που μετέφερε την αμφισβήτηση και στο υπουργικό συμβούλιο ήταν η πρόταση της υπουργού Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να εγγυηθεί η Ελλάδα με χρυσό τα δάνεια της 21ης Ιουλίου. Η καγκελάριος την άδειασε, όμως η Υπουργός Εργασίας και αναπληρώτρια πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών βρήκε ευήκοα ώτα στους ψηφοφόρους και βουλευτές του κόμματος. Η κυρία φον ντερ Λάιεν εθεωρείτο ώς χθες απολύτως έμπιστη της καγκελαρίου. Τώρα μάλλον της σκάβει τον λάκκο…

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς την κριτική από κορυφαίους του παρελθόντος, που είτε της καταλογίζουν ότι υπό την ηγεσία της το κόμμα έχει χάσει την ψυχή του, όπως ο επί 14 έτη πρωθυπουργός της Βάδης – Βυρτεμβέργης Ερβιν Τόιφελ, είτε την κατηγορούν για αναξιόπιστη εξωτερική πολιτική, όπως ο Χέλμουτ Κολ. Αυτές οι επιθέσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία γιατί αποσταθεροποιούν την καγκελάριο στο κοινό της, γεγονός εξαιρετικά κρίσιμο αν σκεφτεί κανείς ότι η δημοτικότητά της πέφτει, οι εταίροι της στον κυβερνητικό συνασπισμό κλονίζονται και έχει μπροστά της τρεις δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις.

Παραδοσιακά, στην γερμανική πολιτική, πέρα από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση είχαν ρόλο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης και η Μπούντεσμπανκ. Η τελευταία διαφώνησε ανοιχτά με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κρίστιαν Βουλφ θέλοντας να χαϊδέψει αυτιά ζήτησε και αυτός εγγυήσεις, και η ετυμηγορία της Καρσλρούης για το πρώτο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα αναμένεται για τις 7 Σεπτεμβρίου. Εκείνη η Τετάρτη μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για την κυβέρνηση Μέρκελ, αν η ετυμηγορία του δικαστηρίου είναι αρνητική. Και το τελευταίο πράγμα που θα χρειαζόταν η Ελλάδα είναι μια κυβερνητική κρίση στη Γερμανία…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή