Ο πρέσβης της Αυστρίας Dr Michael Linhart επισκέφθηκε τον χώρο ανασκαφής της Αρχαίας Φενεού

Ο πρέσβης της Αυστρίας Dr Michael Linhart επισκέφθηκε τον χώρο ανασκαφής της Αρχαίας Φενεού

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στα δύσκολα μετρά κανείς τους φίλους του» λέει ο λαός, αλλά δεν σημαίνει πως θα γράψουμε στο μαύρο κατάστιχο τους Φινλανδούς ή τους Ολλανδούς επειδή ζητούν εγγυήσεις για τα χρήματά τους, προκειμένου να συνυπογράψουν τις δόσεις του δανείου για την ελληνική οικονομία και το χρέος της. Ούτε και να ξεχνάμε τη συμβολή των Αμερικανών ή των Βρετανών, των Γάλλων, που οι αρχαιολογικές σχολές τους στις ανασκαφές έφεραν στο φως τους θησαυρούς της ελληνικής αρχαιότητας μαζί πάντα με τους Ελληνες αρχαιολόγους.

Η παράδοση συνεχίζεται με τον Αυστριακό πρέσβη Dr Michael Linhart που ενδιαφέρεται ενεργά και παρακολουθεί τις ανασκαφικές εργασίες στην Αρχαία Φενεό, όπου δραστηριοποιείται και η αυστριακή ανασκαφική ομάδα του Πανεπιστημίου Graz. Οι ανασκαφές γίνονται στο οροπέδιο Φενεού, στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Κορινθίας, στην Πελοπόννησο. Η Φενεός ήταν στην αρχαιότητα αρκαδική πόλη, την αναφέρει ο Ομηρος στην «Ιλιάδα» ως μία από τις πόλεις που συμμετείχαν στον Τρωικό Πόλεμο. Εκεί ίδρυσε ο Οδυσσέας ιερό πρός τιμήν της Αρτέμιδος, όπως αναφέρει ο Παυσανίας…

Οι ανασκαφές στην Αρχαία Φενεό έχουν μπει στο πλαίσιο ενός πενταετούς προγράμματος συνεργασίας σε ερευνητικές και ανασκαφικές εργασίες μεταξύ της ΛΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Karl Franzens Graz (Κέντρο Αρχαιότητος). Οι ανασκαφές διενεργούνται υπό τη διεύθυνση του διευθυντή της Εφορείας, δρος Κωνσταντίνου Κίσσα, και του καθηγητή του Πανεπιστημίου Graz, Dr Peter Scherer.

Την ανασκαφή επισκέφθηκε ο πρέσβης Dr Michael Linhart, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Σικυωνίων-Φενεού, κ. Σπυρίδωνα Σταματόπουλο, τον αντιπεριφερειάρχη κ. Γεώργιο Δέδε, τον δρα Κωνσταντίνο Κίσσα, διευθυντή της Εφορείας, και τον γενικό διευθυντή του Club Hotel Casino Loutraki, κ. Αντώνη Στεργιώτη – ο οποίος έχει παρασημοφορηθεί πρόσφατα από την αυστριακή κυβέρνηση για τη συμβολή του σε διμερείς πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το Club Hotel έχει αναλάβει ένα μεγάλο τμήμα της χρηματοδότησης του έργου. Ολοι οι συμμετέχοντες τόνισαν την ιδιαίτερη σημασία της ερευνητικής αυτής συνεργασίας ως ορόσημο για τις ελληνοαυστριακές σχέσεις στον τομέα του πολιτισμού και των επιστημών.

Σκοπός της επιστημονικής αυτής συνεργασίας είναι αρχικά να έλθει στο φως το τείχος της Ακρόπολης με τους πύργους και τα ιερά του, τα οποία πρέπει να βρίσκονται εντός τους τείχους.

Επίσης, στον επόμενο χρόνο θα γίνουν γεωφυσικές έρευνες προκειμένου να ανακαλυφθούν, προπάντων στον λόφο της Ακρόπολης, προϊστορικά ιερά, τα οποία πιθανολογείται ότι βρίσκονταν εκεί. Η Αρχαία Φενεός περιμένει να πάρει κι αυτή την πρέπουσα θέση στον Αρχαιολογικό Χάρτη των αποκαλύψεων των επιστημονικών ανασκαφών, όπου, δίπλα δίπλα, συνεργάζονται άνθρωποι για να φέρουν στο φως την ιστορία ενός τόπου ελληνικού, αλλά που ανήκει και στην οικουμένη…

Μύθος και ιστορία στην Αρχαία Φενεό…

«Η Φενεός ήταν στην αρχαιότητα αρκαδική πόλη που, όπως αναφέρει ο Ομηρος στην «Ιλιάδα», έλαβε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο. Ο δε Παυσανίας θέλει τον Οδυσσέα να ιδρύει εκεί Ιερό προς τιμήν της Αρτέμιδος».

Κίνηση

Παίρνω ένα παλιό παπουτσάκι τρυπημένο
που φορούσες στα πρώτα σου δειλά βήματα
και πήρε το σχήμα του αβέβαιου ποδιού σου.

Στ’ άχρηστα το πετώ
μα ξαφνικά θέλω να το κρατήσω.

Το γυρίζω πίσω.

Κι είναι αυτή η κίνηση που με πληγώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή