Ο τουρισμός μάς φέρνει πιο κοντά

Ο τουρισμός μάς φέρνει πιο κοντά

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες μέρες, το ρεπορτάζ μ’ έφερε σ’ ένα νησί δεμένο άρρηκτα με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την Ιμβρο. Υψίστης σημασίας για τον έλεγχο των στενών του Ελλησπόντου, η Ιμβρος κατοχυρώθηκε στην Τουρκία με τη Συνθήκη της Λωζάννης και οι Τούρκοι τη μετέτρεψαν σε απόρθητο στρατιωτικό φρούριο, αναγκάζοντας τους χιλιάδες Ελληνες που αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού να την εγκαταλείψουν. Δεκαέξι χρόνια πριν είχα βρεθεί και πάλι στο ίδιο νησί, όμως το τώρα με το τότε δεν έχουν καμία σχέση. Οι κυνηγημένοι Ελληνες επιστρέφουν, επισκευάζουν τα ερειπωμένα σπίτια τους, οργανώνουν άφοβα πολιτιστικές εκδηλώσεις, ασκούν ανεμπόδιστα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, συνεργάζονται με τους ντόπιους Τούρκους στο εμπόριο και το επιχειρείν.

Το διήμερο της παραμονής μου, στην Τραπεζούντα του Πόντου, χιλιάδες Ελληνες σκαρφάλωναν στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά για το ετήσιο προσκύνημα που από πέρυσι γίνεται νόμιμα και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος λειτουργεί με επίσημη άδεια της τουρκικής κυβέρνησης. Καταπέλτης εναντίον όσων ακραίων εθνικιστών συμπατριωτών του καλλιεργούν εχθρικό κλίμα, ισχυριζόμενοι ότι τα καραβάνια των Ελλήνων σπεύδουν στη Σουμελά τα καλοκαίρια με απώτερο στόχο την «ανασύσταση κράτους του Πόντου», ο Ταγίπ Ερντογάν: γραφικούς και κινδυνολόγους τούς αποκάλεσε σε δηλώσεις του ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο.

Συντελούνται τεκτονικές αλλαγές στη γείτονα από την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία και ο θετικός αντίκτυπος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι εμφανής. Δεν είναι μόνο οι θρησκευτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα που απολαμβάνουν πλέον οι μειονότητες, με πρώτους τους Ορθοδόξους χριστιανούς. Στο Αιγαίο διαμορφώνεται πρόσφορο πεδίο τουριστικής συνεργασίας που φέρνει όλο και πιο κοντά τις δύο χώρες, τις δένει με κοινά συμφέροντα. Οι Τούρκοι επενδύουν αστρονομικά ποσά στα παράλιά τους, αλλά χωρίς τη συνδρομή των ελληνικών νησιών, η απόδοση δεν θα είναι η αναμενόμενη και το γνωρίζουν. Εμείς από την πλευρά μας, προσδοκούμε στα εκατομμύρια παραθεριστών που κατακλύζουν τα καλοκαίρια τις τουρκικές ακτές. Σ’ αυτό το πλαίσιο έχουν αρχίσει να υλοποιούνται κοινά τουριστικά πακέτα και προγράμματα κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων, όπου Ελληνες και Τούρκοι πωλούν από κοινού και με αμοιβάιο όφελος ήλιο και θάλασσα, αγαθά με τα οποία η φύση προίκισε και τις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Αν και θα ήταν υπερβολικό να υποστηρίξει κανείς ότι η τουριστική συνεργασία μπορεί από μόνη της να αποκλείσει μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη στο Αιγαίο, σίγουρα την απομακρύνει. Γιατί, για σκεφτείτε, να γίνει καταμεσής του καλοκαιριού ή και την άνοιξη ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο; Το πλήγμα στον τουρισμό θα είναι τρομακτικό και οι ζημιές καταστροφικές για την οικονομία και των δύο χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή