Τι γραφει ο ξενος Τυπος

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

DER SΡΙΕGΕLΕλληνικές εγγυήσεις

Ρευστό για πιστώσεις. Ετσι ήθελε να διασφαλίσει η φινλανδική κυβέρνηση ότι θα λάβει πίσω τα χρήματα τα οποία θα συνεισφέρει στο νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Οπως υποστηρίζει το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, οι υπόλοιπες χώρες απορρίπτουν αυτή τη λύση. Στη συζήτηση μπαίνουν άλλες εγγυήσεις, αλλά και σε αυτό το σημείο θα μπορούσαν να προκύψουν προβλήματα. Εκπρόσωπος του υπουργείου επιβεβαίωσε το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Handelsblatt, το οποίο αναφέρει επίσης ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να συναινέσουν στη διμερή συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας για την καταβολή χρηματικής εγγύησης. Νωρίτερα υπήρξε ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί οιανδήποτε ρύθμιση ευνοεί τη Φινλανδία. Σύμφωνα με τη Ηandelsblatt, συζητείται το ενδεχόμενο παροχής εμπράγματων εγγυήσεων, όπως κρατικής γης. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν μπορεί να προωθήσει μια τέτοιου είδους συμφωνία καθώς θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί η ανησυχία του πληθυσμού για ξεπούλημα της χώρας στους ξένους.

FΙΝΑΝCΙΑL ΤΙΜΕS

Φινλανδική φάρσα

Η Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα συμφώνησε να παράσχει εγγυήσεις στη Φινλανδία για τη συμμετοχή της στο δεύτερο πακέτο διάσωσης· η συμφωνία όμως πυροδότησε την αντίδραση και άλλων μελών της Ευρωζώνης, αρκετά από τα οποία λένε τώρα ότι θέλουν να επιτύχουν μια ανάλογη διευθέτηση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι εύλογη η ανησυχία ότι το δεύτερο πακέτο διάσωσης, με τη μορφή που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, θα καθυστερήσει ή θα καταρρεύσει εξαιτίας της έλλειψης ενότητας μεταξύ των χωρών εκείνων οι οποίες εκλήθησαν να το στηρίξουν. Κατ’ αρχάς, ας περιμένουμε να δούμε τι θα πούνε οι Φινλανδοί. Εδώ και μία εβδομάδα, επιμένουν ότι η επιμέρους συμφωνία είναι το όριο γι’ αυτούς, ωστόσο μια τέτοια συμφωνία σε οποιαδήποτε μορφή θα προκαλέσει αρνητική αλυσιδωτή αντίδραση. Απλά, θέστε στον εαυτό σας το ερώτημα: Εάν ήσασταν επενδυτής, ο οποίος προβληματιζόταν αν θα εμπιστευτεί την Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχει σε ένα σχέδιο με στόχο την αποτροπή μιας στάσης πληρωμών, τι θα σκεφτόσασταν για το είδος της αξιοπιστίας που επιδεικνύεται σε αυτή τη φινλανδική φάρσα;

ΤΗΕ GUΑRDΙΑΝ

Αξιολογήσεις

Οι οίκοι αξιολόγησης είναι «μάντεις κακών». Προχθές, η Μoody’s υποβάθμισε την Ιαπωνία και δέχθηκε λυσσώδη επίθεση από το Τόκιο. Πρόκειται για μία ακόμα κίνηση σε μια συνηθισμένη διαδικασία, που παλαιότερα εξόργισε Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία ακόμα και ΗΠΑ. Φυσικά, οι οίκοι δικαίως επιμένουν ότι κάνουν αυτό που πρέπει. Η οργή εναντίον τους δεν είναι απλώς μία περίπτωση «εκτέλεσης» του αγγελιοφόρου κακών μαντάτων. Είναι μια επανάσταση εναντίον ενός συστήματος που επιτρέπει σε κάποιους, όχι απαραιτήτως μεγαλοφυείς, αναλυτές να θέτουν σε κίνδυνο τη συνοχή και τη ζωή κυρίαρχων κρατών και κυβερνήσεων. Είναι οργή εναντίον ενός συστήματος που χειρίζεται τα κράτη σαν να είναι μάρκες στην πράσινη τσόχα της αγοράς ομολόγων. Οι οίκοι, βέβαια, ισχυρίζονται ότι ενεργούν για λογαριασμό των επενδυτών. Αλλα αυτοί είναι συχνά κερδοσκόποι. Η υποβάθμιση των ΗΠΑ ήταν μια ανόητη πράξη με στόχο την παγκόσμια οικονομία. Ο κόσμος, οι κυβερνήσεις και οι αγορές έχουν ανάγκη να ακούσουν τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι να βάλει τους οίκους στη θέση τους.

LΕ ΜΟΝDΕ

Επιστροφή στο μέλλον

Το καλοκαίρι του 2011 θα φαντάζει εκ των υστέρων ως η εποχή αγωνίας του ευρώ, πλούσια σε χρήσιμα διδάγματα. Η ύπουλη προσπάθεια ομοσπονδιοποίησης της Ευρώπης απέτυχε, με τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ να προσπαθούν να επιβάλουν μηχανισμούς οικονομικής αλληλεγγύης, που θα οδηγούσαν στη δημιουργία μιας «Ευρώπης των χρεών». Παρά την άρνηση της Γερμανίας να προσυπογράψει τη θεσμοθέτηση του ευρωομολόγου, η μελλοντική διαφωνία του Βερολίνου για στήριξη της ΕΚΤ θα πρέπει να οδηγήσει σε εκ βαθέων συζήτηση για το τι σημαίνει η διατήρηση του ενιαίου νομίσματος, τόσο για τα «νεόπτωχα» κράτη της νότιας Ευρώπης όσο και για τα πλουσιότερα. Η ύπουλη ομοσπονδιοποίηση, μέσω της σωτηρίας του νομίσματος, κατέρρευσε έτσι το καλοκαίρι του 2011, ενώ την ίδια στιγμή αποκαλύφθηκε και η ατελέσφορη φύση της πολιτικής της ΕΚΤ. Η πολιτική αυτή, την οποία η Γαλλία στηρίζει, καταδικάζει τις χώρες της περιφέρειας σε χρόνια ύφεση. Η μόνη αξιόπιστη λύση αφορά τη συντεταγμένη «αποσυναρμολόγηση» του ευρώ, που θα ξεκινήσει με ραγδαία και άμεση υποτίμησή του και την αναδιάρθρωση του χρέους των κρατών της νότιας Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή