Νομιμότητα και ανομία στον Υμηττό

Νομιμότητα και ανομία στον Υμηττό

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εβρεχε στάχτες προχθές τη νύχτα στη Γλυφάδα και ο αέρας μύριζε καμένο. Ως κάτοικος της περιοχής, δεν θυμάμαι καν πόσες φορές ο Υμηττός έχει πυρποληθεί και πόσες φορές έχει εξαγγελθεί η προστασία του. Οσοι κολυμπούν στις ακτές της Βούλας και της Γλυφάδας μπορούν να παρατηρήσουν τον γυμνό όγκο του Υμηττού πάνω από τα «ακριβά» προάστια και την κατάργηση της κορυφογραμμής σε ορισμένα σημεία με την ανέγερση πολυκατοικιών.

Η κορυφογραμμή σε όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου θεωρείται φυσικό τοπίο και δεν αντικαθίσταται από ταράτσες και ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Ομως, εδώ, μιλάμε για την αποδοχή της παρανομίας ως κομμάτι της κοινωνικής ιδιορρυθμίας και της πολιτικής διαφθοράς. Σκέφτομαι σε ποιο κράτος της Ευρώπης ένας δήμαρχος θα προέβαινε σε καταπάτηση δημόσιας γης (όπως έγινε στη Γλυφάδα, στη ζώνη Α’ προστασίας του Υμηττού, για την επέκταση του νεκροταφείου) και δεν θα υπήρχε καμία συνέπεια πέραν από το «τράβηγμα του αυτιού» από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Δεν συνδέω φυσικά τον προχθεσινό εμπρησμό με την «επίσημη» καταπάτηση εκ μέρους του δήμου. Οταν, όμως, μια εκλεγμένη δημοτική αρχή παρανομεί τότε ενισχύει την ούτως ή άλλως παντοδύναμη ανοχή στην ανομία. Ο κ. Κ. Κόκκορης, λοιπόν, δήμαρχος της Γλυφάδας, αφού απέκτησε μια μάλλον απρόσμενη αρνητική δημοσιότητα (που πιθανώς να αδικεί το λοιπό έργο του) έχει μια ευκαιρία εξιλέωσης. Να ζητήσει συγγνώμη για την παράνομη ενέργεια (ανάλογη ευθύνη έχει και ο μητροπολίτης Γλυφάδας) και να συμβάλει στην αποκατάσταση του φυσικού τοπίου. Δεν θα το κάνει ως χάρη, είναι υποχρέωσή του.

Στον Υμηττό δραστηριοποιούνται με συγκινητική προσήλωση ομάδες πολιτών. Νέα παιδιά με αυταπάρνηση, καθώς και μεγαλύτεροι σε ηλικία, έμπειροι σε θέματα πυροπροστασίας και ανάπλασης περιβάλλοντος. Αποτελεί μέγιστη προσβολή απέναντι σε αυτούς τους πολίτες που αφιερώνουν τα Σαββατοκύριακά τους για την προστασία του Υμηττού, η εγκατάλειψη του βουνού στη μαφία των εμπρηστών και καταπατητών επί δεκαετίες. Ο κ. δήμαρχος, ας προχωρήσει την καύση νεκρών, ας θέσει το θέμα στο τραπέζι, και ας καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία του Υμηττού. Τα πραξικοπήματα είναι ξεπερασμένα. Ο προχθεσινός εμπρησμός κάτι μας λέει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή