Τα χρώματα του μήλου

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Στιβ Τζομπς είναι περίπου φίλος, για μια γενιά πενηντάρηδων που μεγάλωσαν με Μακ και μηλαράκια, τις εφευρέσεις του, πολύ πριν κατακτήσει τον νεότερο πληθυσμό με το iPhone και το iPad. Ο 56χρονος εφευρέτης και επιχειρηματίας αποχώρησε από την ηγεσία της Apple, την περασμένη Τετάρτη, στέλνοντας ένα από τα γνωστά του μέιλ, με υπογραφή «Στιβ». Λίγο νωρίτερα, η εταιρεία, που ίδρυσε το 1976, είχε φτάσει την Εxxon στην παγκόσμια κορυφή της κεφαλαιοποίησης.

Η ευφυΐα, ο πλούτος και η επιτυχία του πιο χαρισματικού επιχειρηματία-εφευρέτη των τελευταίων δεκαετιών δεν απέτρεψαν εντούτοις τη συνάντησή του με την κοινή μοίρα των ανθρώπων. Ο καρκίνος παγκρέατος και η μεταμόσχευση ήπατος έχουν καταβάλει τον δυναμικό ψηλό χίπι από την Καλιφόρνια, το παιδί που μεγάλωσε με θετούς γονείς, τον ιδιοφυή αυτοδίδακτο που παράτησε το κολέγιο λίγους μήνες αφότου γράφτηκε, τον εκκεντρικό μεγιστάνα που ντυνόταν με Levi’s και μαύρο ζιβάγκο, τον βουδιστή που πίστεψε το ντιζάιν της λεπτομέρειας.

Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, ο Τζομπς εξέφρασε το πνεύμα της Σίλικον Βάλεϊ και τις μεταμορφώσεις της ποπ κουλτούρας, τον εμβολιασμό της τεχνολογίας με το ελευθεριάζον πνεύμα των χίπις, με τον ατομικισμό και τη φαντασία, το πέρασμα από τον ρομαντισμό και την αντικουλτούρα του ’60-’70, στον καταναλωτισμό του ’80-’90 και τις φαντασιακές κοινότητες του Διαδικτύου, κι από ‘κει στην τυφλή λατρεία του i-gadget. To ίδιο το μήλο της Apple Inc. δείχνει τη μεταλλαγή: από τα χρώματα του ουράνιου τόξου, στη μονόχρωμη ψυχρότητα του βουρτσισμένου μετάλλου και του γυαλιού.

Ο Στιβ Τζομπς μας συντρόφεψε σαν φίλος από το Mac Plus με δισκέτα έως τον iMac 21,5΄΄ που γράφω σήμερα, από τα κρεμ κουτάκια με ασπρόμαυρη οθόνη 9΄΄ έως την αλουμινένια φλούδα Air. Ολα την ίδια δουλειά κάνουν εντέλει. Κι όλοι ακολουθούμε την κοινή μοίρα· αυτήν που τώρα καλεί τον Στιβ από την αιθέρια κορυφή στη βάση, στη σκιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή