49 χρόνια πρίν στην «Κ»28.VΙΙΙ.1962

49 χρόνια πρίν στην «Κ»28.VΙΙΙ.1962

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΗΠΑ: Νέα Υόρκη, 27.- Υπό τον τρίστηλον τίτλον «Οι Ελληνες επικρίνουν τον τερματισμόν της αμερικανικής οικονομικής βοηθείας», οι «Τάϊμς της Νέας Υόρκης» δημοσιεύουν σήμερον ανταπόκρισιν του κ. Χάουαρντ Τώμπμαν, εξ Αθηνών, συνοδευμένην από φωτογραφίαν του πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος εσχολίασε κατά τρόπον επικριτικόν τα του τερματισμού, από 1ης παρελθόντος Ιουλίου, της αμερικανικής ετησίας βοηθείας προς την Ελλάδα, εξ 20 εκατομμυρίων δολλαρίων. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος προσθέτει ότι ο Ελλην πρωθυπουργός ηρνήθη ν’ απαντήση αν σκέπτεται να περικόψη τας αμυντικάς δαπάνας, αλλ’ εξ άλλων ελληνικών πηγών επληροφορήθη ότι εξετάζεται το ενδεχόμενον τούτο.

Ο κ. Καραμανλής, εις συνέντευξίν του, συνώψισεν ως εξής τα αισθήματα της Κυβερνήσεώς του, επί του ζητήματος: Το πρόβλημα το οποίον εδημιουργήθη διά την Ελλάδα συνίσταται εις το ότι η σημαντική πρόοδος, η σημειωθείσα κατά τα τελευταία ολίγα έτη, χωρίς να είναι εις θέσιν να καλύψη τας υπαρχούσας κοινωνικάς και οικονομικάς ανάγκας, δημιουργεί εν τούτοις παρομοίαν εντύπωσιν. Η Κυβέρνησις δεν νομίζει ότι ευσταθεί το επιχείρημα τούτο ούτε και πιστεύει ότι ο δανεισμός αποτελεί την κατάλληλον λύσιν, εάν μάλιστα τα χρήματα που θα εξασφαλισθούν ούτω πρόκειται να διοχετευθούν εις αμυντικάς δαπάνας.

[…] Εις τον αντιπρόεδρον των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Λύντον Τζόνσον, ο οποίος φθάνει εις Αθήνας την Παρασκευήν (31 Αυγούστου 1962), εν τω πλαισίω της περιοδείας του εις την Μέσην Ανατολήν και την Νότιον Ευρώπην, θα δηλωθή, πιθανώς, ότι αν δεν επαναληφθή η βοήθεια η Ελλάς θα υποχρεωθή, ενδεχομένως, να περικόψη τον αμυντικόν της προϋπολογισμόν. Παρομοία ενέργεια είναι πιθανόν να επηρεάση δυσμενώς την ελληνικήν συμβολήν εις τον ΝΑΤΟ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ: Κατ’ αυτάς εκυκλοφόρησεν η αναμενομένη έκδοσις του βιβλίου του καθηγητού κ. Αγγέλου Προκοπίου εις ελληνικήν, αγγλικήν και γαλλικήν γλώσσαν υπό τον τίτλον «Το μακεδονικόν ζήτημα στη βυζαντινή ζωγραφική». Το κείμενον συνοδεύεται από 70 πίνακας μωσαϊκών και τοιχογραφιών βυζαντινής τέχνης, τετραχρωμίας και βαθυτυπίας. Η λαμπρά αυτή έκδοσις αποτελεί σταθμόν εις την πρόοδον του ελληνικού βιβλίου τέχνης, διότι αμιλλάται τας καλυτέρας διεθνείς εκδόσεις. Το περιεχόμενον του βιβλίου, αναφερόμενον εις την έριδα περί της εθνικής πατρότητος των έργων της βυζαντινής εκκλησιαστικής τέχνης των εκκλησιών της Μακεδονίας, παρουσιάζει επικαιρότητα και φλέγον ενδιαφέρον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή