Ευοίωνα σημάδια κάθαρσης

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει κανείς την αίσθηση πως δρομολογείται μια επώδυνη αλλά απολύτως αναγκαία διαδικασία κάθαρσης στη χώρα τον τελευταίο καιρό με όσα αποκαλύπτονται γύρω από το ποδόσφαιρο, τη συναίνεση για κρίσιμες αλλαγές στην παιδεία και τον έλεγχο των τραπεζών. Δεν θα είναι βέβαια μια απλή ή «αναίμακτη» υπόθεση γιατί θα συγκρουσθεί η λογική της συγκάλυψης με τη λογική της αποκάλυψης και της κάθαρσης. Συναντά κανείς αυτήν τη σύγκρουση στον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί και άλλοι παράγοντες του δημόσιου βίου όλα τα αποστήματα: τη βαθιά κρίση διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, την κατάσταση στα πανεπιστήμια, τα φαινόμενα κακής διαχείρισης και παράλογων δανείων στις τράπεζες και άλλα πολλά.

Οι οπαδοί της συγκάλυψης και της συναλλαγής έχουν μια τεκμηριωμένη και αρκετά πειστική άποψη. Θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που βασίσθηκε στην παραβατικότητα και την αυθαιρεσία τα τελευταία 150 χρόνια, με μικρά διαλείμματα. Δεν πιστεύουν ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει ή που οι ίδιοι ενδιαφέρονται να ξοδέψουν την ενέργεια και το πολιτικό κεφάλαιο για να το αλλάξουν. Τι λένε λοιπόν; «Ασ’ το μωρέ, μην τα σκαλίζεις τώρα, μήπως όλοι τα ίδια δεν κάνουν;» ή εκείνο το άλλο «τώρα τι θα κάνουμε δηλαδή, θα διαλύσουμε το σύστημα ολόκληρο; Δεν είναι καιρός για τέτοια». Με αυτήν τη λογική οι οπαδοί της συγκάλυψης και της αδράνειας υποστηρίζουν ότι το πρωτάθλημα πρέπει να διεξαχθεί, η BlackRock να μην έλθει να ελέγξει τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, το άσυλο να παραμείνει ως ασπίδα για κάθε είδους παρανομία στα πανεπιστήμια.

Οι οπαδοί αυτής της σχολής χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τους άμεσα εμπλεκόμενους στα διάφορα συστήματα και υποσυστήματα συναλλαγής και διαφθοράς, οι οποίοι δεν θέλουν ποτέ να έλθουν στο φως της δημοσιότητας τα έργα και οι ημέρες τους, και τους πολιτικούς, δικαστές και κρατικούς λειτουργούς οι οποίοι ανετράφησαν με το συγκεκριμένο σύστημα και δεν θέλουν ή δεν μπορούν να τα βάλουν μαζί του.

Η άλλη σχολή βασίζεται στη βασική αρχή πως «δεν πάει άλλο, πιάσαμε παντού πάτο γιατί αφήσαμε αυτά τα αποστήματα ανεξέλεγκτα. Αν δεν τα καθαρίσουμε τώρα, δεν πάμε πουθενά». Αντιλαμβάνονται βεβαίως οι εν λόγω «τρελοί» πως έχουν απέναντί τους ένα ισχυρότατο μπλοκ συμφερόντων το οποίο έχει ως συμμάχους ικανότατους δικηγόρους, φοβισμένους δικαστές, τρομαγμένους δημοσίους υπαλλήλους και ένα ν ομικό σύστημα που δυστυχώς δεν βοηθά την κάθαρση.

Είναι πάντως ενδιαφέρον πως δεν εμφορούνται από ηθικοπλαστικές εμμονές. Πρακτικό είναι το ζήτημα γι’ αυτούς, γιατί εκτιμούν ότι η οικονομία δεν μπορεί να ξαναρχίσει να δουλεύει χωρίς εξυγίανση των τραπεζών και πως το ποδόσφαιρο δεν θα βελτιωθεί ποτέ αν συνεχίσει να είναι όμηρος των πιο άγριων, σκοτεινών συμφερόντων.

Δεν ξέρουμε ποια σχολή θα κερδίσει. Η σχολή της συγκάλυψης τρέμει «τους ξένους» γιατί ας μην ξεχνάμε πως οι αποκαλύψεις στο ποδόσφαιρο ξεκίνησαν από την ΟΥΕΦΑ και πως οι παράδοξοι τραπεζίτες φοβούνται τους ξένους ελεγκτές, και μόνο. Η έκβαση αυτής της τιτάνιας μάχης η οποία δίνεται κάθε μέρα ανάμεσα σε πολιτικούς, δικαστές, κρατικούς λειτουργούς, αθλητικούς δικαστές κ.λπ. θα έχει τεράστια σημασία για τη χώρα. Οι μεν απειλούν πως «αν αρχίσεις να τα σκαλίζεις όλα, θα καταρρεύσει όλο το οικοδόμημα που έχεις φτιάξει, καλύτερα κρύψ’ τα κάτω από το χαλί» και οι δε απαντούν: «Δεν το βλέπεις, σάπιο είναι και η μόνη σου λύση είναι να το γκρεμίσεις και να το ξαναχτίσεις»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή