Το δίκοπο μαχαίρι

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ακαδημαϊκή χρονιά αρχίζει με τα πανεπιστήμια κλειστά. Ο συμπαγής πυρήνας του καθηγητικού κατεστημένου έστρωσε τον δρόμο με απειλές και αποφάσεις περί μη εφαρμογής, κ.λπ. του νέου νόμου του κράτους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι συνδικαλιστικές φοιτητικές μειοψηφίες αναλαμβάνουν δράση διά των καταλήψεων. Η εξέλιξη της όλης αναστάτωσης δεν είναι, φυσικά, δυνατό να προβλεφθεί, με πιο πιθανό τον εκφυλισμό, μετά κάποιο διάστημα, των κινητοποιήσεων και σίγουρη την περαιτέρω υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Μια πρώτη, ωστόσο, δοκιμή «ακύρωσης στην πράξη» του νέου νόμου και ειδικά του επίμαχου ζητήματος του πανεπιστημιακού ασύλου ενδέχεται να επιχειρηθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, την ημέρα των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Ολοι ξέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια μετά τις διαδηλώσεις γύρω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο όπου ο πρωθυπουργός παραδοσιακά εκφωνεί τον καθιερωμένο λόγο για την οικονομία, ομάδες κουκουλοφόρων κατέφευγαν στον γειτνιάζοντα με τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ χώρο του πανεπιστημίου, απ’ όπου εξορμούσαν καίγοντας και καταστρέφοντας σταθμευμένα αυτοκίνητα και καταστήματα, ενώ με την ευκαιρία επιδίδονταν και στο καθιερωμένο πλιάτσικο εντός αδειάζοντας τις αίθουσες, τα εργαστήρια ή και τα κυλικεία των σχολών. Ολα αυτά ελέω πανεπιστημιακού ασύλου, με τους υπέρμαχους της διατήρησής του, αξιότιμους πρυτανικούς, συγκλητικούς, κοσμήτορες και πάσης φύσεως ενδιαφερόμενους για την καρέκλα, να μην τολμούν ή να μην επιθυμούν να τα αποδοκιμάσουν, προσβλέποντας στη διά της συνδιαλλαγής ψήφο των οργανωμένων κομματικών φοιτητικών μειοψηφιών.

Τώρα υπάρχει μια νέα πραγματικότητα. Η Βουλή ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία ένα νόμο με τον οποίο καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο και η πολιτεία οφείλει να τον εφαρμόσει. Η Αστυνομία, εφόσον υπάρξει έκνομη δραστηριότητα στους πανεπιστημιακούς χώρους, είναι υποχρεωμένη να επέμβει για να προστατεύσει την περιουσία του ελληνικού λαού. Θα το επιχειρήσει εάν μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες μασκοφόροι οχυρωθούν στους χώρους του Αριστοτέλειου, απ’ όπου με ορμητήριο τις υπό κατάληψη σχολές θα επιδίδονται στο προσφιλές σπορ του μπάχαλου και των καταστροφών;

Το μαχαίρι σε μια τέτοια εξέλιξη προβλέπεται δίκοπο. Υπάρχει ο κίνδυνος αιματηρών συγκρούσεων με απρόβλεπτη κατάληξη. Αν όμως η πολιτεία δεν εφαρμόσει τον νόμο περί ασύλου τότε χάνει με την πρώτη τη μάχη των εντυπώσεων.

Οσο για τους κοπτόμενους για την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος, καθηγητές, νίπτουν τας χείρας, επιρρίπτοντας από τώρα την ευθύνη γι’ αυτά που ενδέχεται να συμβούν στην υπουργό Παιδείας και στη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής που ψήφισε τον νόμο!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή