Η αναζήτηση πολιτικής λύσης

Η αναζήτηση πολιτικής λύσης

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους σχετικά λίγουςπολίτες που παρακολουθούν με κάποια προσοχή και αντικειμενικότητα τα κοινά, η αποχώρηση της τρόικας από τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση προκάλεσε μούδιασμα, παρά τις διαβεβαιώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι επρόκειτο για προγραμματισμένη διαδικασία. Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία προέβλεπε ολοκλήρωση του ελέγχου και των διαπραγματεύσεων τη νύχτα της περασμένης Πέμπτης, ενόψει της καταβολής της έκτης δόσης του δανείου στήριξης προς την Ελλάδα και όχι επάνοδο της τρόικας ύστερα από περίπου δέκα ημέρες για να διαπιστώσει αν η κυβέρνηση αποφάσισε να συμμορφωθεί τελικά με τις υποδείξεις της.

Είναι σαφές λοιπόν ότι υπάρχουν εκκρεμότητες, οι οποίες πρέπει να διευθετηθούν για να πάρει η Ελλάδα την επόμενη δόση του δανείου, και σωστά «μούδιασαν» όσοι παρακολουθούν και αντιλαμβάνονται τι γίνεται: ότι δηλαδή για άλλη μία φορά δεν προχώρησαν οι μεταρρυθμίσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις καθυστερούν και οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν πιάνονται επειδή η κυβέρνηση δεν τολμά. Ακόμη χειρότερα, ότι η κυβέρνηση πέρασε μια περίοδο αποχαύνωσης, παραλυσίας και εσωτερικών καβγάδων μετά την απόφαση της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου και δίνει πλέον την εντύπωση μιας κουρασμένης και χαλαρής ομάδας.

Κυκλοφορούν διάφορα σενάρια, περί προσφυγής σε εκλογές, ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος επεδίωξε τη ρήξη με την τρόικα για να τις επισπεύσει, όπως από την πρώτη στιγμή σχεδίαζε, ακόμη και περί συνεννόησής του με τον Αντώνη Σαμαρά για να εξουδετερωθεί ο Γιώργος Παπανδρέου. Αν μη τι άλλο, είναι γνωστό ότι η σεναριολογία και η συνωμοσιολογία στην Ελλάδα αποτελούν τέχνες σε διαρκή ακμή. Είναι όμως αδιαμφισβήτητο ότι ο υπουργός Οικονομικών ήταν πάντα θιασώτης των πολιτικών λύσεων και σε τέτοια ελπίζει και τώρα, ώστε οι εταίροι δανειστές μας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αποδεχθούν ότι η ύφεση φταίει για όλα και επομένως δικαιολογείται το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος στην Ελλάδα να μην πέσει κάτω από το 8,5% του ΑΕΠ.

Ενδεχομένως ο Ευάγγελος Βενιζέλος να πιστεύει ότι μια οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας αποτελεί ακόμη συστημική απειλή για την Ευρωζώνη και επομένως οι εταίροι μας θα ανεχθούν και πάλι τις καθυστερήσεις και τις αστοχίες της ελληνικής κυβέρνησης. Ισως όμως να μην έχει καταλάβει ότι Ευρωπαίοι και ΔΝΤ βρίσκονται πια στα όρια της ανοχής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή