49 χρόνια πρίν στην «Κ»4.ΙΧ.1962

49 χρόνια πρίν στην «Κ»4.ΙΧ.1962

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ ΤΖΟΝΣΟΝ: Ετερματίσθησαν χθες ενταύθα αι συνομιλίαι του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Λύντον Τζόνσον και του πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αντί της εκδόσεως του συνήθους κοινού ανακοινωθέντος, προεκρίθη όπως προβούν εις ανακοινώσεις τόσον ο Αμερικανός αντιπρόεδρος όσον και ο Ελλην πρωθυπουργός. Εις τας ανακοινώσεις αυτάς, συνοψίζονται τα συμπεράσματα των ελληνοαμερικανικών συνομιλιών. Ο κ. Τζόνσον τονίζει ότι παρά την συμφώνως προς την γενικήν πολιτικήν των Ηνωμένων Πολιτειών, μετάθεσιν της βοηθείας από την αμυντικήν στήριξιν εις τα δάνεια οικονομικής αναπτύξεως, η μορφή της λοιπής αμερικανικής βοηθείας θα ανταποκρίνεται, όσον το δυνατόν περισσότερον προς τας βασικάς ανάγκας της Ελλάδος. Ο κ. Τζόνσον επανέλαβε την απόφασιν των Ηνωμένων Πολιτειών να προστατεύσουν και υποστηρίξουν την Ελλάδα «εις το μέλλον όπως και εις το παρελθόν εναντίον οιωνδήποτε απειλών εξ οιασδήποτε πλευράς». Εις την ανακοίνωσιν εξ άλλου του κ. Πρωθυπουργού τονίζεται ότι κατά τας συνομιλίας εξετάσθη εις όλην του την έκτασιν το ελληνικόν πρόβλημα και αναφέρεται δήλωσις του κ. Τζόνσον, συμφώνως προς την οποίαν η Κυβέρνησις των Ηνωμένων Πολιτειών θα συμβάλη ενεργώς εις την περαιτέρω οικονομικήν ανάπτυξιν κατά τρόπον αποτελεσματικότερον.

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εις απάντησιν του εκφωνηθέντος εις Βόλον λόγου του αρχηγού της Ενώσεως Κέντρου κ. Γεωργίου Παπανδρέου -ο οποίος, αφού επανέλαβε τας γνωστάς κατηγορίας του περί «βίας, νοθείας και αστυνομικού κράτους, εναντίον του οποίου δικαιολογείται όχι απλώς εθνική αντίστασις, αλλ’ αληθής επανάστασις του λαού», εζήτησεν την παραίτησιν της Κυβερνήσεως και εκάλεσε τον Βασιλέα (Παύλον) ν’ αποκαταστήση το πολίτευμα, διότι άλλως από ανεύθυνος μεταβάλλεται εις υπεύθυνον της παραβιάσεως του Συντάγματος- η Κυβέρνησις εξέδωσε χθες την νύκτα ανακοίνωσιν. Η κυβερνητική ανακοίνωσις αποκρούει ως θίγοντα το φιλότιμον του λαού τα περί αστυνομικού κράτους, κατηγορεί τον αρχηγόν της Ε.Κ. ότι επωφελούμενος της παρουσίας του κ. Τζόνσον, επεκαλέσθη ξένας επεμβάσεις εις τα εσωτερικά της χώρας και ότι καπηλεύεται την Δημοκρατίαν και καλεί εκείνους που τον ενεθάρρυναν εις την νοσηράν τακτικήν του να προκαλέση ανωμαλίαν, να τον αναχαιτίσουν διότι ο ίδιος έχει απολέσει οιοδήποτε αίσθημα ευθύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή