Γραμματα Αναγνωστων

6' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμα της E.E. στην Ελλάδα

Κύριε διευθυντά

Περιοδικώς δημοσιεύονται ειδήσεις για πρόστιμα που επιβάλλει η E.E. στη χώρα μας γιά παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας ή για μη εναρμόνιση της δικής μας, όπως έχουμε υποχρέωση.

Αφορμή για την επιστολή αποτέλεσε πρόσφατο δημοσίευμα («K», 14-2-2012) από το οποίο πληροφορούμεθα ότι επί αρκετά χρόνια πληρώνουμε πρόστιμο 31.000 ευρώ την ημέρα επειδή δεν ανακαλέσαμε την απαγόρευση των τεχνικών – ψυχαγωγικών παιχνιδιών.

Θλίβομαι όταν διαπιστώνω ότι η ελληνική κοινωνία έχει πάθει ένα είδος «μιθριδατισμού» και οι περισσότεροι προσπερνούν αυτές τις ειδήσεις σαν ασήμαντες, που δεν τους αφορούν. Τα πρόστιμα που πληρώνουμε κάθε χρόνο, εξαιτίας της αδιαφορίας, της ανεπάρκειας ή της αμέλειας των αρμοδίων υπουργών, προκαλούν αϋπνία, γιατί θα μπορούσαν να τακτοποιήσουν τις παραβάσεις αυτές εντός ολίγων ημερών, αν υπήρχε η πολιτική βούληση.

Οταν η Πολιτεία μειώνει τις συντάξεις των 500 ευρώ για να εισπράξει μικρό ποσοστό των προστίμων, τότε ανίσχυρος, αγανακτώ που κανείς υπεύθυνος δεν λογοδοτεί για τα αρνητικά πεπραγμένα του.

Η προσωπική μου απορία είναι: εγώ ο μόνιμος αναγνώστης της «K», που δεν διαβάζω άλλο έντυπο, πώς θα ενημερωθώ, σαν «κυρίαρχος λαός» που είμαι (;) ποιοι είναι οι «Μαυρογιαλούροι», στις λίστες των κομμάτων, που δεν πρέπει να ξαναμπούν στη Βουλή; Δεν θα έπρεπε η εφημερίδα μου να ενημερώνει τους αναγνώστες της, ποιοι ήταν, π.χ., οι αρμόδιοι που δεν ενδιαφέρθηκαν να σταματήσουν το πρόστιμο των 31.000 ευρώ την ημέρα;

Γιωργος Αραμπατζης / Χολαργός

Επίκαιρος ο Αριστοφάνης

Κύριε διευθυντά

Ησημερινή διάλυση της χώρας φέρνει στη μνήμη μας τα λόγια του Αριστοφάνη, ο οποίος στην κωμωδία οι «Βάτραχοι» κατηγορεί τους Αθηναίους γιατί αναθέτουν τη διαχείριση των κοινών στους ανίκανους, τους φαύλους και τους πονηρούς και όχι στους ικανούς, τους ενάρετους και άξιους πολίτες! Χρησιμοποιούμε, λέει ο ποιητής, τους ανίκανους, τους κίβδηλους και τους φαύλους, τους οποίους η πατρίς δεν θα χρησιμοποιούσε ούτε ως «καθάρματα», έτσι αποκαλούσαν τους εγκληματίες και τους κακούργους τους οποίους εφόνευαν χάριν του καθαρμού και της σωτηρίας της πόλης. Καλούσε δε τους Αθηναίους να αλλάξουν συμπεριφορά και να αναθέσουν και πάλι τα διάφορα δημόσια αξιώματα στους χρηστούς και άξιους πολίτες!!!

Αλήθεια, πόσο επίκαιρος είναι σήμερα ο Αριστοφάνης!!!

Ας ελπίσουμε ότι τις συμβουλές του θα τις θυμηθούν οι Ελληνες όταν βρεθούν στις κάλπες προκειμένου να απαλλάξουν τον τόπο από όλους εκείνους που ευθύνονται για το σημερινό μας κατάντημα.

Ηλιας Μαλεβιτης / Δικηγόρος, τ. Βουλευτής

Καταστροφές στην Αθήνα

Κύριε διευθυντά

Ως ιδιοκτήτης ενός εκ των καταστημάτων που επλήγησαν από τα επεισόδια της 12ης Φεβρουαρίου, εξοργίστηκα από τη δήλωση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κ. Παπαγιαννόπουλου, στην οποία επανέλαβε τον ισχυρισμό που χρησιμοποιεί η Αστυνομία κάθε φορά που τα κάνει θάλασσα, δηλαδή ότι «βασική προτεραιότητα στον σχεδιασμό της ήταν η εξασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών». Ομως δουλειά της Αστυνομίας είναι να εξασφαλίζει και τη σωματική ακεραιότητα και την ακεραιότητα της περιουσίας των πολιτών. Κρίνοντας μάλιστα από τον αριθμό των συνανθρώπων μας που κατέληξαν στο νοσοκομείο όσο και από τη βιβλική καταστροφή, η Αστυνομία απέτυχε τραγικά και στα δύο. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την προστασία της περιουσίας, ίσως πρέπει να αναρωτηθούν, τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη (sic) όσο και ο αρχηγός της Αστυνομίας, γιατί καμία ασφαλιστική εταιρεία δεν καλύπτει καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας από ταραχές. Να αναρωτηθούν επίσης πού θα βρουν δουλειά οι εκατοντάδες νέοι άνεργοι που απασχολούντο στα καταστήματα τα οποία δεν θα ανοίξουν ξανά. Οι ευθύνες τόσο της πολιτικής όσο και της φυσικής ηγεσίας της Αστυνομίας είναι βαρύτατες. Σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα θα είχαν παραιτηθεί ήδη τόσο ο κ. υπουργός όσο και ο κ. Παπαγιαννόπουλος. Αλλά η Ελλάδα, σε θέματα παραίτησης υπουργών και υπευθύνων, κάθε άλλο παρά πολιτισμένη είναι.

Βασιλης Μασσελος / Αθήνα

ΙΙ

Κύριε διευθυντά

Δυστυχώς τα γεγονότα της Κυριακής στις 12/2 για άλλη μια φορά μας έφεραν αντιμέτωπους με το γνωστό κλασικό πια ερώτημα «ποιος φταίει επιτέλους».

Για να παραιτηθεί κανείς από τη θέση ισχύος, η οποία του έχει δοθεί, πρέπει να διαθέτει υπευθυνότητα, αυτοσεβασμό και διάθεση αυτοκριτικής. Ομως όλοι γνωρίζουμε ότι εκτός ενός ελαχίστου ποσοστού των πολιτικών μας, η πλειοψηφία αποτελείται από ανεπιτυχείς επαγγελματίες. Δυστυχώς, το μοναδικό προσόν που ανέπτυξαν ήταν η κολακία και το «κανάκεμα» των ισχυρών της παράταξής τους με απώτερη ελπίδα την παροχή ενός μεριδίου της πίτας της εξουσίας απ’ όπου επίσης απορρέουν και έμμεσες οικονομικές απολαβές. Με αυτά ως δεδομένα, αντιλαμβανόμαστε, ότι η λέξη «παραιτηθείτε» δεν υπάρχει καν στο λεξιλόγιο του κ. Παπουτσή! Επίσης διερωτώμαι πώς πρέπει να αισθάνονται οι χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι εισέπνευσαν τόνους δακρυγόνων (εξαντλήθηκαν τα αποθέματα της Αστυνομίας;) με σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία τους (τωρινές και μακροπρόθεσμες) και επίσης διερωτώμαι γιατί η Αστυνομία μας δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες ή εκτοξευτήρες νερού όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος, σαν Αθηναίος πολίτης αισθάνομαι ντροπή όταν δεν δίδεται καμιά συμπαράσταση απέναντι στους πληγωμένους και καμένους αστυνομικούς, οι οποίοι κατόπιν διαταγών (φαντάζομαι) φύλαγαν τη Βουλή και το υπουργείο Οικονομικών και όχι τις περιουσίες και την ακεραιότητα των πολιτών.

Δυστυχώς όσο υπάρχει αναξιοκρατία, δηλαδή «μικρά άτομα σε μεγάλες θέσεις» και ατιμωρησιά, η χώρα μας δεν θα ορθοποδήσει!

Κ. Σαμαρας

Το δίλημμα των εκλογών

Κύριε διευθυντά

Δυστυχώς, η πατρίδα μας βρίσκεται σε ανομολόγητα οικτρή κατάσταση, για την οποία ευθύνονται κατά κύριο λόγο ο «κομματισμός» του πολιτικού μας συστήματος και οι άνθρωποι που το υπηρέτησαν. Σ’ αυτήν τη δραματική θέση που βρισκόμαστε, δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να σωθούμε, παρά μόνον όλοι μαζί, ενωμένοι, να αγωνιστούμε για τη σωτηρία μας, μακριά από κομματικά και προσωπικά άλλα κίνητρα. Μπορεί οι δυνάμεις των κομματικών σχηματισμών, όπως αυτές αναδείχθηκαν από τις τελευταίες εκλογές, να έχουν διαρραγεί, πλην όμως η παρούσα Βουλή συνολικά δοκιμάστηκε και αποδείχθηκε ότι λειτουργεί θετικά.

Αυτό κατέδειξαν τα αποτελέσματα των δύο κρίσιμων αποφάσεών της, τόσο για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας όσο και με την έγκριση της νέας δανειακής μας σύμβασης. Επομένως, η παρούσα Βουλή μπορεί και επιβάλλεται να διατηρήσει τη λειτουργία της, εξαντλώντας την τετραετία που το Σύνταγμα προβλέπει, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους σωτήριους εθνικούς μας στόχους. Το αίτημα για εκλογές, αν και νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο, θα μπορούσε να εξεταστεί εάν η χώρα μας δεν ήταν σε εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες και εάν πράγματι οι εκλογές εξασφάλιζαν ένα φερέγγυο πολιτικό αποτέλεσμα.

Οπως δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, παρατηρείται μια συνεχής εξασθένηση των άλλων κομματικών σχηματισμών και η άνοδος των αριστερών κομμάτων και της δύναμης της αποχής.

Από ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα, σε κάθε φρόνιμο μυαλό, αποκλείονται οι σκέψεις για εκλογές στους αμέσως επόμενους μήνες, διότι θα προκύψει μια πολυκομματική κυβέρνηση, η οποία μόνο την πολιτική αστάθεια εγγυάται.

Οσον αφορά την αιτιολογία ότι επιβάλλονται για να εκτονωθεί ο λαός, πράγματι ο λαός θα εκτονωθεί, αλλά η εκτόνωσή του θα είναι εχθρική προς το πολιτικό σύστημα και καταστροφική για την πατρίδα μας. Η εκτόνωση του λαού θα έλθει με την αναγέννηση της ελπίδας του από μια συνεπή κυβέρνηση, που θα εφαρμόσει αποφασιστικά και σταθερά το πρόγραμμα για την έξοδο από την κρίση, η οποία όλους μάς καταθλίβει. Η παρούσα Βουλή να πράξει και πάλι το καθήκον της, να εγκρίνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, για το υπόλοιπο της 4ετίας, υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο, απαρτιζόμενη από ολιγομελές Υπουργικό Συμβούλιο με εθελοντές επιστήμονες και πολιτικούς, οι οποίοι να είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν το πρόγραμμα για τη διέξοδο της πατρίδας από την κρίση.

Μια τέτοια κυβέρνηση, απαλλαγμένη από τις πελατειακές σχέσεις, είναι και προς το συμφέρον του πολιτικού συστήματος.

Ετσι, με την αποφασιστική και σταθερή εφαρμογή του προγράμματος σωτηρίας θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα αναγεννηθεί η ελπίδα στους Ελληνες πολίτες.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα εκτονωθούν οι καταπιέσεις μας από την κρίση και όχι από τη διεξαγωγή εκλογών. Σκέψεις οι οποίες φρονώ ότι εκφράζουν μια δίκαιη και ορθή πορεία.

Αρης Διαμαντοπουλος / Υποστράτηγος ε.α. – Ψυχολόγος – Διδάκτωρ Φιλοσοφίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή