Αύγουστος Βεϊνόγλου: η Καππαδοκία έδωσε την έμπνευση, η Σμύρνη την έκθεση 9 έργων του

Αύγουστος Βεϊνόγλου: η Καππαδοκία έδωσε την έμπνευση, η Σμύρνη την έκθεση 9 έργων του

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή η αμείλικτη επικαιρότητα που προτάσσει θέματα όταν ήδη υπάρχουν άλλα εξίσου ενδιαφέροντα, είναι υπεύθυνη που δεν παρουσιάστηκε από τη στήλη η σύμπραξη σε έκθεση του Αυγούστου Βεϊνόγλου μαζί με δύο Τούρκους καλλιτέχνες, τους Deniz Guvensoy και Irfan Dormez στη Norm Gallery της Σμύρνης.

Οχι της Νέας Σμύρνης αλλά της Σμύρνης – Σμύρνης, γενέτειρας του πατέρα του κ. Φιλοκτήτη Βεϊνόγλου και της Μαρίας Βεϊνόγλου από την Καππαδοκία – δεύτερη γενιά προσφύγων, και μέλη της Ενώσεως Σμυρναίων και οι δύο γονείς. Να όμως που ο 29χρονος Αύγουστος, μεγαλωμένος μέσα στις μνήμες και στη νοσταλγία, βρήκε μέσα από την τέχνη τον δικό του δρόμο για να εκφρασθεί.

Είναι γλύπτης ο Αύγουστος, με σπουδές στο Edinburgh College of Art και τη δική μας Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, καθώς και κάτοχος MFA από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου ζει και εργάζεται. Αλλά, βέβαια, μαζί με την πατρίδα του την Ελλάδα μετρά και η πατρίδα των γονιών του, γι’ αυτό η Εκθεσή του στη Σμύρνη που λήγει στις 3 Μαρτίου, αύριο δηλαδή, είναι μια ακόμη απόδειξη πόσο η ρίζα της καταγωγής μιλά στον καλλιτέχνη.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού του 2011 ο Αύγουστος πέρασε καιρό στην Καππαδοκία, γενέτειρα των γονέων της Μαρίας, της μητέρας του.

Εκεί μελέτησε τον χώρο και όλα όσα είδε αποτελούν τα 9 έργα που φτιαγμένα με μελάνι σε χαρτί που αποτυπώνουν τη μορφολογία και τη δομή υπόσκαφων κατασκευών αλλά και του φυσικού ανάγλυφου που δημιούργησε η αρχαία ηφαιστειακή τόφος.

Στα εγκαίνια της έκθεσης μεταξύ των επισήμων ήταν και ο μητροπολιτικός δήμαρχος της Σμύρνης Aziz Kocaoglu (Αζίζ Κοτζάογλου) που εντυπωσιάστηκε από τα έργα του και μίλησε μαζί του. Το χαρακτηριστικό έργο από την έκθεση έχει τίτλο «Βράχος της Κοιλάδας των Ρόδων». H φωτογραφία του Αυγούστου Βεϊνόγλου είναι από την παραμονή του στην Καππαδοκία. Το ίδιο έργο επελέγη για την αφίσα της έκθεσης στη Norm Gallery, Σοκάκ 52, Σμύρνη (Ιzmir).

Στο απόσπασμα από «Τρεις μέρες στα πετροκομμένα μοναστήρια της Καππαδοκίας» γράφει ο Γιώργος Σεφέρης «Αραγε θα βρεθή κάποτε ένας νέος που θα είχε το κέφι να γράψει/μια/μονογραφία για τις τοιχογραφίες της Εκκλησιάς των Στεφάνων;» (Δοκιμές, B) Μαζί με τη φωτογραφία του Γιώργου Σεφέρη με τον Αγγελο Βλάχο και τις γυναίκες τους στα Βυζαντινά Μοναστήρια της Καππαδοκίας, όλοι με τα καλοκαιρινά τους, το 1950, και η φωτογραφία του Αυγούστου Βεϊνόγλου που πήγε στην Καππαδοκία κι είδε, στα υπόσκαφα, το έργο της αιωνιότητας. H ιδιαίτερη φυσιογνωμία της Καππαδοκίας τού μίλησε…
ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή