Ας ωριμάσουν, επιτέλους

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οφειλαν οι πολιτικοί ηγέτες να σιωπήσουν, εάν είχαν έστω ελάχιστη συναίσθηση των ευθυνών τους. Ο 77χρονος συνταξιούχος φαρμακοποιός οδηγήθηκε στην αυτοκτονία, χθες το πρωί στο Σύνταγμα, λόγω της αίσχιστης διαχειρίσεως των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις.

Από το 1952, που εψηφίσθη ο νόμος βάσει του οποίου ο εκάστοτε διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος είχε δικαίωμα να μετατρέπει τα αποθεματικά των Ταμείων σε ομόλογα του Δημοσίου και σε μετοχές, όλες οι κυβερνήσεις λεηλάτησαν με τρόπο συστηματικό τα χρήματα ιδιωτών -επιχειρηματιών, υπαλλήλων, εργατών, ελευθέρων επαγγελματιών κ.λπ.- δίχως την υποχρέωση να ενημερώνουν τις διοικήσεις των Ταμείων που οι ίδιες τοποθετούσαν.

Οικτίρουν κατά καιρούς αρμόδιοι υπουργοί και διοικητές κάποιων Ταμείων το μέγεθος της εισφοροδιαφυγής, που επέτρεψαν οι ίδιοι για να στηρίξουν δήθεν την επιχειρηματικότητα, αλλά πρωτίστως, εάν όχι αποκλειστικά, για να εξυπηρετήσουν τις πελατειακές τους σχέσεις.

Σε μία προσπάθεια ετεροχρονισμένης εφαρμογής καθαρτηρίου πολιτικής αποκαλύφθηκαν άθλιες ενέργειες επιόρκων υπαλλήλων Ταμείων, που εξέδιδαν συντάξεις και επιδόματα σε άτομα που δεν τα εδικαιούντο. Ορθή, δίχως αμφιβολία, η όψιμη ευαισθησία. Αλλά ο ρόλος των διορισμένων διοικήσεων είναι ο έλεγχος της εύρυθμης λειτουργίας των οργανισμών οι επικεφαλής των οποίων τοποθετούνταν από τις κυβερνήσεις.

Ομως και η κομμουνιστική Αριστερά, «φιλεύσπλαχνος» εξ επαγγέλματος προς τις λαϊκές τάξεις, ουδέποτε έθεσε -πριν από το «κούρεμα» των ομολόγων- το θέμα της διαχειρίσεως των αποθεματικών στην κορυφή της ημερήσιας πολιτικής της διατάξεως. Προείχε ο «αγώνας» εναντίον της «πλουτοκρατίας» και του «διεθνούς ιμπεριαλισμού»!

Η καταλήστευση των ασφαλιστικών Ταμείων γινόταν με το επιχείρημα ότι το κράτος -οι κυβερνήσεις δηλαδή- εγγυάται τις συντάξεις και την υγειονομική περίθαλψη. Αλλά το κράτος έχει καταρρεύσει, οι κυβερνητικές δεσμεύσεις

δεν λαμβάνονται από κανέναν υπ’ όψιν, διότι δεν έχουν την παραμικρά αξία. Ελληνες πολιτικοί οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και στη διασπάθιση των αποθεματικών των εργαζομένων της.

Οι ολοφυρόμενοι πολιτικοί που προέβαλαν χθες με δηλώσεις τους τη συντριβή τους για την αυτοκτονία του συνταξιούχου δεν έπεισαν κανέναν. Προκάλεσαν αποστροφή. Ας μην επιχειρήσουν όμως μετάθεση των ευθυνών στην τρόικα, στο Μνημόνιο, στη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Αγκελα Μέρκελ. Οι υπεύθυνοι της διαχειρίσεως των ασφαλιστικών Ταμείων -σύννομη είναι αλήθεια- έχουν ονοματεπώνυμο.

Ο έλεγχος των Ταμείων πρέπει να αποδοθεί στους ασφαλισμένους. Αυτοί να εκλέγουν στο εξής τις διοικήσεις και να τις στελεχώνουν με προσοντούχα άτομα, με διεθνή εμπειρία. Αυτοί να ελέγχουν τους εισπρακτικούς μηχανισμούς και να αποφασίζουν για τις επενδύσεις των κεφαλαίων – εντός και εκτός Ελλάδος. Αυτοί να διεκδικήσουν με νόμιμα μέσα τις αποζημιώσεις για τη διασπάθιση των αποθεματικών τους. Το αίτημα είναι η ριζική αλλαγή, όχι η επίδειξη όψιμης ευαισθησίας. Ας ωριμάσουν τα νήπια, επιτέλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή