Αγνοια και ανευθυνότητα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μεγάλη λύπη παρακολουθεί κανείς τις εξελίξεις στη χώρα μας, που, αν μη τι άλλο, οφείλονται στην ανευθυνότητα της πολιτικής ηγεσίας, η οποία, αγνοώντας τους κινδύνους, αρνείται να συμφωνήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να οδηγεί τη χώρα σε ακόμη βαθύτερη πολιτική και οικονομική κρίση. Ολοι ελπίζουν ότι η κατάσταση θα διορθωθεί με τις επερχόμενες εκλογές, το οποίο, προσωπικά αμφισβητώ.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, με αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα επιχειρήσει να διορθώσει ή και να ακυρώσει αποφάσεις και δεσμεύσεις προηγούμενων κυβερνήσεων, πράγμα το οποίο δεν είναι εφικτό. Αλίμονο εάν κάθε κόμμα που αυξάνει την κοινοβουλευτική του δύναμη, μπορεί και να αμφισβητεί δεσμεύσεις προηγούμενων κυβερνήσεων με κοινοβουλευτική έγκριση. Είναι πραγματικά λυπηρό το φαινόμενο έλλειψης εθνικής ευθύνης των κομμάτων εν μέσω μιας υπάρχουσας σοβαρής οικονομικής κρίσης.

Η οικονομία καταρρέει, η ανεργία αυξάνεται και οι τράπεζες έχουν χάσει τα κεφάλαιά τους και χρειάζονται επειγόντως ανακεφαλαίωση, προκειμένου να πείσουν τους καταθέτες ότι οι αποταμιεύσεις τους είναι ασφαλείς. Η κρίση των τραπεζών έχει ήδη δημιουργήσει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, αφού, λόγω της έλλειψης ρευστότητας, αδυνατούν να τη βοηθήσουν. Οταν οι πελάτες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, οι επισφάλειες των τραπεζών αυξάνονται, με συνέπεια να απορροφούν σταδιακά το κεφάλαιο.

Η ανακεφαλαίωση φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή κοινών μετοχών, πράγμα που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα «κρατικοποιηθούν». Πάντως, απ’ ό,τι είμαι σε θέση να γνωρίζω, γίνονται προσπάθειες να γίνει μερική κεφαλαιακή ενίσχυση με τη μορφή προνομιούχων μετοχών, ώστε η αρμόδια Αρχή να μπορέσει, τουλάχιστον, να κρατήσει τις «υγιείς» διοικήσεις και οι «κρατικές», πλέον, τράπεζες να μην πέσουν στα χέρια «πολιτικών φίλων».

Ομολογουμένως, βρισκόμαστε σε μια πολύ σοβαρή τραπεζική κρίση, την οποία το κράτος προσπαθεί να αντιμετωπίσει προκειμένου να εξασφαλίσει τις καταθέσεις των πολιτών.

Δυστυχώς, διαδίδονται ανεύθυνες φήμες περί μερικής ή και αναγκαστικής δέσμευσης καταθέσεων με σκοπό τη χρηματοδότηση της οικονομίας, που οδηγούν τον κόσμο σε απεγνωσμένες κινήσεις πανικού, πράγμα που θεωρώ πραγματικά επικίνδυνο. Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ολες αυτές οι θεωρίες, που προβάλλονται από τα ΜΜΕ, είναι απόρροια άγνοιας και ανευθυνότητας. Είναι απλώς διαδόσεις από στόματα ανεύθυνων προσώπων και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οι αρμόδιες αρχές έχουν πλήρη γνώση των τυχόν αδυναμιών ορισμένων τραπεζών και σπεύδουν άμεσα να τις στηρίξουν, ούτως ώστε το σύστημα, στο σύνολό του, να πάψει να βρίσκεται υπό αμφισβήτηση.

Τελειώνοντας, λοιπόν, θα ήθελα να τονίσω ξανά ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος κατάσχεσης των καταθέσεων. Οι πολίτες δεν πρέπει να παρασύρονται από όλη αυτήν την ανεύθυνη φημολογία και να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες ή να τις τοποθετούν «κάτω από τα στρώματά τους».

* Ο κ. Μίνως Α. Ζομπανάκης είναι οικονομολόγος και πρώην τραπεζίτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή