Σχέδια που βγήκαν όλα πλάνες

Σχέδια που βγήκαν όλα πλάνες

4' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου, ο Αντώνης Σαμαράς συζητούσε το ζήτημα με φίλο του από τον τραπεζικό τομέα, πρόσωπο το οποίο πολύ εκτιμά. (Οχι τον Νότη. Κάποιον άλλον…) Η σύσταση του συνομιλητή του ήταν να υπερψηφίσει η Νέα Δημοκρατία το Μνημόνιο, αλλά να διαφωνήσει στα επιμέρους και να επικεντρώσει σε αυτά την κριτική της. Ο Αντώνης, όμως, δεν μπορούσε να συμφωνήσει με την άποψη αυτή, διότι υποστήριζε ότι, ακόμη και αν απαιτείτο πλειοψηφία 180 και η Ν.Δ. υπερψήφιζε το Μνημόνιο, θα έχανε τον Καμμένο, ο οποίος εξέφραζε τον σκληρό πυρήνα του κόμματος. Αντιθέτως, καταψηφίζοντας το Μνημόνιο, θεωρούσε βέβαιο ότι θα προκαλούσε την αποχώρηση της Ντόρας Μπακογιάννη και του Κυριάκου Μητσοτάκη, οπότε ο ίδιος θα έβγαινε κερδισμένος, έχοντας πετύχει τον πλήρη έλεγχο του κόμματος. Αυτά έλεγε τότε – την εποχή της αθωότητας. Εκτοτε, πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι και, σήμερα, ο μεν Καμμένος έχει φύγει, παίρνοντας ένα υπολογίσιμο ποσοστό του κόμματος μαζί του, η δε Ντόρα συζητά την επιστροφή της…

Ελπίζω να άντεξε

Επί τη αναλήψει του αξιώματος του προέδρου της Βουλής των δύο ημερών, ο Βύρων Πολύδωρας δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Νιώθω το μεγάλο θεσμικό βάρος και εύχομαι να το αντέξω». Δεν αστειευόταν. Ωστόσο, το αστείο υπήρχε στα λόγια του, έστω και εν αγνοία του, διότι εννοούσε σοβαρά κάθε λέξη. Την ώρα που εσείς διαβάζετε τούτες τις γραμμές, η Βουλή της οποίας προήδρευσε ο Βύρων έχει διαλυθεί. Είναι άγνωστο αν εκείνος άντεξε. Το ελπίζω!

Με τη μανούλα του

Στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής των δύο ημερών, ο Πάνος Καμμένος έσπευσε στα έδρανα της κυβέρνησης, για να χαιρετήσει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Τάκη Πικραμμένο, ακολουθούμενος όμως από μία ηλικιωμένη κυρία, χαμηλού ύψους και παχουλή. Αλλοι βουλευτές, που παρακολουθούσαν τη σκηνή και δεν είχαν αναγνωρίσει στο πρόσωπο της κυρίας την Χρυσούλα Γιαταγάνα, ρωτούσαν ποια είναι η άγνωστη κυρία με το μάλλον ασυνήθιστο παρουσιαστικό για βουλευτίνα. Με εντελώς σοβαροφανές ύφος, την απάντηση έδωσε φιλοπαίγμων βουλευτής: «Είναι η μαμά του. Εχει υψοφοβία η καημένη και δεν μπορούσε να βλέπει από τον εξώστη, γι’ αυτό την κατέβασε κάτω»…

Ο στρεπτόκοκκος της ρητορικής

Αξιέπαινη, οπωσδήποτε, η απομίμηση του Ανδρέα Παπανδρέου από τον Τσίπρα· όμως τα όρια της προσπάθειας περιορίζονται από τη μόρφωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Οποια γνώμη και αν έχει κανείς για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ (και, προσωπικώς, έχω τη χειρότερη), τουλάχιστον όμως ήξερε γράμματα. Δεν θα έλεγε ποτέ το «στρεπτοδικία», που εκστόμισε ο Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του. Ηξερε ότι το σωστό είναι «στρεψοδικία». Αλλά για να μην αδικούμε κιόλας τον πρόεδρο Αλέξη, ενδέχεται να μην ευθύνεται ο ίδιος για την ελληνικούρα, αλλά το βακτηρίδιο του στρεπτοκόκκου, που ίσως έχει προσβάλει την υψηλή ρητορική του…

Υστατο χαίρε

Ο υπερκομματικός Γιώργος Μπαμπινιώτης (για την ακρίβεια, ο πολυσυλλεκτικός Γ. Μπαμπινιώτης – διότι φρόντιζε να καλλιεργεί καλές σχέσεις του με όλους…) μας αποχαιρέτησε, με μια υπόμνηση της καλοσύνης του: «Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία», είπε κατά την τελετή παράδοσης, «ο υπουργός Παιδείας (σ.σ.: σε τρίτο πρόσωπο, λόγω της αντικειμενικότητάς του…) και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να βοηθήσουν την ελληνική οικογένεια αυξάνοντας, μεταξύ άλλων, τις θέσεις των υποψηφίων στα ΑΕΙ, ιδίως για οικογένειες με ειδικά προβλήματα». Τέτοιος παλαιομοδίτικος λαϊκισμός στον ύστατο χαιρετισμό του με κάνει να σκέπτομαι ότι ο Γ. Μπαμπινιώτης ήταν ο τελευταίος δεινόσαυρος – εξ ου και Μπαμπινόσαυρος. (Παρεμπιπτόντως, θέσεις στα ΑΕΙ για παιδιά με ειδικές ανάγκες – αν αυτό εννοούσε ο διαπρεπής γλωσσολόγος, αναφερόμενος σε «οικογένειες με ειδικά προβλήματα»- δεν προβλέπονται. Ισως ήθελε να πει παιδιά πολυτέκνων οικογενειών, οπότε στην περίπτωση αυτή μιλούμε κυρίως για γονείς με ειδικά προβλήματα, ιδίως στις μέρες μας…)

Οι ειδικοί των διασπάσεων

Ενας καλός φίλος (ο οποίος στα νεανικά χρόνια του πέρασε μια πολύ σοβαρή περιπέτεια με την υγεία του, λόγω της οποίας νόμιζε ότι ήταν αριστερός…) μου αποκάλυψε το εξής ενδιαφέρον για τους αναδιφώντες στις λεπτομέρειες της σύγχρονης πολιτικής Ιστορίας μας: Οι άνθρωποι που διέσπασαν το ΚΚΕ εσωτερικού, με την δημιουργία της λεγόμενης Β΄ Πανελλαδικής, ήσαν ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο Γιάννης Μηλιός, εξ απορρήτων σήμερα ο πρώτος του Αντώνη Σαμαρά και ο δεύτερος του Αλέξη Τσίπρα. Εξαιτίας αυτού, αμφότεροι απέκτησαν τη φήμη των ειδικών στις διασπάσεις. Εγώ ειδικός δεν είμαι, ούτε στην Αριστερά ούτε στις διασπάσεις. Ομως, παρακολουθώντας την πολιτική επικαιρότητα, γνωρίζω ότι ο πρώτος απέδειξε την τέχνη του στις διασπάσεις (αλλά και στις συρρικνώσεις…) ως σύμβουλος του Α. Σαμαρά. Ελπίζω να ανταποκριθεί και ο άλλος στη φήμη του…

Η μεγάλη επιστροφή

Οι επιστροφές αστέρων του παρελθόντος είναι η μόδα στη showbiz. Ως και ο Ενγκελμπερτ Χάμπερντινκ (του «Please release me let me go») επέστρεψε και μάλιστα για να εκπροσωπήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Eurovision. Ηταν δυνατόν, λοιπόν, να εξαιρεθεί ο καλλιτέχνης που κυριάρχησε στη σκηνή της πολιτικής κωμωδίας στα πρώτα χρόνια του αιώνα μας; Το comeback του Παναγιώτη Ψωμιάδη είναι γεγονός. Μετά από συνάντηση που είχε ο υπερπόντιος Πανίκας με τον Αντώνη Σαμαρά, στο γραφείο του τελευταίου στη Βουλή, ανακοίνωσε πανηγυρικά ότι ο πρόεδρος τού ανέθεσε «εν λευκώ τη στρατηγική της παράταξης στη Βόρεια Ελλάδα με αναφορά απευθείας στον πρόεδρο».

Δεδομένου ότι ο υπερπόντιος τελεί εν αργία από τα καθήκοντά του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω των γνωστών εκκρεμοτήτων με τη Δικαιοσύνη, η απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. είναι κατ’ αρχάς σωστή ως μέτρο (περιορισμένης ισχύος έστω) για την καταπολέμηση της ανεργίας. Λαμβανομένου υπ’ όψιν, όμως, ότι στις ανά την επικράτεια φυλακές το ΠΑΣΟΚ ήλθε πρώτο κόμμα (για λόγους όλως συμπτωματικούς, βεβαίως…), ενώ η Ν.Δ. ήταν τρίτο κόμμα, τολμώ να εισηγηθώ το εξής: Αφού την προεκλογική εκστρατεία στη Βόρειο Ελλάδα την ανέλαβε ο ένας υπόδικος Ψωμιάδης, ο Πανίκας, γιατί να μην αναθέσει στον άλλον υπόδικο Ψωμιάδη, τον Μάκη, την προεκλογική εκστρατεία στον Κορυδαλλό; Οι ψήφοι, όπως και τα χρήματα, δεν έχουν οσμή, για να θυμηθούμε τον Βεσπασιανό και τα δημόσια ουρητήριά του…

Τρρράτζικ!

Με τέτοια αγγλικά ο Τσίπρας μόνο στην διαφήμιση με την Τασούλα θα μπορούσε να εμφανίζεται, όχι στο CNN με την Κριστιάν Αμανπούρ. Θα ήθελα να ξέρω ποιος τον άφησε να μιλήσει κατευθείαν στα αγγλικά, χωρίς διερμηνέα. Αλλά τι ρωτάω; Πρέπει να είναι ο ίδιος με εκείνον που δεν τον εμπόδισε να γράψει απευθείας στον Ολάντ ζητώντας συνάντηση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή