«Γέφυρα πολιτισμού» η έκθεση 16 σύγχρονων Ιαπώνων καλλιτεχνών στο Ιδρυμα Θεοχαράκη με συνδιοργανώτρια την Ιαπωνική Πρεσβεία στην Ελλάδα…

«Γέφυρα πολιτισμού» η έκθεση 16 σύγχρονων Ιαπώνων καλλιτεχνών στο Ιδρυμα Θεοχαράκη με συνδιοργανώτρια την Ιαπωνική Πρεσβεία στην Ελλάδα…

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον Χειμωνιάτικο Κήπο του Oscar Wilde, τα χιονισμένα δέντρα άνθισαν όταν μπήκε μέσα η αγάπη με το γέλιο των παιδιών και γλύκανε την καρδιά του Γίγαντα. Αυτό το μήνυμα της φιλίας μέσα από την τέχνη και τη συνεργασία φέρνει και η έκθεση «Winter Garden» στο τραχύ καλοκαίρι που η Ελλάδα με την οικονομική κρίση και η Ιαπωνία με τις συνέπειες του σεισμού υπολογίζουν στους φίλους τους και αντλούν δύναμη από τα άνθη του πολιτισμού. Οπως δηλώνει ο υπότιτλος «Ιαπωνική Micropop», αυτά είναι τα έργα 16 σύγχρονων Ιαπώνων καλλιτεχνών που παρουσιάζονται στην έκθεση του Ιδρύματος Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, και αποτελεί συνδιοργάνωση του Ιδρύματος και της Ιαπωνικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος προώθησης των εικαστικών τεχνών του Japan Foundation. Παίρνουν μέρος με 40 και πλέον έργα – σχέδια, πίνακες ζωγραφικής και βίντεο νέοι στην τεχνοτροπία Ιάπωνες καλλιτέχνες Ryoko Aoki, Tam Ochiai, Lyota Yagi, Koki Tanaka, Hiroshi Sugito, Taro Izumi, Mahomi Kunikata, Aya Takano, Makiko Kudo, Chim Pom, Masanori Handa, Hipoe Saeki, Masaya Chiba, Keisuke Yamamoto, Noda Masaaki και η Αρτεμις Οτα – Κατσαμπάνη, η νεαρή ζωγράφος που γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1985, με ιαπωνική καταγωγή από τη μητέρα της, την καθηγήτρια Ιαπωνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Tama Ohta. H Αρτεμις σπούσασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και μαζί με τους Ιάπωνες ζωγράφους αποκαλύπτουν με χρώματα, σχέδια και σύγχρονα σύμβολα τον δικό τους οραματικό κόσμο. Τη σημασία της έκθεσης ερμήνευσε ως «γέφυρα πολιτισμού» ο κ. Βασίλης Θεοχαράκης, πρόεδρος του ομώνυμου Ιδρύματος και καταξιωμένος ζωγράφος, τη βραδιά των λαμπρών εγκαινίων στο «παλατάκι» του πολιτισμού, της τέχνης και της μουσικής, στη Βασιλίσσης Σοφίας και Μέρλιν, απέναντι από τη Βουλή. «H Ιαπωνία και η Ελλάδα είναι δύο χώρες με τεράστια πολιτιστική παράδοση, δύο χώρες που η τέχνη και η φιλοσοφία τους συνέβαλαν αποφασιστικά στην εδραίωση εκείνων των οικουμενικών αξιών που ανυψώνουν τον άνθρωπο σε μια πνευματική οντότητα ικανή να ορίσει ένα καλύτερο αύριο».

Επεσήμανε, στη συνέχεια, πως «οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τις ξεχωριστές τους οπτικές για τον κόσμο μέσα από τα εκτιθέμενα έργα που χαρακτηρίζονται από το λεγόμενο στυλ Micropop, προσδίδοντας σε ξεπερασμένες ή κοινότοπες απόψεις νέες λειτουργίες ή νοήματα. Στόχος της έκθεσης είναι οι επισκέπτες να μυηθούν στις ιδέες και τις αντιλήψεις των Ιαπώνων καλλιτεχνών και να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το αυξανόμενο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, σε μια εποχή που οι κοινές αξίες είναι δύσκολο να καθοριστούν». Την ενημερωτική άποψη του κ. Βασίλη Θεοχαράκη συμμερίστηκαν πολλοί από τους επισκέπτες της έκθεσης, μετά την ξενάγησή τους από τον κ. Τάκη Μαυρωτά, διευθυντή του εικαστικού προγράμματος του ιδρύματος, που είχε την επιμέλεια της όλης παρουσίασης της έκθεσης. Στην υποδοχή των καλεσμένων στα εγκαίνια ο κ. Βασίλης Θεοχαράκης και η κ. Μαρίνα Θεοχαράκη μαζί με τον πρέσβη της Ιαπωνίας κ. Hiroshi Toda και την σύζυγό του κ. Ritsouko. Παρέστησαν οι πρέσβεις του Βιετνάμ, της Αργεντινής, του Καζακστάν, του Μαρόκου, της Ινδονησίας από διπλωματικής πλευράς.

Επίσης, ο κ. Κώστας Σημίτης, πρώην πρωθυπουργός και η σύζυγός του κ. Δάφνη Σημίτη που με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μελέτησαν τα εκτιθέμενα έργα, όπως και η βουλευτής, νυν υπουργός Πολιτισμού, κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, ο πρώην υπουργός κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο τέως υπουργός και πρύτανης κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο κ. Νίκος Θεοχαράκης, η κ. Καίτη Τζιτζικώστα, πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Unesco, ο ζωγράφος Αχιλλέας Δρούγκας, τα ζεύγη Βαγγέλη Ρούσσου και Ηλία Καμμένου, η μορφωτική ακόλουθος της ιαπωνικής πρεσβείας κ. Mayo Nishike, ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου κ. Olivier Descotes και πολλοί άλλοι φιλότεχνοι. H έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2012. Ας σημειωθεί πως το Japan Foundation ιδρύθηκε το 1972, με σκοπό την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης διαφορετικών χωρών μέσω πολιτιστικών ανταλλαγών. O φορέας έχει ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, την ενίσχυση της ιαπωνικής γλώσσας στο εξωτερικό, την υποστήριξη της έρευνας στο γνωστικό αντικείμενο των ιαπωνικών σπουδών και άλλες δράσεις που ενθαρρύνουν τον πολιτισμικό διάλογο.
ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή