Θερινές προβολές, η νέα αθηναϊκή «μανία»

Θερινές προβολές, η νέα αθηναϊκή «μανία»

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμβαίνει «κάτι» ιδιαίτερο φέτος με τις θερινές προβολές ή είναι μόνο ιδέα μας; Οχι καθόλου! Ενα κύμα από παράλληλες, ανεξάρτητες, ευφάνταστες πρωτοβουλίες δίνουν αυτό το παράξενο καλοκαίρι νέο περιεχόμενο σε μια κλασικά ελληνική (και πολύ αθηναϊκή) συνήθεια και μας βγάζουν από τα σπίτια μας! Κι εμείς άλλο που δεν θέλουμε αυτές τις ζεστές νύχτες!

Μόλις χθες έφθασε στα δημοσιογραφικά βραβεία η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που στήνει έναν μικρό θερινό κινηματογράφο στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στον πεζόδρομο της Ερμού 134-136, στο Θησείο! Καταπληκτική ιδέα: το κτίριο του Συλλόγου είναι το τελευταίο πριν από τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, ένα διώροφο νεοκλασικό μέγαρο, αληθινό κόσμημα για την περιοχή. Η θέα απαράμιλλη, στο βάθος η θέα της φωτολουσμένης Ακρόπολης κόβει την ανάσα. Οφείλουμε να συγχαρούμε την Κινηματογραφική Ομάδα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών έφτιαξαν ένα πρόγραμμα προβολών για όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι, αλλά και το φθινόπωρο. Κάθε Τρίτη θα προβάλλεται μια ελληνική ταινία ενώ οι Πέμπτες θα είναι αφιερωμένες στον ξένο κινηματογράφο. Αρχή από αύριο Πέμπτη με την κλασική πια ταινία «Σινεμά ο Παράδεισος» του Τζουζέπε Τορνατόρε. Η είσοδος είναι ελεύθερη, οι προβολές θα αρχίζουν στις 9.30 ενώ θα βρίσκεται σε λειτουργία το εντευκτήριο του Συλλόγου από τις 8.30 μ.μ. ώς το πέρας της προβολής. Αν θέλετε να μαθαίνετε το πρόγραμμα των προβολών επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΣΕΑ (www.sea.org.gr) και τη σελίδα της Κινηματογραφικής Ομάδας ΣΕΑ-seanema στο facebook.

Σε θεσμό για την πρωτεύουσα εξελίσσεται το Athens Open Air Film Festival – Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας που φέτος μεγάλωσε και απλώθηκε. Διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.). Η ιδέα απλή και σαφής: ένας θερινός κινηματογράφος μπορεί να στηθεί εύκολα σχεδόν παντού στην πόλη: σε πλατείες, πάρκα, πεζόδρομους. Το φεστιβάλ, πάντα με ελεύθερη είσοδο, βρίσκεται σε εξέλιξη και την Παρασκευή στις 9 το βράδυ προβάλλεται στο Αλσος Πετραλώνων, ακριβώς πάνω από την οδό Τρώων, ένα από τα πιο ανατριχιαστικά και ατμοσφαιρικά θρίλερ των τελευταίων δεκαετιών, το «Παρασκευή και 13» του Μάρκους Νίσπελ. Το σασπένς αυξάνεται λόγω της ημερολογιακής σύμπτωσης: την Παρασκευή ο μήνας έχει 13!

Μια άλλη ωραία ιδέα αυτή που υλοποιείται φέτος στην ταράτσα του Bios, στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Σαλαμίνος. Το Bios και οι ΝΟ! παρουσιάζουν μια σειρά από προβολές και μουσική στην ταράτσα του Bios κάθε Παρασκευή.

Οι θεατές, αφού πρώτα βυθιστούμε στη σεζλόνγκ της αρεσκείας μας με θέα τον Ιερό Βράχο, έχουμε δύο επιλογές: φοράμε τα ακουστικά μας και επιλέγουμε κάθε φορά αν θέλουμε να ακούσουμε τον ήχο της ταινίας ή το dj set των NO!, οι οποίοι επιλέγουν τις ταινίες και θα παίζουν μουσική κατά την διάρκεια της ταινίας. Εναρξη 9 το βράδυ, δύο ευρώ η είσοδος και αυτήν την Παρασκευή προβάλλεται η ταινία «Morgiana» του Juraj Herz. Πάντως αν θέλετε μια εμπειρία θερινού σινεμά όπως την ξέρετε υπάρχει το ανακαινισμένο «Cine Αττικόν – Θόδωρος Αγγελόπουλος», ο θερινός κινηματογράφος της Περιφέρειας Αττικής που βρίσκεται στην καταπράσινη καρδιά του Αττικού Αλσους που πρόσφατα μετονομάστηκε προς τιμήν του Ελληνα σκηνοθέτη και δημιουργού. Τουλάχιστον από θερινά σινεμά δεν έχουμε κανένα παράπονο φέτος.

Η κ. Ελένη Μπίστικα λείπει σε άδεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή