Δείπνο με γεύσεις από την Κωνσταντινούπολη του 12ου αιώνα

Δείπνο με γεύσεις από την Κωνσταντινούπολη του 12ου αιώνα

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πολύ ενδιαφέρουσα, «νόστιμη» στην κυριολεξία εκδήλωση είναι η αυριανή βραδιά (Παρασκευή 13/7) που διοργανώνουν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Μαριάννα Καβρουλάκη, ερευνήτρια της Ιστορίας της Ελληνικής Διατροφής, στο κτίριο του Συλλόγου (Ερμού 134 – 136, Θησείο, 9 μ.μ.). «Γεύσεις από την Κωνσταντινούπολη του 12ου αιώνα», ένα δείπνο εμπνευσμένο από τις πληροφορίες που διαθέτουμε για τη διατροφή της Κωνσταντινούπολης του 12ου αιώνα. Το μενού περιλαμβάνει πιάτα που θα μπορούσαν να εμφανίζονται τόσο στις λαϊκές κουζίνες όσο και στα τραπέζια των ανώτερων τάξεων της πρωτεύουσας μιας αυτοκρατορίας χριστιανικής, η οποία όμως υπήρξε χωνευτήρι γαστρονομικών παραδόσεων. Οσοι παρευρεθούν θα δοκιμάσουν μεταξύ άλλων τις «μαύρες ελαίες οξομέλιτι και σίναπη» (μαύρες ελιές, ξίδι, μέλι, σινάπι), «φακή μεθ’ όξους, κοριάνδρου και ρου» (φακή, ξίδι, κόλιαντρο, ρους), «απάκι» (χοιρινό παστό και καπνιστό), «άρτο μεταξωτό» (ψωμί φτιαγμένο με πολύ καλά κοσκινισμένο αλεύρι) κ.ά. Επίσης, θα παρουσιαστεί ένα αραβικό πιάτο, το maghmuma για να πάρουμε ιδέα για το πώς έτρωγαν οι Αραβες τις μελιτζάνες κατά την περίοδο που διαδόθηκαν αυτές στο Βυζάντιο. Οσο για τα γλυκά… θα σερβιριστεί γλυκό του κουταλιού και «ορύζιν με μέλιν» (ρύζι, γάλα κατσικίσιο, μέλι) με τη συνοδεία ηδύποτων όπως το ροσάτον (κρασί αρωματισμένο με τριαντάφυλλο) και θασόροφον (σουμάδα).

Η τιμή συμμετοχής ανά άτομο είναι 25 ευρώ (τα μέλη του ΣΕΑ κατόπιν συνεννόησης). Εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού θέσεων η συμμετοχή είναι δυνατή μόνο μετά από κράτηση στα τηλ. 210 32.52.214 (11 π.μ.-3 μ.μ.) και 6970-988.908 (9 π.μ.-3 μ.μ. και 6-9 μ.μ.).
ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή