Αναλύοντας τον ρόλο της Ευρώπης στη ζωή μας

Αναλύοντας τον ρόλο της Ευρώπης στη ζωή μας

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε. εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον της χώρας. Εχουμε δεσμευτεί να διαδραματίσουμε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια ισχυρή και σταθερή Ε.Ε. Η συμμετοχή μας είναι κομβικής σημασίας για το πώς εμείς στη Βρετανία δημιουργούμε θέσεις εργασίας, διευρύνουμε τις εμπορικές μας σχέσεις και προστατεύουμε τα συμφέροντά μας διεθνώς. Ως κράτος-μέλος έχουμε πρόσβαση σε μια ενιαία αγορά 500 εκατ. ανθρώπων με συνολικό ΑΕΠ περί τα 13,5 τρισ. ευρώ όπου επιχειρούμε, ταξιδεύουμε και εργαζόμαστε ελεύθερα. Αποτελεί τη βάση της συνεργασίας μας με τους πιο στενούς μας εταίρους σε διασυνοριακά θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η διεθνής ανάπτυξη, η μετανάστευση και το διεθνές έγκλημα. Ομως σήμερα η Ευρώπη χρειάζεται μεταρρύθμιση. Εχει αξιοσημείωτα επιτεύγματα στο ενεργητικό της, αλλά έχει επίσης πραγματικά ελαττώματα και χρειάζεται να προσαρμόζει την προσέγγισή της ώστε να αντιμετωπίσει τόσο τις σημερινές όσο και τις μελλοντικές προκλήσεις.

Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις της ανταγωνιστικότητας, της σταθερότητας της Ευρωζώνης και μιας μεγαλύτερης δημοκρατικής νομιμοποίησης. Πρέπει να ανοίξουμε τις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές. Πρέπει να είμαστε πιο δυναμικοί και να περιορίσουμε το βάρος της νομοθεσίας ώστε να αφήσουμε την Ευρώπη να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να εξασφαλίσει ανάπτυξη. Πρέπει να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας μέσω της διεύρυνσης και μέσω αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής.

Η κρίση στην Ευρωζώνη επίσης αλλάζει την Ε.Ε. Κατανοούμε ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης χρειάζεται να προχωρήσουν σε δημοσιονομική και οικονομική ολοκλήρωση ως λογική συνέπεια της νομισματικής ένωσης. Η Βρετανία δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο. Θα ενθαρρύνει και θα στηρίξει τα αναγκαία βήματα, διασφαλίζοντας την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και συμβάλλοντας στην πιο αποτελεσματική ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Αυτά τα αναγκαία μέτρα της Ευρωζώνης ωθούν προς μια μεγαλύτερη «μεταβλητή γεωμετρία» στην Ευρωζώνη, με διαφορετικούς σχηματισμούς κρατών-μελών να συνεργάζονται σε διαφορετικούς τομείς πολιτικής. Αυτή η άποψη έχει πολλούς υποστηρικτές στην Ευρώπη και επαναβεβαιώθηκε αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η κρίση στην Ευρωζώνη έχει εντείνει τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Αλλά για τις όποιες αλλαγές χρειάζεται να διασφαλιστεί δημοκρατική νομιμοποίηση. Οι θετικές απόψεις για την Ε.Ε. έχουν υποχωρήσει στο 31% το 2011 από 52% το 2007. Χωρίς τις ρίζες που συντηρούν τις εθνικές δημοκρατίες, είναι ακόμα πιο σημαντικό να ανταποκριθεί η Ε.Ε. στη θεμιτή απαίτηση για περισσότερη υπευθυνότητα, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και εντιμότητα. Καθώς η Ε.Ε. συνεχίζει να αναπτύσσεται, πρέπει να είμαστε απόλυτα σαφείς πότε οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο, πιο κοντά στους ανθρώπους που αφορούν, και πότε είναι καλύτερα να υπάρχουν δράσεις σε επίπεδο Ε.Ε. ή διεθνές επίπεδο με σεβασμό στην αρχή της επικουρικότητας και τον ρόλο των εθνικών Κοινοβουλίων.

Αρα τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε αυτή τη μελέτη στη Βρετανία. Χθες ξεκινήσαμε τη δική μας διαβούλευση στο Κοινοβούλιο για να μελετήσουμε τι κάνει η Ε.Ε. και πώς επηρεάζει τη Βρετανία. Δεν θα είναι μια δημόσια διαβούλευση σχετικά με το εάν πρέπει να μείνουμε ή να φύγουμε από την Ε.Ε. Θα ζητηθούν απόψεις ειδικών από ολόκληρη την Ε.Ε. αλλά και διεθνώς με γνώση και τεχνογνωσία στους τομείς που δραστηριοποιείται η Ε.Ε.

Θα είναι όσο το δυνατόν πιο σχολαστική και λεπτομερής ανάλυση ως προς το τι αφορά η άσκηση των εξουσιών της Ε.Ε. και τι σημαίνει αυτό για τη Βρετανία και τους πολίτες της. Θα διασφαλίσει ότι ο εθνικός μας διάλογος βασίζεται στη γνώση των πραγματικών δεδομένων και θα αποτελέσει ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο για τη χάραξη της πολιτικής μας. Θα πάρει χρόνο για να γίνει σωστά και θα ολοκληρωθεί ώς το τέλος του 2014.

Οπως ακριβώς συμβαίνει με τη μελέτη για το μέλλον της Ευρώπης, την οποία επιμελείται ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, η δική μας μελέτη θα αποτελέσει μια σημαντική, ρεαλιστική και εποικοδομητική συμβολή στον διάλογο που εξελίσσεται για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

* Ο κ. Ντέιβιντ Λίντινγκτον είναι υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκά Θέματα της Μεγάλης Βρετανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή