Τα μικρά και μεγάλα που ωφελούν την Αθήνα

Τα μικρά και μεγάλα που ωφελούν την Αθήνα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να έχεις λόγο να έρθεις στην Αθήνα, μικρό ή μεγάλο, σοβαρό ή όχι, δεν έχει σημασία. Ζητούμενο είναι να έρχεται κόσμος, να υπάρχουν άνθρωποι που να έχουν αφορμή για μετακίνηση για κάτι που συμβαίνει στην Αθήνα, να κάνουν θετικό συνειρμό γιατί συνδέουν τη δουλειά τους, τα κέρδη τους, το ρίσκο τους, την αναψυχή τους ή τη διάθεση για νέες εμπειρίες με την Αθήνα. Τρελό σενάριο; Εξωπραγματικό; Καθόλου. Δεν θα περιμένουμε να γίνει η Αθήνα εκ νέου «πολιτισμένη» πρωτεύουσα για να τολμήσουμε να φέρουμε κόσμο, να γρασάρουμε τις μηχανές που κινούν την τοπική οικονομία και που χτίζουν ανθρώπινες σχέσεις. Δεν είναι ασφαλώς κοσμοϊστορικής σημασίας ο νέος θεσμός του Δήμου Αθηναίων, το Αthens World Music Festival, αλλά είναι κάτι. Το ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης και αυτό που έχει σημασία είναι το στρατήγημα της διασύνδεσης μιας νέας διοργάνωσης με την εμπορική ζωή της πόλης μέσα από τη συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας.

Δεν υπάρχει κάτι σε αυτό που να μην είναι αυτονόητο, αλλά για τα αθηναϊκά δεδομένα οτιδήποτε κινείται στις ράγες της κοινής λογικής και του δημοσίου συμφέροντος πρέπει να χαιρετίζεται ως αξιοσημείωτο. Ετσι, λοιπόν, υποδεχόμαστε το Athens World Festival όχι τόσο για το «διαβατήριό» του (αυτό θα κριθεί προοπτικά) όσο για την υγιή φιλοδοξία του. Αλλά και για την επίγνωση ότι μία μητρόπολη που θέλει να κινεί τις μηχανές της οφείλει να εφευρίσκει πολλά και διαφορετικά «Αthens World Music Festival», το καθένα με το κοινό του και τους στόχους του. Το καθένα από τον χώρο του, είτε είναι η ψυχαγωγία είτε η υψηλή τέχνη είτε η μόδα είτε το αυτοκίνητο είτε η εστίαση είτε η εκπαίδευση, θα λειτουργεί με τη μέθοδο της αλληλεπίδρασης. Αν η Αθήνα είχε πολλούς μικρούς ή μεγάλους πόλους προσέλκυσης Ελλήνων και ξένων, με προοπτική ο καθένας από αυτούς να γίνει θεσμός με σωστή καλλιέργεια σχέσεων και επαφών, η ελληνική πρωτεύουσα θα έμπαινε ξανά στον χάρτη. Αλλά χρειάζεται στρατήγημα και επιπλέον πολλά, μικρά στρατηγήματα υποστηριζόμενα από ανθρώπους με πάθος που να θέλουν να συνεργάζονται με τους καλύτερους.

Το στοίχημα για τον Δήμο Αθηναίων δεν είναι, εν προκειμένω, η επιτυχία του Athens World Music Festival, πράγμα βεβαίως που όλοι ευχόμαστε, αλλά η εμπέδωση της αντίληψης της συνεργασίας υπέρ της δημόσιας ζωής. Η Αθήνα πρέπει να έχει και γεμάτο το Ηρώδειο και τον Λυκαβηττό, αλλά και γεμάτα τα ξενοδοχεία του Συντάγματος και τα καταστήματα της Ερμού. Και αν οργανώσει κανείς παραστάσεις στο Ηρώδειο που να μην αποβλέπουν μόνο στην αριστερή ιντελιγκέντσια της Ευρώπης που δεν βάζει το χέρι στην τσέπη αλλά στο κοσμοπολίτικο κοινό που θα ταξίδευε (αν είχε ενημερωθεί εγκαίρως) για να δει μία και μοναδική σούπερ παραγωγή διεθνούς διαμετρήματος του Φεστιβάλ Αθηνών, τότε θα είχαμε τη συνέργεια στην πράξη υπέρ της οικονομίας και της καλής φήμης της πόλης. Καλώς, λοιπόν, κινείται ρεαλιστικά ο Δήμος Αθηναίων με νέους, φιλόδοξους θεσμούς, αλλά χρειαζόμαστε και άλλους και από άλλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή