Γραμματα Αναγνωστων

6' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αντώνης Σαμαράς ενώπιον της Ιστορίας

Κύριε διευθυντά

Η τραγικότητα των στιγμών που διέρχεται η χώρα έχει καταστήσει, εκ των πραγμάτων, τον πρωθυπουργό κύριο και αποφασιστικό παράγοντα, από τον οποίο θα εξαρτηθεί η ικανότητά μας να αποφύγουμε ολοσχερή οικονομική καταστροφή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον, όχι μόνον το δικό μας, αλλά και των γενεών που έρχονται. Η Ελλάς διαθέτει σήμερα κυβέρνηση ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από την οποία ο λαός απαιτεί ρωμαλέες, τολμηρές, επίμονες και αποφασιστικές πρωτοβουλίες για την έξοδο από την πλέον ζοφερά και εκτεταμένη οικονομική κρίση που γνώρισε ποτέ η χώρα, τουλάχιστον από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το έργο της ανασυγκρότησης ευρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού, ο οποίος πρέπει να πείσει τους Ελληνες ότι τα πράγματα διορθώνονται και πάνω στο αίσθημα αυτό να δημιουργηθεί μια νέα λαϊκή βάση, ακόμη ευρύτερη εκείνης στην οποία στηρίζεται η σημερινή κυβέρνηση.

Εύλογα, ως εκ τούτου ανακύπτει το ερώτημα: Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να αντεπεξέλθει όλων αυτών των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνουμε σήμερα;

Μπορεί να αναγείρει τη νέα και εκλογικευμένη Ελλάδα, ως ένα καθεδρικό ναό αφιερωμένο στο πνεύμα της φιλαλληλίας, της ευθύνης και της αδελφότητας για να εμπνέει τους άνδρες και τις γυναίκες, τους ανθρώπους που δεν είναι ούτε σκλάβοι ούτε αφεντικά και που πρέπει να προσφέρουν τους εαυτούς τους σε διαρκώς μεγαλύτερα έργα και υψηλότερα ιδανικά;

Μπορεί να επιβάλει όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να συγκροτηθεί, επιτέλους και στη χώρα μας, ένας ορθολογικός διοικητικός μηχανισμός, ξεριζώνοντας όλες εκείνες τις παθογένειες που δημιούργησαν τα σαθρά θεμέλια μιας κατ’ επίφαση ευμάρειας;

Μπορεί να αποκαταστήσει το κλονισμένο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών; Στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα απαιτείται να δοθεί νηφάλια και μονοσήμαντη απάντηση. Ναι, μπορεί! Γιατί πρέπει να μπορεί! Γιατί οφείλει να μπορεί!

Αυτό επιβάλλει όχι μόνον η εμπιστοσύνη που του έδειξε ο ελληνικός λαός, αναδεικνύοντας τη Νέα Δημοκρατία, υπό την ηγεσία του, πρώτο κόμμα, στις πρόσφατες διπλές εκλογές, αλλά και διότι διακατεχόμενος ο ίδιος από ισχυρό αίσθημα πατριωτισμού, συναισθάνεται απόλυτα το μέγεθος και το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί ώς και το κόστος ενδεχόμενης αποτυχίας.

Η Ελλάς πρέπει να ξεφύγει οριστικά από τη σημερινή ταπείνωση, που δεν ταιριάζει καθόλου στον υπερήφανο λαό της και να επανέλθει σε μια νέα περίοδο αισιοδοξίας, δημιουργίας και ελπίδας.

Οι παρακάτω λόγοι του προέδρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ, στο εναρκτήριο, της θητείας του, διάγγελμά του, έχουν πάντα διαχρονική αξία: «Ας μου επιτραπεί να εκφράσω την ακλόνητη πεποίθησή μου ότι το μόνο πράγμα που έχουμε να φοβόμαστε είναι ο ίδιος ο φόβος…»

Ιωαννης K. Θεοδωροπουλος – Δικηγόρος – Αθήνα

Καπηλείες

Κύριε διευθυντά

Είναι γνωστή η διαχρονική ανικανότητα της Ν.Δ. να προβάλλει πειστικά τις θέσεις της και να αντιμετωπίζει τον προπαγανδιστικό δυναμισμό των αντιπάλων της.

Δύο πρόσφατα γεγονότα τονίζουν τις χαμένες ευκαιρίες για να υποστηριχθεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της κυβέρνησης με τρανταχτά επιχειρήματα. Πρώτον, η αδυναμία της Κύπρου να δανειστεί από τη Ρωσία παρ’ όλες τις φιλικές σχέσεις του προέδρου της με τους σοβιετικούς και η άρνηση και της Κίνας να δανείσει στην Κύπρο, παρ’ όλες τις καλές μελλοντικές οικονομικές προοπτικές από τα πετρέλαια της AOZ. Και έτσι η Κύπρος θα σωθεί από την καταστροφή μόνο από την Ευρώπη, διότι βρίσκεται στην Ευρώπη. Τι μεγαλύτερο και απτό επιχείρημα εναντίον εκείνων που παρασύρουν τον λαό να πιστεύει ότι μπορεί να καταργηθεί η τρόικα και η ευρωπαϊκή βοήθεια, διότι χρήματα μπορούν να βρεθούν από άλλες πηγές. Και δεύτερον η κυνική αλλά ρεαλιστική δήλωση του Αγγλου πρωθυπουργού ότι η Αγγλία σχεδιάζει οι Ελληνες να χρειάζονται Visa για να επισκεφθούν την Αγγλία, εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ και την Ευρώπη. H ανατριχιαστική αυτή προοπτική της υπαγωγής των Ελλήνων σε υπηκόους αφρικανικών χωρών, ενώ όλοι οι άλλοι Βαλκάνιοι θα γίνουν Ευρωπαίοι θα πρέπει να αναφέρεται ότι πέφτει στους ώμους εκείνων που ενώ γνωρίζουν την κατάσταση άλλοι με επιπολαιότητα και άλλοι με περισσή υποκρισία και ψέματα, υποστηρίζουν άμεσα ή έμμεσα την επιστροφή στη δραχμή και τον αντιευρωπαϊσμό.

Ακόμη χειρότερη όμως είναι η λαϊκίστικη αντιμετώπιση αυτών των σοβαρών για τη χώρα θεμάτων από τα MME και η καπηλεία της εθνικής υπερηφάνειας. Παράδειγμα η αντίδραση ενός δημοφιλούς παρουσιαστή στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο οποίος αντί να προβληματιστεί από τη δήλωση του Αγγλου πρωθυπουργού και να τη σχολιάσει με υπευθυνότητα άρχισε να μιλάει επιτιμητικά για τους Αγγλους, που μας έκλεψαν τα αγάλματα κ.λπ. κ.λπ….

Μενελαος Μπατρινος – Ομ. Καθηγητής Ενδοκρινολογίας

Περιορισμός δαπανών

Κύριε διευθυντά

Τα μέτρα για την οικονομία που εξαγγέλλονται από τη νέα κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. H μείωση του μισθού των υπουργών και ο περιορισμός των εξόδων μετακινήσεως των ηγετών μάς δίδει επιπλέον ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι η ηγεσία μας θέλει να συμμετέχει στις θυσίες του λαού. Νομίζω όμως ότι τα οποιαδήποτε οικονομικά μέτρα πρέπει να συμπληρωθούν με τη δραστική και εκτεταμένη περικοπή των δημοσίων δαπανών.

Πρέπει ως πρώτα μέτρα: να ακινητοποιηθούν και να πουληθούν τα αεριωθούμενα αεροπλάνα που η ηγεσία μας χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις της. Να απολυθεί η στρατιά των πλουσιοπαρόχως αμειβόμενων «συμβούλων» των υπουργείων οι οποίοι, εκτός της σπατάλης, αποδιοργανώνουν και τη λειτουργία των Υπηρεσιών. Να καταργηθούν οι δημόσιες επιχειρήσεις με τους μεγαλόμισθους διευθυντές και συμβούλους, τα πολυτελή γραφεία και τα μεγάλα έξοδα λειτουργίας, όταν οι επιχειρήσεις αυτές είναι ζημιογόνες ή και περιττές, όπως ορισμένες ΔΕΚΟ που θα στοίχιζε λιγότερο αν έκλειναν και πλήρωνε το κράτος το προσωπικό χωρίς να απασχολείται παρά να «λειτουργούν» και να μας επιβαρύνουν, εκτός από τη μισθοδοσία, και με τα έξοδα παραστάσεως και μετακινήσεων «συμβούλων» και «διευθυντών» και μισθώματα πολυτελών γραφείων. Να παύσει η πληρωμή υπερβολικών αμοιβών και επιδομάτων σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων. Να παύσουν οι προσλήψεις νέου προσωπικού μέχρις ότου απορροφηθεί σε αναγκαίες υπηρεσίες το προσωπικό που θα πλεονάσει από την κατάργηση άχρηστων οργανισμών και υπηρεσιών. Να υποχρεωθούν όσοι πλούτισαν εκμεταλλευόμενοι την υπηρεσία τους στο Δημόσιο να επιστρέψουν στο κράτος τον παράνομο πλουτισμό τους.

Τα μέτρα αυτά και άλλα που οι οικονομολόγοι γνωρίζουν, είναι αναγκαία και για να περιορισθεί η επιπλέον επιβάρυνση των μισθωτών, των συνταξιούχων και των νομοταγών φορολογουμένων και η μεγάλη φορολογία, και να δοθεί έτσι μια ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Ευαγγελος Ανδριανος

Για τη νέα κυβέρνηση

Κύριε διευθυντά

Στον άνθρωπο Σαμαρά εύχομαι περαστικά, στον πρωθυπουργό εύχομαι στο έργο του καλή επιτυχία, αναρωτιέμαι όμως πώς θα γίνει αυτό αν δεν σταματήσει, σύμφωνα με τα MME, το πλιάτσικο της χώρας (άχρηστοι οργανισμοί, ψευτοσυνταξιούχοι, αλόγιστη δαπάνη του Δημοσίου, κυκλώματα στο IKA, πολεοδομία, δικαιοσύνη, νοσοκομεία, προμήθειες στις Ενοπλες Δυνάμεις, ασυδοσία δήμων, φοροδιαφυγή κ.τλ.) τα οποία αν δεν ήταν η τρόικα δεν θα τα γνωρίζαμε γι’ αυτό και την πολεμούν λυσσαλέα, η οποία τρόικα συμφωνεί με την κυβέρνηση στους στόχους (Μνημόνια) τους οποίους αναλαμβάνει η κυβέρνηση να υλοποιήσει, αλλά τρία χρόνια τώρα τίποτα δεν κάνουμε κι από πάνω τους εμπαίζουμε και τους λοιδορούμε. Πού μπλέξανε δεν γνωρίζουν, προς το παρόν μένουν άναυδοι.

Εσείς με ποιους θα κυβερνήσετε; Αν εξαιρέσουμε ελάχιστες περιπτώσεις, τα κύρια υπουργεία ανέλαβαν φθαρμένες μετριότητες, είναι αυτοί που σας έπεισαν για την αυτοδυναμία στις εκλογές της 6ης Μαΐου, που άλλαξαν το πολιτικό κατεστημένο της χώρας.

Αντίθετα, τα νέα παιδιά που ανέλαβαν δευτερεύοντα υπουργεία και θέσεις τοποθετήθηκαν κυρίως με αξιοκρατικά κριτήρια κι είναι το μέλλον μας αν δεν τους καταβροχθίσουν οι καρεκλοκένταυροι ξερόλες εξυπνάκηδες. Σαν παράδειγμα αναφέρω τον αξιόλογο όπως λένε υπουργό τού επιτέλους αναστημένου υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Τελειώνοντας, κ. πρωθυπουργέ, να ευχηθώ άλλη μια φορά επιτυχία στη διακυβέρνηση της χώρας για το καλό όλων των Ελλήνων.

Μαριος Χριστοφοριδης – Χίος

Μονότονη επισήμανση

Κύριε διευθυντά

Διαβάζοντας κανείς την ανακοίνωση του κ. Βενιζέλου, διαβλέπει την υπερβολική υπεροψία του ανδρός. Συγκεκριμένα, «αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτή η θέση «υπονομεύει» τον υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση συνολικά, φοβούμαι ότι δεν αντιλαμβάνονται την ελληνική πολιτική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα ούτε το πώς διαμορφώνονται την περίοδο αυτή οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί. Δεν αντιλαμβάνονται ότι οι προτάσεις μας είναι αυτές που διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και την πολιτική, κοινωνική και οικονομική σταθερότητα της χώρας». Υποθέτω ο κ. Βενιζέλος θα ήθελε η Ελλάδα να είναι χώρα λωτοφάγων. Το γεγονός ότι ο εν λόγω πολιτικός είχε περίοπτη θέση στον πολιτικό βίο της χώρας τα τελευταία χρόνια και συνεπώς ανάλογη περίοπτη ευθύνη για την κατάσταση που σήμερα βιώνουμε προφανώς δεν τον προβληματίζει καθόλου και πιθανότατα διακαώς επιθυμεί να μην προβληματίζει και εμάς. Δυστυχώς, εκτός από την προφανή ύβρη της συμπεριφοράς του, ανοίγει και τον δρόμο σε άκρως επικίνδυνες αμοραλιστικές πολιτικές καταστάσεις, δικαιώνοντας όσους αμφέβαλαν για την «ωριμότητα» των κομμάτων (εξουσίας και μη). Κλασική ελληνική πολιτική κατάσταση!!!

Ιωαννης Ευθυμιου – Συνταξιούχος – Σάμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή