Βυθίσατε τον… Φούχτελ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ξέρω αν το καταλάβατε, αλλά είναι πολύ πιθανό στο μέλλον η 12η Ιουλίου 2012 να μνημονεύεται ως ένας από τους βασικούς σταθμούς στη… νέα προεπαναστατική πορεία της Ελλάδας απέναντι στους ξένους κατακτητές. Σε μια περίοδο όπου η χώρα αναζητά επειγόντως επενδύσεις, στο Ηράκλειο της Κρήτης η οργάνωση «Πολίτες κατά του χρέους» αλλά και δύο βουλευτές, ο Μιχ. Κριτσωτάκης του ΣΥΡΙΖΑ και ο Νότης Μαριάς των Ανεξ. Ελλήνων πρωταγωνίστησαν στις αντιδράσεις ζητώντας την άμεση απομάκρυνση του «Γερμανού τοποτηρητή της Μέρκελ Χανς Γιοακίμ Φούχτελ» από το νησί.

Χωρίς σκεπάρνια και αξίνες, όπως οι ηρωικοί πρόγονοί τους, αλλά με αφίσες σε άπταιστη γερμανική, «Fuchtel du bist unerwuenscht», δηλαδή «Φούχτελ είσαι ανεπιθύμητος» και με τα πάντοτε πρόθυμα στην κάλυψη της υπερβολής μίντια ως παραστάτες, οι κ. Κριτσωτάκης και Μαριάς έδωσαν τη νέα μάχη της Κρήτης και κέρδισαν τα δευτερόλεπτα δημοσιότητας που, προφανώς, επεδίωκαν.

Οι δύο βουλευτές, μάλιστα, προχώρησαν σε σχεδόν ταυτόσημες δηλώσεις, που είχαν ως διά ταύτα την ανάγκη άμεσης αποχώρησης του Γερμανού υφυπουργού όχι μόνον από το Ηράκλειο αλλά και από την Κρήτη. Υποθέτω και από τη χώρα…

«Αρνούμαι να παραστώ σε οποιαδήποτε συνάντηση… θα αποτελούσε πράξη εθελοδουλίας καθώς ο Γερμανός υφυπουργός αποκαλείται και αρμόδιος για θέματα Ελλάδας» σημείωσε ο κ. Κριτσωτάκης, για να προσθέσει: «Δεν είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη, όμως τέτοιες ενέργειες πρέπει να γίνονται με τη συμμετοχή των πολιτών». Παρεμπιπτόντως, ο κ. Φούχτελ είχε συναντήσεις με δημάρχους, τον περιφερειάρχη, εκπροσώπους επιμελητηρίων και επαγγελματικών οργανώσεων, όλοι -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- εκλεγμένοι από τους πολίτες ή τους επαγγελματίες της περιοχής. Τι είδους μεγαλύτερη νομιμοποίηση θα μπορούσε να υπάρξει;

Οσο για τον κ. Νότη Μαριά κήρυξε τον Γερμανό πολιτικό «ανεπιθύμητο στην Κρήτη» και τον κάλεσε να αποχωρήσει άμεσα και να πάψει να προκαλεί. «Η Ελλάδα δεν πωλείται και τα «ασημικά» της Κρήτης δεν πρόκειται να αποτελέσουν βορά στις ορέξεις της Μέρκελ, του Φούχτελ και του Δ΄ Ράιχ» κατέληξε ο βουλευτής.

Από κοντά και μέσα ενημέρωσης. Ο τίτλος «Επεισοδιακή επίσκεψη Φούχτελ» ήταν ο πιο μετριοπαθής. Η δε πρόσκληση του κ. Φούχτελ προς τους Ελληνες, να αποκτήσουν γνώσεις και εξειδίκευση στη Γερμανία, προκάλεσε σάλο. Η φράση του «υπάρχουν άριστα δομημένες σχολές μαθητείας σε περιφερειακές πόλεις της Γερμανίας έτοιμες να προσφέρουν στους Ελληνες τις γνώσεις και την εξειδίκευση που θα τους βοηθήσουν να βρουν εύκολα θέσεις εργασίας», ερμηνεύθηκε ως πρόσκληση μετανάστευσης προς τους Ελληνες. Ασχετα αν ο Φούχτελ σημείωσε ότι αν θέλουν μπορούν να επανέλθουν και να προσφέρουν στην Ελλάδα και παραδέχθηκε ότι η πρότασή του έχει ως στόχο και την ενίσχυση των… σχολών της περιοχής του.

Ο ρόλος του Φούχτελ στην Ελλάδα αποτελεί για πολλούς ένα μυστήριο. Βοηθούντων και των διακινητών θεωριών συνωμοσίας και της συνειδητής εκφοράς του ονόματός του από διάφορους Ελληνες πολιτικούς με τρόπο σκοπίμως απαξιωτικό, ο Γερμανός υφυπουργός εμφανίζεται να τριγυρνάει στη χώρα αναζητώντας τα… ασημικά που θα αγοράσουν κοψοχρονιά οι Γερμανοί. Επισήμως, αυτό που κάνει είναι να μεταφέρει τεχνογνωσία στην ελληνική αυτοδιοίκηση προκειμένου αυτή να εκμεταλλευθεί τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Αν υπάρχει οικονομικό κέρδος για τη Γερμανία; Προφανώς, για γερμανικές επιχειρήσεις που ενδεχομένως αναλάβουν έργα του ΕΣΠΑ ή συνεργασθούν με ελληνικές. Παράλληλα, επιχειρεί τη συγκρότηση -κόντρα στο ρεύμα- ενός υπόβαθρου συνεννόησης μεταξύ ελληνικής και γερμανικής πλευράς, εξ ου και οι «αδελφοποιήσεις» ελληνικών και γερμανικών πόλεων. Ωστόσο, η κριτική μοιάζει να αφορά κυρίως το ότι είναι Γερμανός κι εντεταλμένος της Μέρκελ. Αυτά για τους εγχώριους αντιστασιακούς είναι αρκετά. Μόνον που, σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να ερωτώνται και οι Γερμανοί τουρίστες αν είναι ψηφοφόροι της Αγκελα Μέρκελ, πριν τους επιτραπεί η πρόσβαση στα Μάταλα και την Αμμουδάρα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή