Οικονομία της σιγουριάς

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πραγματικότητα δεν είναι δίκαιη, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ποια ακριβώς είναι ώστε να μη χάνεται η επαφή! Μέσα στην καταθλιπτική επικαιρότητα όπως ανακυκλώνεται από τα Μέσα Ενημέρωσης και την καθημερινότητα, πολλοί αρχίζουν να αποκλίνουν από την πραγματικότητα. Ορισμένοι, για παράδειγμα, νομίζουν ότι στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες υπάρχουν προβλήματα, καθώς ο κόσμος γενικά βρίσκεται χωρίς ρευστότητα, που είναι η δύσκολη φάση μιας παγκόσμιας κρίσης. Λάθος.

Αν εξαιρέσουμε την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, η ρευστότητα στις διεθνείς αγορές είναι πολύ υψηλή και πολλά κράτη δανείζονται με χαμηλά επιτόκια. Στην πραγματικότητα, η διεθνής ρευστότητα ποτέ δεν ήταν σε τόσο υψηλά επίπεδα. Το αμερικανικό Δημόσιο δανείζεται με το χαμηλότερο επιτόκιο των τελευταίων σαράντα ετών. Τα δεκαετή κρατικά ομόλογα της Γερμανίας προσφέρουν επιτόκιο 1,26%, της Μ. Βρετανίας 1,54%, της Σουηδίας 1,28%, της Φινλανδίας 1,50%, του Καναδά 1,63%, της Ιαπωνίας 0,77%. Μια μεγάλη ομάδα κρατών, ορισμένοι την αποκαλούν «premier league», δανείζεται από τις αγορές με επιτόκιο κάτω από 2%, ενώ οι χώρες με προβλήματα πληρώνουν επιτόκιο πάνω από 6% για να καλύψουν άμεσες και πιεστικές ανάγκες. Και όλοι γνωρίζουμε χώρες που δανείζονταν με 1% και δέχθηκαν (έπειτα από πιέσεις) να δανείσουν με επιτόκιο 4%-5% άλλα κράτη που είχαν προβλήματα.

Ωστόσο και αυτή η κατάσταση δεν είναι απλά μία ακόμη ένδειξη αδικίας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί την άλλη όψη της κρίσης εμπιστοσύνης των αγορών. Οι επενδυτές, οι οποίοι στην περίπτωση αυτή είναι αποταμιευτές ή διαχειρίζονται αποταμιεύσεις κρατών ή κρατικών ασφαλιστικών συστημάτων ή ιδιωτικών ασφαλιστικών φορέων, δεν αναζητούν καλύτερη απόδοση. Κυνηγούν τη σιγουριά. Οσοι φοβούνται ότι θα χάσουν ένα σημαντικό ποσοστό των κεφαλαίων τους, όπως έγινε με τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, αποδέχονται τη σχεδόν μηδενική απόδοση του γερμανικού ομολόγου, που θεωρείται ασφαλές. Ακόμα και τα αρνητικά επιτόκια, δηλαδή επιτόκια μικρότερα από τον πληθωρισμό, δεν αποθαρρύνουν τους αποταμιευτές. Οι θεωρούμενες ως ασφαλείς χώρες συγκεντρώνουν τις αποταμιεύσεις ακόμα και των υπερχρεωμένων χωρών, που δεν αναζητούν απόδοση, αλλά ασφάλεια. Η φυγή κεφαλαίων προς τη σιγουριά βυθίζει περισσότερο την περιφέρεια της Ευρώπης… Παράλληλα, ορισμένα κράτη μπορούν να χρηματοδοτούν με άνεση ακόμα και υψηλά ελλείμματα.

Αν υπάρχει ένα χρήσιμο μάθημα από όλα αυτά, βρίσκεται στη διαπίστωση ότι απαιτείται άμεσα η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Η ιταλική κυβέρνηση πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις από τις οποίες εκτιμά ότι την ερχόμενη τριετία θα αντλήσει 20 δισ. ευρώ τον χρόνο. Ηταν μια κίνηση που εκτιμούν οι αγορές. Οι ελληνικές κυβερνήσεις, που έχουν δεσμευθεί ότι θα πωλήσουν ένα-δύο κρατικά ακίνητα, προφανώς δεν προσφέρουν σιγουριά και γι’ αυτό ο εφιαλτικός καύσωνας συνεχίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή