Γραμματα Αναγνωστων

7' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τολμήστε

Κύριε διευθυντά

Από τη νέα κυβέρνηση που εξελέγη, ο λαός περιμένει πολλά που δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με διάφορες κυβερνήσεις από τεχνοκράτες ή υπηρεσιακές με περιορισμένες πρωτοβουλίες. Το δε πρώτο μέλημα της σημερινής κυβέρνησης, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να είναι η ριζική αλλαγή της φορολογικής πολιτικής του κράτους. Δεν επιτρέπεται ο μέσος πολίτης να φορολογείται με φόρους ανώτερους του εισοδήματός του.

Δεν επιτρέπεται να είναι στη φυλακή για παράνομες πράξεις μόνο ο Τσοχατζόπουλος και να μη γίνεται καμία δίωξη σ’ όλους τους πολιτικούς που εθησαύρισαν και οργίασαν σε βάρος της περιουσίας της πατρίδος μας. Αν η σημερινή κυβέρνηση έχει το θάρρος και τη δύναμη, να ψηφίσει άμεσα νόμο για να λογοδοτήσουν και να κατασχεθεί η περιουσία όλων των καταχραστών πολιτικών, έτσι δεν θα καταφεύγει στη μείωση των συντάξεων και μισθών.Η σημερινή ατιμωρησία πρέπει να τερματισθεί. Δεν υπάρχουν πια περιθώρια ανοχής.

Κύριε πρωθυπουργέ τολμήστε.

Θεμ. Χρ. Σαρακος / Αθήνα

Περί ενέργειας

Κύριε διευθυντά

Εξ αφορμής της πρόσφατης εμπεριστατωμένης επιστολής του γνωστού μου κ. Ι. Χατζηβασιλειάδη σχετικά με τα αιολικά πάρκα και υπό την ιδιότητά μου του ενεργειακού μηχανολόγου, θα ήθελα να εκθέσω τις απόψεις μου αναφορικά με τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας.

Πρώτον: Οι πάσης φύσεως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ΑΠΕ και τα συναφή με αυτές έργα αξία έχουν όταν α) έχουμε τα παράθυρα κλειστά τον χειμώνα όταν λειτουργούν τα καλοριφέρ και το καλοκαίρι τα κλιματιστικά, β) οι ενεργοβόρες βιομηχανίες μειώσουν στο ελάχιστο τις απώλειες θερμότητας προς το περιβάλλον και τη σπατάλη σε ηλεκτρική ενέργεια, γ) μειωθεί εις το απολύτως αναγκαίο το κόστος λειτουργίας των κτιρίων του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οσον αφορά τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, θα επιτύχουν την εξοικονόμηση ενέργειας αλλάζοντας τις ενδεχομένως παλαιές μεθόδους παραγωγής, που σημαίνει και αύξηση της παραγωγικότητας.

Δράττομαι της ευκαιρίας να προτείνω την κατασκευή στη βόρεια Ελλάδα, στις μικρές πόλεις που πλήττονται τον χειμώνα από το ψύχος, μικρών θερμοηλεκτρικών έργων ανάλογα με τον αριθμό των πολυκατοικιών, όπου το σύνολο του εξερχόμενου από τον ατμοστρόβιλο ατμού θα συμπυκνώνεται σε ειδικό εναλλάκτη θερμότητας, το δε νερό ψύξεως θα διοχετεύεται στα σπίτια (τηλεθέρμανση). Ως καύσιμο θα πρέπει να χρησιμοποιείται φυσικό αέριο προστατεύοντας το περιβάλλον. Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε χαμηλό βαθμό αποδόσεως ως προς την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, αξιοποιώντας όμως τη θερμότητα συμπυκνώσεως του ατμού για την τηλεθέρμανση, πραγματικές απώλειες θερμότητας θα έχουμε μόνον τις απώλειες του λέβητα που θα είναι της τάξεως του 10% έως 15% του καιομένου καυσίμου. Το καλοκαίρι, αν οι ανάγκες μας σε ηλεκτρική ενέργεια το απαιτούν, ας διοχετεύεται ο ατμός σε συμπυκνωτή κενού, (0,05 bar) μειώνοντας έτσι τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τα γειτονικά κράτη. Τα έργα αυτά θα χρηματοδοτηθούν αμέσως από τα ΕΣΠΑ προς μεγάλη χαρά ή των Γερμανών ή των Γάλλων.

Σπυριδων Γερ. Λεκατσας / Διπλ. μηχανολόγος – ναυπηγός μηχανολόγος Μηχ/κός Πολυτεχνείου Αννοβέρου

Η Ελλάδα ως πολιτεία της Ευρώπης

Κύριε διευθυντά

Είναι αλήθεια αυτό το οποίο λέγεται, ότι η κρίση αποτελεί μία ευκαιρία για το καλύτερο, διότι έτσι αφυπνίζονται οι συνειδήσεις ηγετών και πολιτών να πράξουν το αναγκαίο χρήσιμο.

Η Ευρώπη δημιούργησε το κοινό της νόμισμα χωρίς την οικονομική και πολιτική ένωσή της, δηλαδή έβαλε «το κάρο μπροστά από το άλογο», όπως χαρακτήρισε την ένωση αυτή ο σύγχρονος Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας. Οι αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν και οι συζητήσεις που έγιναν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρώπης δημιουργούν την εντύπωση ότι οδεύουμε προς την οικονομική και πολιτική ενοποίησή της.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πορευόμαστε προς την Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Η οικονομική, λοιπόν, κρίση αφύπνισε τους Ευρωπαίους ότι πρέπει να ενωθούμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού τον κίνδυνο της οικονομικής μας κατάρρευσης.

Την ολοκληρωμένη ένωσή μας επιβάλλουν όχι μόνον οι οικονομικές απαιτήσεις, αλλά και οι γεωπολιτικές μεταβολές οι οποίες συντελούνται στον πλανήτη μας με την ανάδειξη και άλλων μεγάλων δυνάμεων σ’ αυτόν, από τις οποίες δεν μπορεί να απουσιάζει η ενωμένη Ευρώπη. Επίσης, η ενωμένη Ευρώπη δεν έχει το δικαίωμα να απουσιάζει και από τις εξελίξεις, σε χώρες γύρω από τη Μεσόγειο, οι οποίες είναι πηγές ενέργειας για τη βιομηχανία της και είναι τόσο πλησίον της. Επιπλέον, η οικονομική και πολιτική ενοποίηση παρέχει συγχρόνως σ’ αυτήν και το μεγάλο πλεονέκτημα να είναι συγκάτοχος του πλούτου της Μεσογείου και της στρατηγικής αξίας αυτής, ως κόμβος συγκοινωνιών και μεταφορών ανάμεσα σε τρεις ηπείρους.

Ολες αυτές οι γεωπολιτικο-οικονομικές καταστάσεις στη Μεσόγειο ασφαλώς αναδεικνύουν τη στρατηγική σπουδαιότητα της Ελλάδας, αλλά κυρίως υπαγορεύουν την υποχρέωσή μας να καταστούμε οικονομικά αυτοδύναμοι, να εκσυγχρονίσουμε την πολιτεία μας, ώστε όχι μόνο να μη μείνουμε εκτός Ευρώπης και Ευρωζώνης, αλλά να καταστούμε ισοδύναμο μέλος αυτής.

Μόνο μέσα στην Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης η Ελλάδα αναδεικνύεται περισσότερο ισχυρή, διότι τα σύνορά της γίνονται πλέον σύνορα της Ευρώπης και τα εθνικά προβλήματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο αναδεικνύονται σε ευρωπαϊκά πλέον θέματα.

Επομένως, επιπλέον των επίσης πραγματικά ουσιαστικών οικονομικών και κοινωνικών αναγκών και εθνικοί λόγοι επιβάλλουν να υπάρξει μακρά πολιτική σταθερότητα στην πατρίδα μας και η κρίση να αφυπνίσει και να διατηρήσει τις συνειδήσεις των πολιτικών να υπερβούν κομματικά και προσωπικά συμφέροντα χάριν της ανόρθωσης και του εκσυγχρονισμού της χώρας μας.

Η παρούσα κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει, όχι «βήμα προς βήμα», αλλά άμεσα, «εδώ και τώρα» να εφαρμόσει εμπράκτως τις αναγκαίες προς τον σκοπό αυτό μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τις αρχές των μεταρρυθμίσεων, επιβάλλεται στη νέα κυβέρνηση άμεσα να πραγματοποιήσει αυτές, τώρα που είναι στις αρχές της θητείας της και να μην αφήσει τον χρόνο να χαθεί, αποσυνθέτοντας ολοκληρωτικά κοινωνία και πολιτεία. Περιθώρια άλλα δεν υπάρχουν… Είναι υποχρεωμένη να πράξει και να επιτύχει. Τέλος, θα είναι εθνικά ανεπίτρεπτο η Ευρώπη να οδεύει προς ένωση και η Ελλάδα να μην αποτελεί μία από τις πολιτείες της…

Αρης Διαμαντοπουλος / Υποστράτηγος ε.α / Ψυχολόγος – Διδάκτωρ Φιλοσοφίας

Τα κακώς κείμενα

Κύριε διευθυντά

Παρακολουθώ τακτικά την αλληλογραφία των αναγνωστών σας που οι περισσότεροι με μεγάλη επιμέλεια και αγωνία για τα κοινά περιγράφουν ή στις περισσότερες περιπτώσεις διεκτραγωδούν τα κακώς κείμενα σε διαφόρους τομείς και δραστηριότητες της δημόσιας διοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των υπουργείων και των ποικίλων φορέων που δραστηριοποιούνται ή αδρανούν ή και παρανομούν με συνέπεια η ζωή των «υπηκόων» να γίνεται βασανιστική.

Διερωτώμαι, ίσως αφελώς, αν οι ποικίλοι εμπλεκόμενοι «φορείς» μπαίνουν στον κόπο να ασχοληθούν με την ανάγνωση και καταγραφή των καταγγελλομένων παραπόνων, τα οποία γι’ αυτούς, τους φορείς, είναι μια πρώτης τάξεως πηγή πληροφόρησης και ανέξοδης καταγραφής και ποικίλων παραβάσεων, παρανομιών ή και εγκληματικών παραλείψεων που οι πολίτες από ενδιαφέρον ή φιλοπατρία καταγράφουν και αναφέρουν και που χωρίς την έτοιμη πληροφόρηση είναι βέβαιο ότι κανείς δεν πρόκειται να πάρει μυρωδιά -κατά την κοινή έκφραση- του τι συμβαίνει.

Για να είμαι σαφέστερη προ ημερών δημοσιεύθηκε επιστολή στην εφημερίδα σας για την ταλαιπωρία δύο ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν τη Σκιάθο για τρεις ημέρες και απαραδέκτως υπέφεραν από τη ληστρική τιμολογιακή μεταχείριση στο ταξί (17 ευρώ για 5,5 χιλιόμετρα) και την ανυπαρξία χώρου αναμονής στο λιμάνι του νησιού, με συνέπεια να καταταλαιπωρηθούν αυτοί και άλλοι τουρίστες αναμένοντες το πλοίο επιστροφής τους εν μέσω θυέλλης.

Γι’ αυτά τα δύο φαινομενικά απλά περιστατικά τι έγινε ή τι θα γίνει από απόψεως διοίκησης αφού δυσφημείται ο τουρισμός μας; H απάντηση είναι τίποτα: Τι έπρεπε ή τι πρέπει να γίνει για να διορθωθούν κάποτε ανάλογες περιπτώσεις; Πάλι δεν πρόκειται να ασχοληθεί κανείς και τα θέματα θα διαιωνίζονται.

Μια απλή πρόταση στο πιο πάνω περιστατικό ίσως θα βοηθούσε ανάλογες καταστάσεις.

Αν συσταθεί στο υπουργείο Τουρισμού, όπου λόγω θέματος -στο παράδειγμά μας είναι αρμόδιο- ένα ειδικό γραφείο ελέγχου με αρμοδιότητα την άμεση διερεύνηση των κακώς κειμένων: α) γιατί αισχροκερδεί το ταξί; (δράση στο σωματείο ή το υπουργείο Μεταφορών), β) γιατί το υπάρχον κατάλυμα στο λιμάνι δεν λειτουργεί (δράση στον τοπικό δήμο ή Λιμεναρχείο), τι συμφέρον ή γραφειοκρατία κρατά κλειστό το υπάρχον ακίνητο.

Ισως να διαβασθεί το παρόν σημείωμα από κάποιον «αρμόδιο» από τις μυριάδες των σωτήρων μας που πασχίζουν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα σε τόσους τομείς της δημόσιας ζωής τις δύσκολες ημέρες που ζει η χώρα μας.

Στεφανια Βαφεια / Γλυφάδα

Προσοχή στα ελληνικά

Κύριε διευθυντά

Επειδή είμαι εδώ και πολλά χρόνια αναγνώστρια της εφημερίδας, νομίζω ότι έχω αντιληφθεί σωστά το πνεύμα της ως προς τη χρήση της ελληνικής γλώσσας και τον συσχετισμό αυτής της χρήσης με το επίπεδο του πολιτισμού και την παιδεία. Αντιδρώ, λοιπόν, όταν η ελληνική γλώσσα κακοποιείται, ιδιαίτερα στις μεταφράσεις των ειδήσεων που προέρχονται από ξένα πρακτορεία και τις οποίες διαβάζω καθημερινά στο ηλεκτρονικό φύλλο της εφημερίδας. Αυτό που με έκανε να γράψω το σημείωμα ήταν ο τίτλος «Στις Βρυξέλλες για να αποκρούσει τις κριτικές κατά του ο Ρουμάνος πρωθυπουργός». Η διατύπωση «κατά του» είναι λανθασμένη. Σωστές είναι εκφράσεις όπως «εναντίον του» ή «σε βάρος του».

Το λάθος αυτό το συναντώ συχνά στην καθημερινή επικοινωνία, αλλά δεν μου αρέσει να το βλέπω και στον Τύπο, ο οποίος διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό το κοινό γλωσσικό ιδίωμα.

Ευη Μανοπουλου / φιλόλογος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή