Αποχαιρετισμός στον Κώστα Κλάββα (1934-2012)

Αποχαιρετισμός στον Κώστα Κλάββα (1934-2012)

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας σπουδαίος άνθρωπος, στοχαστής της μουσικής, βαθύς γνώστης της αρμονίας, ακούραστος ερευνητής του πενταγράμμου, έφυγε από τη ζωή. Ο Κώστας Κλάββας (1934-2012) υπήρξε μια προσωπικότητα της ελληνικής μουσικής ζωής επί δεκαετίες με πολλές διακρίσεις. Οπως μας λέει ο αναγνώστης μας κ. Χρήστος Παλάσκας, που τον ήξερε προσωπικά και που μας έστειλε ένα τρυφερό αποχαιρετισμό στον Κώστα Κλάββα, διακρινόταν από δωρική ευγένεια, σεμνότητα χαρακτήρα και συστολή, χαρίσματα τα οποία και τον απέτρεπαν από τις συχνές δημόσιες εμφανίσεις.

«Ο Κώστας Κλάββας έψαξε δρόμους μουσικούς πολύ πέρα απ’ αυτό για το οποίο έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό. Ηταν πράγματι ένας απ’ τους σπουδαιότερους συνθέτες, ενορχηστρωτές και διευθυντές ορχήστρας», μας λέει ο κ. Χρ. Παλάσκας. «Ενας απ’ τους βασικούς πρωτεργάτες και διαμορφωτές της αίγλης του παλιού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, αλλά και του ελληνικού τραγουδιού… Λίγοι γνωρίζουν ότι συνέθεσε εκκλησιαστικά ορατόρια σπάνιας ομορφιάς. Οτι εφηύρε έναν νέο μουσικό κανόνα πάνω στον οποίο είναι καταγεγραμμένη όλη η θεωρία της μουσικής.

Ο Κλάββας πήγε πολύ πέρα απ’ τα σύνορα της συμβατικής και στυλιζαρισμένης μελωδίας. Επέλεξε, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της ζωής του, τον μουσικό ασκητισμό, την κριτική στάση στοχασμού, τον διαλογισμό, έναντι στη λαίλαπα του κάθε είδους «ταραταζούμ» που έχει διαβρώσει την ελληνική μουσική και κοινωνία γενικότερα. Θα τον θυμάμαι πάντα με έναν απέραντο σεβασμό, όταν πριν κάποια χρόνια μου έδειχνε καμαρώνοντας, στο ησυχαστήριό του στην Τραγάνα, τα γλυπτά του. Μακριά απ’ τα μάτια του κόσμου. Ξύλα που ξέβραζε η θάλασσα, κορμοί, κλαδιά ποτισμένα, ταλαιπωρημένα απ’ την κακουχία της αρμύρας, τους έδινε μορφή, με μια ιδιαίτερη βυζαντινή τεχνοτροπία, τα μετέτρεπε σε αγίους, σε Χριστούς, σε μεταφυσική ιερουργία». Εμεινε με «ένα δυσδιάκριτο παράπονο, ότι έμεινε γνωστός για την «εύπεπτη» και εμπορική μουσική του – έτσι την αποκαλούσε, παρότι υπήρχαν αριστουργήματα και εκεί μέσα – άγνωστος όμως γι’ αυτά που πραγματικά γι’ αυτόν είχαν αξία».

Η κ. Ελένη Μπίστικα απουσιάζει.
ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή