Ανοιξε για το κοινό η Στοά Αττάλου, ύστερα από τριάντα χρόνια

Ανοιξε για το κοινό η Στοά Αττάλου, ύστερα από τριάντα χρόνια

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ήταν Μάιος, όπως μας είχαν υποσχεθεί, αλλά χθες που άνοιξε για το κοινό, ύστερα από 30 ολόκληρα χρόνια, ο εκθεσιακός χώρος στον πρώτο όροφο της Στοάς Αττάλου. Μικρή, σχεδόν αμελητέα η απόκλιση από το αρχικό χρονοδιάγραμμα μπροστά στη συγκίνηση να διασχίζεις, πιθανότατα για πρώτη φορά στη ζωή σου, τον ανακαινισμένο χώρο ανάμεσα σε γλυπτά που βρέθηκαν στις ανασκαφές της Αρχαίας Αγοράς τα τελευταία 80 χρόνια.

Πρόκειται για 56 λίθινες αρχαιότητες, μερικές από τις οποίες δεν έχουν εκτεθεί ποτέ, όπως η σημαντική συλλογή των ρωμαϊκών πορτρέτων της Αρχαίας Αγοράς. Η έκθεση πλαισιώνεται από προπλάσματα των αρχαιολογικών χώρων της Αγοράς, της Ακρόπολης και της Πνύκας, τα οποία μας δίνουν την ευκαιρία να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα την αρχαία αθηναϊκή τοπογραφία. Αποτελεί τμήμα του έργου «Αναβιώνοντας την Αρχαία Αγορά, τον τόπο όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία» με φορείς υλοποίησης την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών (στην οποία χρωστάμε το ανασκαφικό έργο της Αρχαίας Αγοράς, την ανακατασκευή της Στοάς του Αττάλου και τη μετατροπή του σε μουσείο το 1956) και την Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο του μέτρου Διαφύλαξης Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς που συγχρηματοδότησαν ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2004-2009 και το υπουργείο Οικονομικών. Το έργο, το οποίο περιλαμβάνει επίσης δράσεις ψηφιοποίησης και προβολής των ευρημάτων και του αρχειακού υλικού της Αρχαίας Αγοράς μέσω των νέων τεχνολογιών, θα παρουσιαστεί επίσημα στο κοινό τον προσεχή Σεπτέμβριο. Εκτενή εισαγωγικά κείμενα υποστηρίζουν τις εκθεσιακές ενότητες και παρέχουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την εξέλιξη της αττικής γλυπτικής από τον 4ο αιώνα π.Χ. έως την ύστερη αρχαιότητα.

Η Στοά του Αττάλου αποτελούσε για τους Αθηναίους χώρο συνάντησης, περιπάτου και εμπορικό κέντρο της εποχής. Δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι η Στοά του Αττάλου υπήρξε ένα από τα πρώτα εμπορικά κέντρα της αρχαιότητας. Καταστράφηκε από τους Ερούλους το 267 μ.Χ.

Η αναστήλωση της Στοάς πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στο 1953 και στο 1956 από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, βασίσθηκε στις μελέτες του αρχιτέκτονα Ιωάννη Τραυλού και υλοποιήθηκε χάρη στη δωρεά του John D. Rockefeller Jr. Το Μουσείο της Στοάς Αττάλου είναι επισκέψιμο από Τρίτη μέχρι και Κυριακή από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι ενώ τη Δευτέρα θα το βρείτε ανοιχτό από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Μήπως η επαναλειτουργία του ορόφου είναι η καλύτερη δικαιολογία για να επισκεφθούμε τη Στοά του Αττάλου;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή