Παράλογες ρυθμίσεις

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορώ να κατανοήσω το άγχος των κυβερνώντων να επιδείξουν ενδιαφέρον προς τα πλέον αδύναμα στρώματα του πληθυσμού. Αλλωστε, οι όποιες ελπίδες καλλιεργήθηκαν προεκλογικά για ευνοϊκές αλλαγές του Μνημονίου (κακώς, καθώς όλοι γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν την πραγματικότητα και να μην παραπλανούν έστω και εμμέσως) γρήγορα αποδείχθηκαν φρούδες.

Τους επόμενους μήνες το μέσο νοικοκυριό έχει να αντιμετωπίσει την πιο δύσκολη από φορολογικής άποψης χρονιά, καθώς θα πρέπει να καταβληθεί το τέλος ακινήτων, τα πολύ αυξημένα εκκαθαριστικά της εφορίας, οι ξεχασμένοι φόροι ακινήτων, ενώ έρχεται και η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης.

Σε αυτό το οικονομικά δύσκολο περιβάλλον, που μπορεί εύκολα να γίνει πολιτικά εκρηκτικό, η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους ελάφρυνσης του φορολογικού βάρους. Μια χαρά, θα πείτε, και μπράβο τους! Για άλλη μια φορά, ωστόσο, ο παραλογισμός δεν λείπει. Ενδεικτική είναι η ρύθμιση για τον φόρο εισοδήματος. Ακουσα χθες στο ΣΚΑΪ τον πάντοτε προσεκτικό πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη να επιβεβαιώνει ότι θα υπάρξουν 6 έως 8 δόσεις, εξηγώντας πάντως πως «δεν μπορεί να έχει την ίδια μεταχείριση κάποιος που δηλώνει εισόδημα 100.000 ευρώ με κάποιον που είναι λίγο πάνω από το αφορολόγητο».

Χαράς πανηγύρια (τρόπος του λέγειν) για τους πραγματικά χαμηλόμισθους. Ναι μεν θα πληρώσουν πολύ περισσότερα (ίσως και 300% σε σχέση με πέρυσι) αλλά τουλάχιστον θα το πράξουν σε δόσεις. Χαράς πανηγύρια (κυριολεκτικά) και για τους «προνομιούχους» της φοροδιαφυγής που -παρά τα τεκμήρια- καταφέρνουν ακόμη να δηλώνουν τα ελάχιστα από όσα πραγματικά εισπράττουν. Αυτοί όχι μόνον θα πληρώσουν λιγότερα από όσα τους αναλογούν αλλά και σε περισσότερες δόσεις. Αντιθέτως, ο τυπικός – υψηλόμισθος- μισθωτός που δεν έχει περιθώρια αποφυγής εισοδημάτων μπορεί να βρεθεί να… τιμωρείται, καθώς όχι μόνον δεν δικαιούται των ίδιων δόσεων αλλά αντιθέτως τιμωρείται με μικρότερη περίοδο αποπληρωμής!

Η ρύθμιση γίνεται εντελώς παράλογη για τους χιλιάδες εργαζομένους που είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται από την αρχή του 2012. Οπως σημείωνε χθες η «Καθημερινή», το 10% των εργαζομένων είχαν εντός του 2012 μείωση αποδοχών πάνω από 23%. Πολλοί περισσότεροι, ενδεχομένως, κατέγραψαν μικρότερες, αλλά πάντως σημαντικές απώλειες και πλέον καλούνται να πληρώσουν πολύ υψηλότερους φόρους διαθέτοντας μικρότερο ή και καθόλου εισόδημα!

Αλλά, έτσι είναι… Οταν πρέπει να καλύψεις δύο αντικρουόμενες ανάγκες, αυτή της είσπραξης φόρου για να κλείσει ο προϋπολογισμός και εκείνη της επίδειξης κοινωνικού προσώπου συνήθως καταλήγεις σε πολιτικό παραλογισμό. Τον ίδιο που οδήγησε στην κατά συρροή παράταση του χρόνου υποβολής των δηλώσεων ή στην καθυστέρηση αποστολής του «χαρατσιού» στη ΔΕΗ, προκειμένου η λυπητερή να έρθει μετά τις εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή