Αποχαιρετισμός στον Γεώργιο Γκρος, πρόσωπο αναφοράς ως ήθος, δημιουργικότητα και γνώσεις

Αποχαιρετισμός στον Γεώργιο Γκρος, πρόσωπο αναφοράς ως ήθος, δημιουργικότητα και γνώσεις

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γεώργιος Γκρος που έφυγε σε ηλικία 89 ετών και κηδεύθηκε (χθες) με συγκίνηση και αξιοπρέπεια σε στενό οικογενειακό περιβάλλον, πλαισιωμένος από φίλους, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Τρύφωνος Κηφισιάς, ήταν μορφή, πραγματικά στον χώρο των πολιτικών μηχανικών και η απόδειξη του τι μπορεί να επιτύχει ένας νέος, όταν με τις κατάλληλες σπουδές και το πτυχίο του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου στη χρυσή μεταπολεμική εποχή αφοσιωθεί όπως αυτός στον τομέα της εργασίας που είχε επιλέξει.

Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1923, μεγάλωσε και ολοκλήρωσε με άριστα τις γυμνασιακές του σπουδές στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΕΜΠ.

Ο καθηγητής του, αείμνηστος Λουκάς Μούσουλος, εντυπωσιάστηκε από την όλη προσωπικότητα και εργατικότητα του αριστούχου φοιτητή και τον σύστησε στο συγκρότημα του Προδρόμου Μποδοσάκη-Αθανασιάδη, ο οποίος και τον προσέλαβε και του ανέθεσε υπεύθυνους τομείς. Δεν ήταν ούτε τριάντα ετών όταν ανέλαβε αρχιμηχανικός της ΛΙΠΤΟΛ – Λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδος, το μέγα αυτό βιομηχανικό έργο το οποίο ακολούθησαν και άλλα, κολοσσιαία έργα, στα οποία ο Γεώργιος Γκρος ήταν Γενικός Διευθυντής των πολιτικών μηχανικών, αυτό που λέμε το νούμερο 1 στα βιομηχανικά έργα που άλλαξαν τη μορφή της Ελλάδος στην ύπαιθρο και έφεραν την Ελλάδα σε υψηλό επίπεδο παραγωγής και λειτουργικότητος. Υπήρξε καθηγητής της Σχολής Μηχανικού του Στρατού – ΣΤΕΑΜ επί σειρά ετών, και Πρόεδρος Δ.Σ. του ΙΓΜΕ, του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.

Ο κατάλογος του βιογραφικού του είναι μια σειρά από επιτεύγματα στον τομέα των σπουδών, οι τίτλοι που κατέκτησε – χαρακτηριστικό ότι το 1957 ήταν αριστούχος Διδάκτωρ Μηχανικός του ΕΜΠ – και Μέλος της Επιτροπής Συντάξεως του νέου Κανονισμού Σκυροδέματος μέχρι σήμερα, ενώ μαζί με τον καθηγητή Θεοδόση Τάσιο εκπροσώπησαν την Ελλάδα στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για το σκυρόδεμα.

Η τεχνική του δραστηριότητα δείχνει το μέγεθος των ικανοτήτων του και την υπευθυνότητά του όταν μελέτησε τα τεχνικά έργα μερικών από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά συγκροτήματα της Ελλάδας όπως π.χ. Εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνα, Πειραιά, Εργοστάσιο Εμπλουτισμού πτωχών μεταλλευμάτων στο Στρατώνι Χαλκιδικής, Μεταλλουργικό Εργοστάσιο Λαρύμνης, Βιομηχανικό Συγκρότημα ΛΙΠΤΟΛ Πτολεμαΐδας, Εργοστάσιο Αζωτούχων Λιπασμάτων Πτολεμαΐδας. Εχει επίσης μελετήσει τα δομικά έργα μεγάλων συγκροτημάτων όπως π.χ., Σχολικό Συγκρότημα Υμηττού, ΤΕΙ Πειραιά, Πανεπιστήριο Πειραιά, Κτίριο Επιβατών Δυτικού Αεροδρομίου Αθηνών, Καπναποθήκη ΣΕΚΕ Θεσσαλονίκης. Ως Τεχνικός Διευθυντής της Εταιρείας των Λιγνιτωρυχείων Πτολεμαΐδας είχε την ευθύνη της διανοίξεως του πρώτου μεγάλου λιγνιτωρυχείου της χώρας στο Κύριο Πεδίο.

Στη συνέχεια του δεύτερου μεγάλου λιγνιτωρυχείου Καρδιάς. Τα λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας αποτελούν τη μέγιστη ενεργειακή πηγή της Ελλάδος από την οποία παράγεται το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη μακρά σειρά των τίτλων και των θέσεων που κατέκτησε, με το σπαθί του, ο Γεώργιος Γκρος είναι και αυτός του Προέδρου Δ.Σ. της ΔΕΗ από τις 14 Ιουλίου 1989 ώς τις 17 Νοεμβρίου 1990.

Μιλούσε Γερμανικά, Αγγλικά και Γαλλικά, έχει δε δημοσιεύσει σε ελληνικά και ξένα τεχνικά περιοδικά τριάντα πέντε επιστημονικά άρθρα και έχει εκδώσει πέντε διδακτικά συγγράμματα, έχει δε δώσει διαλέξεις στο πλαίσιο συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Υπήρξε καλός φίλος της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, συμφοιτητής, κατά μία τάξη μεγαλύτερος, του Προέδρου της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ κ. Αριστείδη Αλαφούζου στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου με τον οποίο συνδεόταν με στενή οικογενειακή φιλία.

Στη σύζυγό του κ. Ξένια Γκρος και στον γιο τους Ροβέρτο Γκρος τα θερμά συλλυπητήρια από την οικογένεια της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. Στα 20 χρόνια που γιορτάσθηκαν στον Ναυτικό Ομιλο Ελλάδος της Καστέλλας ήταν μαζί μας. Ο Γεώργιος Γκρος, όπως δείχνει το επώνυμό του, κατάγεται από τους Βαυαρούς που είχαν έλθει με τον Οθωνα, ήταν δε και ο πατέρας του μηχανικός.

Εμείς τον γνωρίσαμε ως εγκάρδιο φίλο πάντα χαμηλών τόνων και ευγενικό.

Η απώλεια προσμετράται από το έργο που δημιούργησε σ’ όλη του τη ζωή και από το παράδειγμα που έδωσε, τόσο σημαντικό στις δύσκολες εποχές της σημερινής Ελλάδος.

38 χρόνια μετά – στεφάνι στο πρ. ΕΑΤ-ΕΣΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, επ’ ευκαιρία της 38ης Επετείου της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, σήμερα Τρίτη 24 Ιουλίου και ώρα 12.00, θα μεταβεί στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ) και θα καταθέσει στεφάνι.
ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή