49 χρόνια πρίν…24.VΙΙ.1963

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΟΛΑΙΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ: Την 8ην εσπερινήν χθες εις το επί των οδών Φειδίου και Μπενάκη μέγαρον εγένοντο τα εγκαίνια των γραφείων της «Δημοκρατικής Ενώσεως Νέων Γρηγόριος Λαμπράκης», κατά τα οποία μετεδόθη και μαγνητοφωνημένη ομιλία του φονευθέντος εις Θεσσαλονίκην βουλευτού της ΕΔΑ. Εξωθι των γραφείων είχον συγκεντρωθή ευάριθμοι οπαδοί της ΕΔΑ, οι οποίοι απεμακρύνθησαν εκείθεν υπό της αστυνομίας. Μερικοί εκ των συγκεντρωθέντων, οι οποίοι ηρνούντο να απομακρυνθούν, συνελήφθησαν αλλά μετ’ ολίγον αφέθησαν ελεύθεροι. Κατά την διάρκειαν των εγκαινίων εκ των γραφείων της Δημοκρατικής Ενώσεως Νέων εξετοξεύοντο υπό των ομιλητών απειλαί κατά της αστυνομίας και αποδοκιμασίαι.

ΗΑΝS GLOBKE: Βερολίνον, 23.- Το ανώτατον δικαστήριον της Ανατολικής Γερμανίας κατεδίκασε σήμερον ερήμην εις την ποινήν των ισοβίων καταναγκαστικών έργων τον υπουργόν Παρά την Καγκελλαρία της Δυτικής Γερμανίας δρα Χανς Γκλόμπκε. Ο 64ετής δρ Γκλόμπκε, ο οποίος θεωρείται ως εις εκ των στενωτέρων συνεργατών του καγκελλαρίου Κόνραντ Αντενάουερ, κατηγορείτο ότι εδημιούργησε τα νομικά βάθρα διά την χιτλερικήν δικτατορίαν εν Γερμανία. Η δίκη ήρχισε προ δύο εβδομάδων. Ο πρόεδρος πρόεδρος του δικαστηρίου δρ Χάινριχ Τέπλιτς υπεστήριξεν ότι ο δόκτωρ Γκλόμπκε είναι ένοχος «βαρέων εγκλημάτων εναντίον της ανθρωπότητος». Το κατηγορητήριον εβασίσθη κυρίως επί κινηματογραφικών ταινιών της εποχής των Ναζί, ως επίσης και επί εγγράφων, διά των οποίων, ως υπεστηρίχθη, προκύπτει ότι ο κ. Γκλόμπκε ειργάσθη διά τον αφανισμόν των Εβραίων. Πάντως ο κ. Γκλόμπκε και η Κυβέρνησις Αντενάουερ διέψευσαν τας κατηγορίας αυτάς των κομμουνιστών.

ΕΠΙΦΥΛΛΙΣ: «Η «αντιπυρηνική» ποίηση». Υπό του κ. Ανδρέα Καραντώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή