Εθνικό σχέδιο ταχείας αποκρατικοποίησης

Εθνικό σχέδιο ταχείας αποκρατικοποίησης

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτες συζητήσεις για την αποκρατικοποίηση έγιναν την περίοδο 1991 – 1993. Αν η Ελλάδα είχε, τότε, βάλει το τρένο των ιδιωτικοποιήσεων στις ράγες, θα «παίζαμε» σε άλλη κατηγορία.

Το ίδιο θα μπορούσε να έχει συμβεί και όταν το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη άλλαξε, μερικώς, τη στάση του. Ομως, η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο σημαντικών επιχειρήσεων (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ κ.λπ.), με την πώληση σε επενδυτές περιορισμένου μεριδίου του μετοχικού τους κεφαλαίου, δεν ολοκληρώθηκε, με την πλήρη απόδοσή τους στον ιδιωτικό τομέα.

Η αποκρατικοποίηση εκείνη υπήρξε αλυσιτελής. Δεν δημιούργησε ευκαιρίες αναδιάρθρωσης της οικονομίας, ισάξιες με αυτές άλλων κρατών. Αντί το κράτος να αποσυρθεί και να χρησιμοποιήσει την ιδιωτικοποίηση ως μέθοδο για τη διάδοση του ανταγωνισμού, εξακολούθησε να ελέγχει όλες τις συνιστώσες του μάνατζμεντ των εταιρειών. Οι συνδικαλιστές και οι πολιτικοί πάτρονες παρέμειναν ισχυροί κουμανταδόροι. Οι εισηγμένες ΔΕΚΟ ήσαν το ίδιο «ΔΕΚΟ» με τις αμιγώς κρατικές επιχειρήσεις. Με μια πρόσθετη υποχρέωση, να γράφουν κέρδη άξια λόγου για τους μετόχους, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν κάθε λόγο να επισπεύσουν την πώληση των μετοχών τους.

Ακόμη και εκείνη η μερική ιδιωτικοποίηση προσέφερε καθοριστική ώθηση στην προσπάθεια της Ελλάδας να ανέβει στο τρένο της ΟΝΕ. Μια νέα εθνική πολιτική πλήρους αποκρατικοποίησης καλείται, και πάλι, να γίνει ο μοχλός αντιμετώπισης της πολύπλευρης ελληνικής κρίσης.

Δυστυχώς, καμία από τις συνιστώσες της κυβέρνησης Σαμαρά δεν έχει τη διάθεση να χρησιμοποιήσει, με τρόπο επιθετικό, την κρατική ιδιοκτησία. Και όμως πρόκειται για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να μπει μπροστά η οικονομία, να μειωθεί το δημόσιο χρέος και οι τόκοι που βαραίνουν το δημοσιονομικό άνοιγμα.

Ενα Μεγάλο Ελληνικό Πρόγραμμα Αποκρατικοποίησης θα προσελκύσει σημαντικότατες διεθνείς επενδύσεις, εξασφαλίζοντας για τη χώρα δωρεάν κεφάλαια, αντί των δανεικών που διαπραγματευόμαστε κάθε τρίμηνο με την τρόικα. Θα αναβαθμίσει την αγορά εργασίας, αφού μπορεί να προσελκύσει εργαζομένους που είναι άνεργοι και να απομακρύνει, ταυτοχρόνως, όσους διορίστηκαν για να τεμπελιάζουν.

Ενα ευρύ και επιθετικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα προκαλέσει υγιή ανταγωνισμό σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, που δυναστεύονται τώρα από τις ΔΕΚΟ. Παράλληλα, και πολύ σημαντικά, θα διευκολύνει την καταπολέμηση της διαπλοκής που κρύβεται σήμερα πίσω από το κράτος.

Η πολιτική μας τάξη έχει την ευκαιρία να αποδείξει πως είναι ικανή και αποφασισμένη να επιτύχει. Και πως όταν πρόκειται για τη σωτηρία της χώρας τα χέρια της είναι λυμένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή