«Εκδρομή στην Αίγινα», ζωγραφικό ημερολόγιο της Γεύσως Παπαδάκη από την έκθεση στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας τον Ιούλιο 2012

«Εκδρομή στην Αίγινα», ζωγραφικό ημερολόγιο της Γεύσως Παπαδάκη από την έκθεση στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας τον Ιούλιο 2012

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η έκθεση να τελείωσε, όχι όμως ο απόηχός της! Η αναγγελία της έκθεσης της Γεύσως Παπαδάκη βρήκε τη γράφουσα σε θερινή άδεια, αλλά το μικρό κουτάκι με τις ζωγραφικές καρτ-ποστάλ από τα έργα που έδειξε μάς περίμενε ευγενικά στο γραφείο. Και να, τώρα που ήρθε η δική μας σειρά για μια καλοκαιρινή «Εκδρομή στην Αίγινα», στο φιλικό σπίτι στο Λιβάδι της Καίτης Σπύρου Αλεξίου, με τον κήπο που φθάνει στ’ αρμυρίκια της παραλίας, με ανεμπόδιστη θέα στον Σαρωνικό, οι εικόνες έρχονται να μάς θυμίσουν την ομορφιά του φυσικού και οικιστικού τοπίου της Αίγινας. Οπως γράφει η ιστορικός Τέχνης Ιρις Κρητικού, που επιμελήθηκε την έκθεση, «η Γεύσω Παπαδάκη ξεφύλλισε τα αποσπάσματα ενός τρυφερού εικονοποιητικού ημερολογίου και μάς οδηγεί σε έναν διάφανο τόπο λουσμένο στο αττικό φως, μετουσιωμένο σε αφαιρετική οργανική φόρμα και ύλη μέσα από την ίδια την ενδελεχή προβολή της εικόνας του».

Με τη σειρά μας, βλέποντας τις ζωγραφικές αυτές εικόνες από την παραλία Αιγίνης, από τα νεοκλασικά σπίτια, τα καμπαναριά, τη Μητρόπολη, τους ταρσανάδες και βάρκες στην παραλία της Αύρας και στο γραφικό ψαροχώρι της Πέρδικας, αλλά και τα ταπεινά ξωκκλήσια της Παληαχώρας έως τον επιβλητικό Ναό της Αφαίας Αθηνάς στα χρώματα του δειλινού, καταλαβαίνουμε πως η Γεύσω Παπαδάκη σ’ αυτή την ξεχωριστή εικαστική «Εκδρομή στην Αίγινα» έβαλε πολλή αγάπη και μάς επέστησε την προσοχή να γνωρίσουμε την Αίγινα, όχι μόνο επιφανειακά σε ξένοιαστες βόλτες, αλλά να προσέξουμε τον ξεχωριστό χαρακτήρα της ως νησιού και πόλης μαζί, και μάλιστα πρώτης πρωτεύουσας του Ελληνικού Κράτους!

Απ’ αυτή την Αίγινα θα τα ξαναπούμε. Γεύσω Παπαδάκη, ευχαριστούμε!
ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή