Ο Εσταυρωμένος της «Τόσκα» από τα χέρια του γλύπτη Αντώνη Λάριου

Ο Εσταυρωμένος της «Τόσκα» από τα χέρια του γλύπτη Αντώνη Λάριου

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες πριν από την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της όπερας «Τόσκα» του Πουτσίνι, νέα παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, απόψε στο Ηρώδειο, κι όλες οι λεπτομέρειες, ακόμη και όσες δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι χρειάζονται, έχουν διευθετηθεί. Τα φώτα θα ανοίξουν στην παράσταση που σκηνοθέτησε στην πρώτη του ελληνική συνεργασία ο διάσημος Αργεντινός Ούγκο ντε Ανα.

Μεταξύ των εντυπωσιακών σκηνικών (και αυτά του Ντε Ανα) που αναμένεται να πλαισιώσουν την «Τόσκα» θα είναι κι ένας γιγαντιαίος Εσταυρωμένος, που κατασκευάστηκε από τον «δικό μας» Ελληνα γλύπτη, τον νεαρό Αντώνη Λάριο. Για την κατασκευή του εργάστηκε με πολύ κόπο και αγάπη, ώρες ολόκληρες, στα εργαστήρια της Λυρικής Σκηνής στο Περιστέρι, κυριολεκτικά δουλεύοντας αγκαλιά με το σώμα του Εσταυρωμένου του. Δημιουργώντας τις θεόρατες παλάμες του, τα πόδια, το πρόσωπο και το σώμα του, έτοιμος να παραδώσει το γλυπτό στην τελική τοποθέτησή του στη σκηνή του Ηρωδείου. Είναι πάντα μια αποκάλυψη οι καλλιτέχνες που εργάζονται στα παρασκήνια, σχεδόν στην αφάνεια, για το ανέβασμα μιας παράστασης. Εχει τη συγκίνηση του εφήμερου η πράξη κατασκευής ενός σκηνικού, που θα λάμψει στη σκηνή για λίγες βραδιές κι ύστερα θα ξανακρυφτεί στο σκοτάδι ενός εργαστηρίου για πολύ καιρό. Ετσι, είναι ενδιαφέρον να μαθαίνουμε όχι μόνο τα βιογραφικά των πρωταγωνιστών μιας παράστασης αλλά και όλων των καλλιτεχνών που εργάστηκαν γι’ αυτήν.

Ο Αντώνης Λάριος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979 και σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητή τον Χρόνη Μπότσογλου. Επίσης παρακολούθησε μαθήματα γλυπτικής με τον Ν. Τρανό και σκηνογραφία με τον Γ. Ζιάκα, ενώ αποφοίτησε από την ΑΣΚΤ με άριστα το 2004. Από το 2003 έχει κάνει ζωγραφική σκηνικών και ειδικές κατασκευές σε διάφορες παραστάσεις και από το 2008 εργάζεται ως πλαστικός-ζωγράφος στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Εχει παρουσιάσει μία ατομική έκθεση με τίτλο «Private Myths» στην γκαλερί Αστρολάβος το 2010 και συμμετείχε σε δύο ομαδικές εκθέσεις, μία στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης (2007) και το 2008 στην γκαλερί Εκφραση («New Arrivals») στο πλαίσιο του κύκλου «Εικόνα-Χώρος-Δράση 2», που διοργάνωσε τότε η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή