Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόψε, στις 11 το βράδυ τα μάτια ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο θα είναι στραμμένα στη Βρετανία. Ομως, τι θα δουν; Πώς είναι η σύγχρονη Βρετανία; Λοιπόν, είναι πολλά πράγματα μαζί, πολλά απ’ αυτά είναι χαρακτηριστικά κοινά με άλλες χώρες. Αλλά θέλουμε να πιστεύουμε πως όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα ξεχωριστό σύνολο. Η πρόκληση για τον σκηνοθέτη της αποψινής Τελετής Εναρξης είναι να αποτυπώσει αυτό το σύνολο, να δώσει στον κόσμο μέσα σε τρεις ώρες μια εικόνα του βρετανικού λαού και της κοινωνία μας.

Εάν το καταφέρει ή όχι, θα το κρίνετε εσείς. Ομως ελπίζω ότι όλοι όσοι την παρακολουθήσετε, θα αποκομίσετε κάτι και θα δείτε τη Βρετανία υπό ένα νέο πρίσμα.

Η Βρετανία υπήρξε πάντοτε μια ανοιχτή κοινωνία. Η ιδιαίτερη γεωγραφική της θέση έδωσε στους Βρετανούς την ευκαιρία να στηρίξουν την ακμή τους στην ανταλλαγή πολιτισμών, ιδεών και αγαθών. Αυτό το χαρακτηριστικό μας πάντα επηρέαζε τον τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε με τον κόσμο.

Οι ισχυροί ναυτιλιακοί δεσμοί της Ελλάδας και της Βρετανίας είναι ένα μόνο παράδειγμα αυτής της ανοιχτής προσέγγισης που μοιραζόμαστε με την Ελλάδα.

Υπάρχει η πλούσια και έντονη ιστορία που τόσοι πολλοί από σας συνδέετε με τη Βρετανία. Ομως στην πραγματικότητα, επαναπροσδιορίζουμε την ταυτότητά μας διαρκώς. Ετσι και η αποψινή τελετή θα είναι εξίσου απρόσμενη και εφευρετική. Θα αντανακλά την αύξηση του αστικού πληθυσμού και τη ζωή στις πόλεις, αλλά και τα παραδοσιακά μας τοπία. Κι ενώ μια πλευρά του Σταδίου θα θυμίζει την περίφημη συναυλία κλασικής μουσικής «Last Night of the Proms», σε μια άλλη πλευρά θα ζωντανεύει το πνεύμα του μουσικού φεστιβάλ του Glastonbury. Γιατί και τα δύο αντιπροσωπεύουν κατεξοχήν στιγμές που οι Βρετανοί χαλαρώνουν και διασκεδάζουν και γιατί και τα δύο αποτυπώνουν διαφορετικές πλευρές μιας κοινωνίας που είναι δυναμική και γεμάτη πάθος και ενέργεια.

Τίποτα δεν μαρτυρά καλύτερα αυτή την κοινωνία από την εντυπωσιακή αφοσίωση των 10.000 εθελοντών που αφιέρωσαν τον ελεύθερό τους χρόνο στις πρόβες γι’ αυτή την κορυφαία στιγμή. Πραγματικά, αντιπροσωπεύουν τον καλύτερό μας εαυτό ως έθνους.

Ελπίζω ότι θα πάρετε μια μικρή γεύση της ιστορικής κληρονομιάς, της διαφορετικότητας, της θετικής ενέργειας και της δημιουργικότητας που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη Βρετανία και τον λαό της.

Πάνω απ’ όλα, όμως, ελπίζω ότι θα αντιληφθείτε πόσο βαθιά υπερήφανοι νιώθουμε εμείς οι Βρετανοί που καλωσορίζουμε τον κόσμο στην πατρίδα μας, φέτος το καλοκαίρι αλλά και στο μέλλον.

Και μην ξεχάσετε: εάν βρεθείτε στην Αθήνα απόψε το βράδυ, θα είναι χαρά μας να σας υποδεχθούμε στους χώρους του Αθήνα 9,84 στην Τεχνόπολη, στην εκδήλωση που διοργανώνει η βρετανική πρεσβεία και ο Δήμος Αθηναίων, με ζωντανή βρετανική μουσική και προβολή της Τελετής Εναρξης.

* Ο δρ Ντέιβιντ Λάντσμαν είναι πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή