Γραμματα Αναγνωστων

6' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αποκλεισμός της Βούλας Παπαχρήστου

ι

Κύριε διευθυντά

Με τον αποκλεισμό της Παπαχρήστου, μόλις δώσαμε το απόλυτο ηθικό δικαίωμα σε μια ενδεχόμενη μελλοντική ακροδεξιά κυβέρνηση να απαγορεύσει τη συμμετοχή σε αγώνες οποιουδήποτε αθλητή δεν γουστάρει τις πολιτικές του απόψεις. Μόλις καταφέραμε να εισαγάγουμε πολιτικά κριτήρια για το ποιος πρέπει να συμμετάσχει στους αγώνες και ποιος όχι! Μα καλά, είμαστε τόσο ηλίθιοι; Φυσικά και έπρεπε να τιμωρηθεί η κοπέλα, αλλά με συμβολικό τρόπο και όχι με αποκλεισμό από τους αγώνες.

Θα μπορούσαμε, π.χ., να μην της αποδώσουμε καμία απολύτως τιμή με την επιστροφή της, ανεξαρτήτως της όποιας επιτυχίας της, να μην καλυφθούν τηλεοπτικά οι προσπάθειές της, κ.ο.κ… Ακόμα και η αυθόρμητη απόσυρση του χορηγού της και η αδυναμία να βρει άλλον θα ήταν υπεραρκετή τιμωρία. Αλλά το δικαίωμα της συμμετοχής, το οποίο το κερδίζει προσωπικά ο αθλητής και όχι η χώρα (δεν έχουμε δικαίωμα να βάλουμε άλλη αθλήτρια στη θέση της), με συγκεκριμένες επιδόσεις και πολυετή προσπάθεια δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να του το στερήσει κανείς, ό,τι αρλούμπες και εάν ξεστομίζει. Αυτή τη στιγμή κάναμε την κοπέλα «θύμα» και «μάρτυρα» στα μάτια των ακροδεξιών συμπολιτών μας. Αυτό θέλουμε; Είμαστε πραγματικά τόσο έξυπνοι;

Και όποιος επικαλείται ολυμπιακά ιδεώδη δεν ξέρει τι του γίνεται! Το νόημα των σύγχρονων Ολυμπιακών είναι ότι δεν αποκλείουμε κανέναν! Στους Ολυμπιακούς αγωνίζονται χωρίς αποκλεισμούς οι πάντες, ρατσιστές και μη, φασίστες ή όχι! Το ’36 στο Βερολίνο ο ίδιος ο Χίτλερ, ο μεγαλύτερος ρατσιστής και φασίστας που υπήρξε ποτέ, όχι μόνο δεν είχε κανένα πρόβλημα να αγωνιστούν και Εβραίοι και μαύροι, αλλα συνεχάρη και προσωπικά τον (Αφροαμερικανό) Jesse Owens για τις πρωτιές του στα 100 μ. και στο άλμα εις μήκος. Και ερχόμαστε εμείς να αποδειχτούμε πιο φασίστες και από τους φασίστες! Και εάν πάμε στα αρχαιοελληνικά ολυμπιακά ιδεώδη, τότε θα τρέχουμε να βρούμε καμιά κρυψώνα να κρυφτούμε από την ντροπή μας, γιατί στην αρχαία Ελλάδα, που πάντα κολακευόμαστε να δοξάζουμε, απέκλειαν τη συμμετοχή στους Αγώνες σε όποιον δεν ήταν Ελληνας, στους «βαρβάρους» όπως έλεγαν όλους τους υπόλοιπους…

Αν είχε αποκαλέσει τον Σόιμπλε σακάτη, θα ήταν ρατσίστρια ή Ελληνάρα; Πόσο πιο ρατσιστικό είναι το σχόλιό της από τη διαφήμιση με τον Πίου; Αποκλείστηκε επειδή είναι χαζή; Αποκλείστηκε επειδή έσβησε τον λογαριασμό της στο twitter; Αποκλείστηκε επειδή έκανε like στον Κασιδιάρη; Οι ίδιοι που την ψέγουν σήμερα είναι οι ίδιοι που τον Αύγουστο του 2004 γιούχαραν στον τελικό των 200 μέτρων και αποθέωναν τον Κεντέρη και τη Θάνου με το «ατύχημά» τους. Πόση υποκρισία μπορεί να αντέξει η ψευτοκουλτούρα του νεοέλληνα; Χαζές απορίες…

Το καλύτερο μάθημα για την ίδια και τα χαζοσχόλιά της δεν θα ήταν ένας αποκλεισμός της από τους Ολυμπιακούς, αλλα να συμμετάσχει κανονικά και να την κάνει «σκόνη» στον αγώνα μία αθλήτρια αφρικανικής καταγωγής… Ο,τι έγινε και με τον Jesse Owens το ’36 στο Βερολίνο… Αλλά είπαμε… Είμαστε τόσο έξυπνοι ως λαός, που σπεύσαμε να την αποκλείσουμε… «προληπτικά».

Παναγιωτης Βλασσης

ιι

Κύριε διευθυντά

Σας γράφω σχετικά με την απόφαση αποκλεισμού από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αθλήτριας στο τριπλούν.

Το σχόλιό της είναι ανόητο, ηλίθιο, πείτε το όπως θέλετε, αλλά δεν είναι καθόλου ρατσιστικό: δεν περιέχει τίποτα που να υποβαθμίζει μια ομάδα ανθρώπων. Μιλάει για:

– Αφρικανούς: Κάτοικοι της Αφρικής

– Το κουνούπι του «Δυτικού Νείλου»: Περιοχή της Αφρικής. Κουνούπι που θρέφεται ώς γνωστόν με αίμα.

– «Σπιτικό φαγητό»: Αίμα κατοίκων της Αφρικής που θρέφει κουνούπια με προέλευση την Αφρική.

Είναι ανόητο σχόλιο, που θέλει να είναι αστείο αλλά δεν είναι…

Δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό στο σχόλιο αυτό, εκτός από τη βλακεία του. Σίγουρα δεν είναι καθόλου ρατσιστικό. Καθόλου.

Είναι ντροπή για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αυτή η απόφαση. Πρέπει σίγουρα να ξέρετε τι προσπάθεια και τι πολυετή, καθημερινό αγώνα χρειάζεται ένας αθλητής για να φτάσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αντί η ΕΟΕ να στέκει στο πλευρό των Ελλήνων αθλητών στη μεγάλη τους προσπάθεια, ενδίδει στην κοντόφθαλμη μικροπολιτική πίεση των Ελλήνων πολιτικών, που δεν τους φθάνει που έφεραν την Ελλάδα σε αυτό το χάλι, αλλά θέλουν να της στερήσουν και τις τελευταίες ευκαιρίες για προβολή. Είναι βέβαια γνωστό ότι οι μετριότητες (στην προκειμένη περίπτωση οι χείριστοι – πολύ κάτω της μετριότητας) μισούν τους άριστους, γιατί τους ξεγυμνώνουν μέσω της σύγκρισης.

Είναι ντροπή αυτή η απόφαση.

Γιαννης Μαυρικιος

ιιι

Κύριε διευθυντά

Ο αποκλεισμός της αθλήτριας επειδή έγραψε ένα σαχλό αστειάκι είναι απαράδεκτος και συνιστά πολιτική δίωξή της εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ. Αμφιβάλλει κανείς ότι η Αθήνα έχει γεμίσει Αφρικανούς; Ή δεν έχει κανείς το δικαίωμα να είναι αυτής της γνώμης; Είναι ρατσισμός η αποτύπωση της πραγματικότητας; Η ΔΗΜΑΡ δεν έχει πρόβλημα να έχει μεταξύ των βουλευτών της την κ. Ρεπούση που αμφισβητεί τη σφαγή της Σμύρνης, αλλά ενοχλήθηκε από αυτό; Ω της υποκρισίας! Και αυτό από κάποιους που επικαλούνται την ελευθερία της έκφρασης όταν μιλάνε φονιάδες («τρομοκράτες»), εφόσον βεβαίως συμφωνούν με τις απόψεις τους! Αυτό που έκαναν στην αθλήτρια ήταν πέραν πάσης έννοιας μέτρου και αναλογίας πράξης – τιμωρίας. Γιατί για να φτάσει στους Ολυμπιακούς, αγωνίστηκε μια ολόκληρη ζωή. Η αδικία που της γίνεται είναι τρομερή. Αν νομίζουν ότι έτσι πολεμούν τη Χρυσή Αυγή, είναι μακράν γελασμένοι. Η Χρυσή Αυγή τρέφεται από την οργή των Ελλήνων και δεν υπάρχει υγιώς σκεπτόμενος άνθρωπος που δεν έγινε έξαλλος από την τρομερή αυτή αδικία. Γιατί δεν κάνετε ένα γκάλοπ μεταξύ των συντακτών σας, για να δείτε αν συμφωνούν με αυτό που έγινε; Ετσι θα λάβετε μια εικόνα της κοινής γνώμης. Μήπως δεν στηλιτεύετε τη ΔΗΜΑΡ επειδή είναι στη συμπολίτευση και το έργο της κυβέρνησης είναι δύσκολο; Κάνετε λάθος αν σκέφτεστε με σκοπιμότητες, γιατί ό,τι έγινε θα το βρούμε μπροστά μας.

Δημητρησ Πολιτησ

iv

Κύριε διευθυντά

Μερικές σκέψεις με αφορμή την υπόθεση της αθλήτριας κ. Παπαχρήστου και της αντιμετώπισής της από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Η πρώτη ομάδα σχολιαστών επικαλείται ότι δεν έγινε τίποτε φοβερό. Μια νέα κοπέλα έκανε ένα αστείο κ.λπ. Ο Ταλεϋράνδος είχε πει… δεν είναι έγκλημα, είναι λάθος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα λάθη δεν συνεπάγονται και συνέπειες. Χειρότερο όμως είναι ότι αποδεικνύεται η σαθρή παιδεία στην πατρίδα μας, τόσο στο σχολείο όσο και στον αθλητισμό, ο οποίος διαπαιδαγωγεί χαρακτήρες.

Χειρότερη υπηρεσία προσφέρουν όσοι ανακαλύπτουν ότι οι αρμόδιοι ελέγχου δεν είναι οι καταλληλότεροι, π.χ. ο ένας έβγαλε χρήματα στο εξωτερικο, η ΔΟΕ είναι αργυρώνητη κ.ο.κ. Αγνοούν ότι comparaison ne pas raison. Τρίτοι επικαλούνται τον Κύριο και το ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω. Παραλείπουν όμως τη συνολική σημασία των λεχθέντων και ότι ο Κύριος κατά την εξόδιο ακολουθία… Συ μόνος υπάρχεις εκτός αμαρτίας. Η συμπεριφορά της κ. Παπαχρήστου είναι χαρακτηριστικό δείγμα του νοσηρού κλίματος το οποίο έχει επικρατήσει στη χώρα μας και είναι απότοκο όλων των δεινών.

Αναμφίβολα η τιμωρία της αθλήτριας δεν θα λύσει τα αξιακά προβλήματα, αλλά ίσως είναι ένα βήμα στη βαθμιαία μείωσή τους. Αρκεί βέβαια να μη μείνει εδώ.

Γ. Τσωχος – ομοτ. καθ. ΑΠΘ

Το αριστοκρατικό δουκάτο

Κύριε διευθυντά

Είναι γνωστό ότι εδώ και πολλά χρόνια το αριστοκρατικό Παλαιό Ψυχικό έχει μεταβληθεί σε ένα οδικό φεουδαρχικό δουκάτο, που τιμωρεί αυστηρά όποιον ξένο τολμήσει να εισέλθει με το όχημά του στο δαιδαλώδες κάστρο του. Ο βέβηλος εισβολέας υποχρεώνεται να στριφογυρίζει αδιάκοπα στους όμορφους δρόμους του εχθρικού και αφιλόξενου αυτού προαστίου, κατορθώνει δε να απελευθερωθεί μόνο έπειτα από πολύωρη κυκλοφορία στους βασανιστικούς δρόμους του. Μήπως μπορεί ο Μέγας Δουξ του όμορφου προαστίου, δηλαδή ο αξιότιμος δήμαρχός του, να κάνει ένα… ψυχικό στους ταλαιπωρούμενους και οργιζόμενους οδηγούς, που έχουν την ατυχία να εγκλωβιστούν στην επικράτειά του, βοηθώντας τους να εξέλθουν από τον λαβύρινθο του δήμου του με την τοποθέτηση, τουλάχιστον, ενδεικτικών πινακίδων προς τη λεωφόρο Κηφισίας και άλλες εξόδους διαφυγής;

Μιχ. Σπηλιωτακαρας – Κυψέλη

Κατάργηση νόμου

Κύριε διευθυντά

Οταν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν υπουργός Πολιτισμού, για να εξυπηρετηθούν ορισμένοι συνδικαλιστές των βιβλιοπωλών, φρόντισε να ψηφισθεί ο νόμος για την ενιαία τιμή βιβλίου. Πρόκειται για ένα νόμο που αντίστοιχός του δεν υπάρχει σε καμιά χώρα της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό ο εκδότης ενός βιβλίου δεν μπορεί να κάνει έκπτωση, σε μη βιβλιοπώλες, μεγαλύτερη από 10% και αυτό για διάστημα δύο ετών από την έκδοση του βιβλίου. Αποψή μου είναι ότι, ειδικά τώρα, ο νόμος αυτός πρέπει να καταργηθεί. Το κέρδος του βιβλιοπώλη πρέπει να έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Σημασία έχει το κέρδος του πολίτη που στενάζει από την οικονομική κρίση.

Τριλης Αντωνης – Αθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή