Μια πισίνα δημόσια ψεύδη

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πισίνες παντού. Και όταν λέμε παντού, εννοούμε παντού. Και στο προαύλιο του ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού. Ομως, μισό λεπτό. Είναι σίγουρο ότι η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε απεικονίζει πισίνα και όχι διακοσμητικό σιντριβάνι, όπως διαπιστώνει το πόρισμα του τεχνικού κλιμακίου του υπουργείου Δικαιοσύνης; Επίσης: το έργο ολοκληρώθηκε με την ευγενική χορηγία κρατουμένου (μέλους του κυκλώματος τοκογλύφων της Θεσσαλονίκης που εξαρθρώθηκε την άνοιξη του 2011) ή με χρήματα των υπαλλήλων του ψυχιατρείου, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του συλλόγου τους; Και ακόμη: Ο κρατούμενος ως αντάλλαγμα για τη γενναιοδωρία του «μετήχθη μυστηριωδώς από τις φυλακές Αλικαρνασσού στην ψυχιατρική πτέρυγα του Κορυδαλλού, όπου οι συνθήκες είναι καλύτερες» ή, όπως υποστηρίζει ο συνήγορος υπεράσπισής του, μεταφέρθηκε μεν αλλά κατόπιν γνωμάτευσης των αρμοδίων γιατρών;

Το πιθανότερο είναι ότι η αλήθεια δεν θα λάμψει ποτέ. Θα χαθεί σε διαδρόμους ανακριτικών γραφείων, δικαστηρίων, γραφείων. Με πανίσχυρους συμμάχους τον χρόνο, τα παραθυράκια του νόμου, τα πάσης φύσεως κυκλώματα, την εξοικείωσή μας με το δημόσιο ψεύδος.

Η διαδρομή από τη σοβαροφάνεια στη γελοιότητα και τούμπαλιν, non stop, αποτελεί καθημερινή πρακτική. Με πολλά παραδείγματα. Η «πισίνα στον αύλιο χώρο» είναι ένα από αυτά. Με ισχνές αντιδράσεις. Εξάλλου, τόσα έχουμε να ασχοληθούμε, σιγά μη μας απασχολήσει μια «κατασκευή συλλογής νερού ορθογωνικού σχήματος, εξωτερικών διαστάσεων 7,38Χ4,17, εσωτερικά επενδεδυμένη με πλακίδια και με εσωτερικό φωτισμό» (σύμφωνα με το πόρισμα), έστω και στον Κορυδαλλό. Στην κλίμακα αξιολόγησης έρχεται τελευταία.

Κάπως έτσι, ανάμεσα σε ένα σωφρονιστικό σύστημα τρωτό, μια δικαστική εξουσία που πάσχει και συμπάσχει, κρατούμενους δωρητές, υπαλλήλους ορκισμένους στη σιωπή και προστασία του συστήματος (συχνά με το αζημίωτο), υπουργούς που θέλουν αλλά δεν μπορούν και άλλους που δεν θέλουν και καλύπτονται πίσω από το δεν μπορούν, ανθίζει η πολιτεία των φυλακών με δικό της σύστημα διακυβέρνησης, ιεραρχία και νόμους.

Η πισίνα, το μπάρμπεκιου, τα κλουβιά με διάφορα είδη πτηνών είτε κλείνουν το μάτι στη διαφθορά με το πρόσχημα της θεραπευτικής ψυχαγωγίας είτε αποτελούν μια αυθαιρεσία χωρίς τέλος, ανακυκλώνουν το ίδιο υλικό. Σκοντάψαμε σε μια πισίνα ή σε ένα διακοσμητικό σιντριβάνι; Πρόκειται για παρερμηνεία ή ανομία; Ας επιλέξει ο αρμόδιος υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή