Είμαστε ο Παρθενώνας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος περνά την Κατερίνη μάλλον προσβάλλεται από το μικρόβιο του συναδέλφου του, Ανθιμου. Δεν εξηγούνται αλλιώς οι δηλώσεις που έχει κάνει το τελευταίο τριήμερο, όσο διήρκεσε η παραμονή του στον νομό Φλώρινας.

Το Σάββατο, απευθυνόμενος στη βουλευτίνα της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, η οποία πρότεινε την κατάργηση του υποχρεωτικού εκκλησιασμού στα σχολεία, χρησιμοποίησε ασυνήθιστα αγοραία αργκό για να τονίσει τη διαφωνία του. «Κυρά μου τα παιδιά είναι δικά μου, τα παιδιά είναι δικά μας», είπε για να προσθέσει: «ποια είσαι εσύ που θα βγάλεις εγκύκλιο, χωρίς να ρωτήσεις αυτούς που πάλεψαν και παλεύουν σ’ αυτόν τον τόπο, γι’ αυτόν τον χώρο. Ποιο είναι το δικαίωμά σου, που εσύ θα αποφασίζεις ότι δεν θα εκκλησιάζονται τα παιδιά;». Πρόκειται αλήθεια για τον ίδιο ιερέα, που ακόμη και πριν από την εκλογή του τασσόταν υπέρ του χωρισμού Κράτους Εκκλησίας; «Την ήδη κατατεθείσα στη Βουλή πρόταση νόμου για χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους ασφαλώς και θα τη συζητήσουμε. Επιβάλλεται μερικές δευτερεύουσες για την Εκκλησία διατάξεις, που το Κράτος κάποτε καθόρισε και οι καιροί το απαιτούν, να αλλαχθούν ή και να καταργηθούν», είχε αναγνωρίσει από το 2005.

Μετά τον media friendly προκάτοχό του, Χριστόδουλο, ο οποίος προκαλούσε συχνά με την ενεργό ανάμειξή του στην πολιτική, ο Ιερώνυμος είχε αποκαταστήσει το 2008 τη νηνεμία στις σχέσεις με την Πολιτεία, αποφεύγοντας τις πολιτικές δηλώσεις και κομίζοντας ένα νέο ήθος στην εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα Εκκλησία.

Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, όμως, επί τη ευκαιρία της επίσκεψής του στη Φλώρινα για τον εορτασμό των 100 ετών από την απελευθέρωση της περιοχής από τους Τούρκους, ο Αρχιεπίσκοπος μετατράπηκε σε Βαρουφάκη με άμφια. Με χαμηλής αξιοπιστίας επιχειρήματα, χαρακτήρισε τοκογλύφους τους πιστωτές μας και τους κάλεσε να φέρουν πίσω τα κλεμμένα για να κάνουμε κι εμείς τα κουμάντα μας με τα δάνεια. Ζήτησε, δηλαδή, να βγάλουμε τεφτέρι και να υπολογίσουμε. Για παράδειγμα: 180 δισ. ευρώ τα Ελγίνεια, κρατήστε τα κι είμαστε πάτσι. (Το PSI μπορεί εις το εξής και να μεταφραστεί ως Priesthood Sector Ιnvolvement).

Αναμασώντας τη γνωστή φρασεολογία «περί Παρθενώνων που χτίζαμε και βελανιδιών που τρώγανε», ο Ιερώνυμος βροντοφώναξε επίσης ότι «είμαστε η Ελλάδα, είμαστε ο Παρθενώνας, είμαστε η Φλώρινα, δεν είμαστε η αποικία». Είναι ενδιαφέρουσα η αρχιεπισκοπική εξίσωση. Η Ελλάδα ισοδυναμεί με τον Παρθενώνα και -κατά παράδοξο τρόπο- με τη Φλώρινα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αποικία. Το άφατο συμπέρασμα είναι σαφές: η Ελλάδα είναι η Μητρόπολη, ο ομφαλός της Γης, είναι ταυτόσημη με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και συνεπώς είναι αδύνατο να χρωστάει γιατί όλοι οι υπόλοιποι της χρωστούν αιώνια χάρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή