Η απογείωση της… Σκύρου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην, άγνωστη στους περισσότερους, Σκύρο έρχομαι κάθε χρόνο λόγω καταγωγής της γυναίκας μου. Φέτος όμως η Σκύρος δεν είναι όπως τα προηγούμενα καλοκαίρια. Αιτία; Μια απίστευτη προσφορά που κατέστησε το νησί μάλλον τον δημοφιλέστερο προορισμό της σεζόν.

Εμαθα, μάλιστα, ότι όλα έγιναν λίγο τυχαία. Στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς για τις επιδοτούμενες πτήσεις -λόγω άγονης γραμμής- η Σκύρος «κλήρωσε» στην Aegean. Και καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει στον στόλο της μικρά αεροσκάφη, δρομολόγησε ένα AirBus 170 θέσεων(!) τρεις φορές την εβδομάδα. Πώς το γέμισε; Τιμολογώντας το εισιτήριο 5 ευρώ (ναι, 5 ευρώ!) και κάνοντας μια πανέξυπνη -και προφανώς πάμφθηνη- ιντερνετική καμπάνια με τίτλο «Σκύρο, Σκύρο όλοι»…

Ε, λοιπόν, δεν μπορείτε να φανταστείτε την απήχηση της προσφοράς, ακόμη και σήμερα που τα φτηνά εισιτήρια «ανέβηκαν» στα… 9 ευρώ (αν κλείσεις εγκαίρως). Ξαφνικά ένα από τα πιο απομονωμένα νησιά γέμισε από κόσμο, κυρίως πιτσιρικάδες. Από 2.700 επιβάτες που πέταξαν όλη τη χρονιά πέρυσι, στη Σκύρο μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα έχουν έρθει περισσότεροι από 15.000! Οι εστιάτορες δεν προλαβαίνουν να αλλάζουν τραπέζια, ξενοδοχεία και δωμάτια να δέχονται τηλέφωνα, οι πράκτορες να νοικιάζουν αυτοκίνητα, τα ταξί να μεταφέρουν κόσμο στις παραλίες. Με λίγα λόγια η Σκύρος πρέπει να είναι το μόνο μέρος στην Ελλάδα που δεν ζει φέτος καμία κρίση.

Μόνος απών, ο δήμος. Θα μπορούσε π.χ. να τοποθετήσει κάδους ή και μερικές ομπρέλες στις εξαιρετικές παραλίες, να καθαρίσει τα καλντερίμια, να φωτίσει, έστω, το πανέμορφο μονοπάτι που οδηγεί στη Χώρα. Για να καταλάβετε τη δυστοκία εν γένει της δημόσιας μηχανής, ο αερολιμενάρχης λίγο κόντεψε να ματαιώσει τον… από μηχανής θεό επικαλούμενος δήθεν τις ελλιπείς εγκαταστάσεις του τεράστιου αεροδρομίου, καθότι της πολεμικής αεροπορίας.

Ολα τούτα με έκαναν να σκεφτώ πώς μια μεμονωμένη επιχειρηματική πρωτοβουλία μπορεί να αλλάξει ακόμη και τη μοίρα ενός τόπου. Κι αναρωτιόμουν αν θα ‘ταν τρελό π.χ. οι εμπορικοί σύλλογοι άλλων νησιών -που δεν ανήκουν στην άγονη γραμμή- να αναλάβουν εκείνοι την επιδότηση των πλοίων ή και των θερινών πτήσεων και να αυξήσουν κατακόρυφα την πληρότητά τους. Διότι, αν το σκεφτείτε, μόνον με τέτοιες συλλογικές, έξυπνες κινήσεις μπορούμε να αντιστρέψουμε όσα μας βρήκαν και κυρίως να αλλάξει η ψυχολογία μας.

Η Σκύρος έχει έναν παράξενο ήρωα ονόματι Μπρουκ που ήταν, λέει, φιλέλλην Βρετανός αξιωματικός στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αποδήμησε στο νησί και παραδόξως η προτομή του αγναντεύει έκτοτε το Αιγαίο από το ωραιότερο σημείο του νησιού, την κορφή της Χώρας. Κάποιοι Σκυριανοί, λοιπόν, με την πολύ ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ τους έλεγαν προχθές ότι οφείλουν να στήσουν δίπλα ακριβώς στον Μπρουκ ένα ακόμη μεγαλύτερο άγαλμα. Του ιδιοκτήτη της Aegean…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή