Γραμματα Αναγνωστων

7' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κομματοκρατία

Κύριε διευθυντά

Συμφωνώ απόλυτα με το κύριο άρθρο σας στις 19/7, όπου τονίζετε ότι επιβάλλεται να στελεχωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες με τους πιο ικανούς και άξιους ανθρώπους. Κατά τη γνώμη σας, οι επιλογές της κυβέρνησης που έγιναν στις 18/7 δεν εντυπωσίασαν την κοινή γνώμη.

Η χείριστη εντύπωση ισχύει απόλυτα και για τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, όπου το σχέδιο για την τοποθέτηση του πολιτικού στελέχους της Ν.Δ. κ. Ζέττας Μακρή, στη Γενική Γραμματεία, δεν αποτελεί παρά ένα σκάνδαλο. Δεν αμφισβητώ την κ. Μακρή, που μου είναι άγνωστη, ρωτώντας όμως γύρω μου με πληροφόρησαν ότι είναι δεινή πολιτικός της Ν.Δ., αλλά δεν έχει ασχοληθεί με την ισότητα. Θα τοποθετηθεί δηλαδή σε μια θέση όπου πρέπει να αρχίσει από το άλφα βήτα και η τοποθέτησή της είναι μάλλον μια παρηγοριά για την έλλειψη έδρας της.

Θεωρώ την πολιτικά ορμώμενη αντικατάσταση της τωρινής γραμματέως, κ. Στρατηγάκη, ένα μεγάλο λάθος, που θα επηρεάσει αρνητικά την ισότητα για πολλά χρόνια. Η κ. Στρατηγάκη έχει, σε αντίθεση με την κ. Μακρή, από νεαρή ηλικία αφιερώσει την επιστημονική και επαγγελματική της ζωή στα θέματα ισότητας και έχει καταλάβει πολλές περίοπτες ερευνητικές και διοικητικές θέσεις στον τομέα: Από την πολύχρονη θητεία της στο Γραφείο Ισότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι την ίδρυση εργαστηρίου Σπουδών Φύλου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για την επιστημονική έρευνα για το φύλο, μέχρι τη θητεία της ως γενική διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ). Ξέρει το αντικείμενό της σε βάθος.

Το πρόβλημα όμως είναι πιο γενικό από τη συγκεκριμένη περίπτωση. Αν και σε άλλες τοποθετήσεις τα κριτήρια είναι πολιτικά -όπως στη Γενική Γραμματεία Ισότητας-, τότε θεωρώ την κατ’ εξακολούθηση πολιτική τοποθέτηση απλώς καταστροφική για τον κρατικό μηχανισμό. Καταστροφική για τη συνέχεια ενός οράματος, αφού χωρίζονται βίαια τα αξιόλογα και με όραμα πρόσωπα από τα προγράμματα για τα οποία έχουν δώσει την ψυχή τους για να πραγματοποιηθούν. Καταστροφή ενός καλά επιλεγμένου δικτύου επαφών και συνεργατών, αμειβόμενων και μη, στη Γενική Γραμματεία Ισότητας, ανά την Ελλάδα, ενός δικτύου που τρία χρόνια τώρα δουλεύει στην ίδια κατεύθυνση για να πραγματοποιήσει το μεγαλόπνοο πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ. Ενα δίκτυο ανθρώπινου δυναμικού με όραμα παίρνει πολύ χρόνο για να στηθεί εκ νέου. Η όλη αυτή πρακτική, που παρατηρείται μόνο σε υπανάπτυκτες χώρες (και στην Αμερική), καθιστά εκτός των άλλων μια εργασιακή και ψυχική δοκιμασία και δίνει ένα μόνιμο αίσθημα ανασφάλειας σε όλο το προσωπικό, που έτσι μαθαίνει να υποτάσσεται και να σωπαίνει για να μη χάσει πιθανές ευκαιρίες με το καινούργιο πρόσωπο. Η Δημοκρατία πληγώνεται έτσι.

Εχουμε εδώ ένα πεντακάθαρο παράδειγμα αυτού που η «Καθημερινή» ονομάζει κομματοκρατία. Η «Καθημερινή» συμβούλεψε τη νέα κυβέρνηση να μην εφαρμόσει την πρακτική που διαιωνίζει τον ερασιτεχνισμό και την έλλειψη οράματος. Ματαίως όμως.

Διαμαρτύρομαι για την εφαρμογή της κομματοκρατίας στον χώρο της ισότητας των φύλων και διαμαρτύρομαι ειδικά για το σχέδιο αντικατάστασης μιας ικανής δημόσιας λειτουργού, όπως η κ. Στρατηγάκη, η οποία από όσο είδα από τη θέση μου του άμισθου μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για Αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, και από τις υπόλοιπες πλούσιες δραστηριότητες που ανέπτυξε, εκδόσεις και δημοσιεύσεις κ.ά., έχει λειτουργήσει άριστα.

Η ίδια κομματοκρατία, που συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην αναποτελεσματικότητα του ελληνικού Δημοσίου και στον τριτοκοσμικό χαρακτήρα της κρατικής μηχανής, δεν αλλάζει με τη νέα κυβέρνηση. Ισως, μόνο προς το χειρότερο.

Λιμπυ Τατα Αρσελ – Ομότιμη καθηγήτρια Ψυχολογίας – Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης-Δανία

Κτήμα Τατοΐου

Κύριε διευθυντά

Στην «Καθημερινή» της 18ης Ιουλίου ένα άρθρο του κ. Δ. Ρηγόπουλου αναφέρεται στις πινακίδες σήμανσης – πληροφόρησης που τοποθετήθηκαν στο Κτήμα Τατοΐου. Τα κύρια σημεία του άρθρου εκδηλώνουν μια σαφή απορριπτική άποψη του γράφοντος για το εγχείρημα του ΥΠΠΟ, στηριζόμενη όμως κυρίως στην επιχειρηματολογία του ιστορικού κ. Κ. Σταματόπουλου και του Συλλόγου Φίλων του Τατοΐου και στην επιλεκτική παρουσίαση ή παραποίηση θέσεων, αρμόδιων ή μη, προσώπων του υπουργείου.

Μ’ αυτόν τον τρόπο μια πρώτη προσπάθεια οργάνωσης της κίνησης και της πληροφόρησης των επισκεπτών, του πρώην βασιλικού κτήματος και των ανακτόρων του, τίθεται εξαρχής υπό αμφισβήτηση· με τα επιχειρήματα όμως της μιας πλευράς και με την ενδεχόμενη μονομέρειά της. Καθότι η πλευρά των υπηρεσιών του υπουργείου με τη συμβολή μελετητών και αναδόχων του έργου, στους οποίους συμπεριλαμβανόμαστε, πράγματι από το 2008, επεξεργάσθηκε μια πιλοτική διαδρομή για την περιοχή των παραγωγικών δραστηριοτήτων του κτήματος και του φυσικού περιβάλλοντος. Αφέθηκε για μια δεύτερη φάση η επίμαχη «παλατιανή ενότητα» που περιλαμβάνει και το «βασιλικό ανάκτορο», καθότι απαιτούνται η ολοκλήρωση μελετών και έργων συντήρησης που ήδη εκτελούνται σε διάφορα επίπεδα, όπως και οι μείζονες αποφάσεις της πολιτείας για το συνολικό χαρακτήρα του κτήματος και των κτισμάτων του.

Εννοείται ότι βάση και οδηγός για το περιεχόμενο των πινακίδων πληροφόρησης αποτέλεσε το σημαντικό έργο του κ. Σταματόπουλου, το «Χρονικό του Τατοΐου» και όπως ο ίδιος αποφεύγει να το αναφέρει σαν «Βασιλικό Κτήμα», στον τίτλο του δικού του έργου, παρόμοια, συνειδητά και όχι από αμηχανία, όπως υπονοεί ο τίτλος του άρθρου, αφέθηκε στη μετέπειτα ιστορική και επιστημονική έρευνα, να καταλήξει σε τίτλους και ιστορικές αναφορές, σε ένα τόσο φορτισμένο ιδεολογικά και πολιτικά αντικείμενο. Ο κ. Κ. Σταματόπουλος ή οι φίλοι του Τατοΐου και ο πρόεδρός τους κ. Β. Κουτσαβλής μπορεί να θεωρούν τους εαυτούς τους μοναδικούς θεματοφύλακες και διαχειριστές της ιστορικής αλήθειας και με βάση ίσως και την ιδεολογική τους αναφορά, να εναντιώνονται με σφοδρότητα στην όποια διαφορετική άποψη, όπως συμβαίνει με σωρεία παρεμβάσεων και άρθρων τους όλο το τελευταίο διάστημα. Η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής όμως προσπάθησε να έχει μια πιο συνετή και «αχρωμάτιστη» πολιτικά προσέγγιση και δεν μπορεί να είναι και αυτό μεμπτό.

Ολοι οι Ελληνες πολίτες και οι επισκέπτες πρέπει να δουν, να χαρούν και να κάνουν κτήμα τους το υπέροχο κτήμα του Τατοΐου, τη φύση και την ιστορία του και αυτή την προσέγγιση με το σύστημα σήμανσης – πληροφόρησης και το μικρό πληροφοριακό περίπτερο στην είσοδο προσπαθεί να προσφέρει αρχικά στο κοινό η πρώτη αυτή προσπάθεια. Το ελληνικό κράτος και οι υπηρεσίες του ανοίγουν έστω με δειλά βήματα αυτή τη δυνατότητα. Η συζήτηση και οι αντιπαραθέσεις πάνω σε επίμαχα θέματα θα υπάρξουν. Η απαξίωση όμως και η καταστροφή που συνέβη τις προηγούμενες δεκαετίες πρέπει να αντικατασταθεί με ένα σχέδιο και μια διαχείριση που θα σέβεται το παρελθόν και θα δίνει μια άλλη εικόνα για το μέλλον.

Παναγιωτης Ιωαννιδης – Αρχιτέκτονας – Ευαγγελος Παππας – Βιολόγος – Περιβαλλοντολόγος

Η κακοποίηση της γλώσσας

Κύριε διευθυντά

Πολύ της μόδας η συζήτηση «περί την γλώσσαν». Στις 23 Ιουλίου, σε μακροσκελέστατη επιστολή εκπαιδευτικού συμβούλου, περιέχονται οι λέξεις «κατακερματιστές – κατακερματισμός της γλώσσας» πάνω από δώδεκα (12) φορές. Ενώ θα έφτανε μόνο μία λέξη «κακοποίηση» και μόνο μία φορά. Τέλος πάντων. Ας πάρουμε το περίφημο «ρητό της αρχαίας». Αυτό κι αν κακοποιείται. Ο στίχος (όχι ρητό) «mens sana in corpote sano» περιέχεται σε μια προσευχή – δέηση ενός Ρωμαίου ποιητή που ζητάει από τους θεούς «νουν υγιή εν σώματι υγιεί». Ο ποιητής ζητάει «νουν» όχι «νους». Δηλαδή, γερό μυαλό σε γερό σώμα. Αλίμονο αν εννοούσε πως το γερό μυαλό βρίσκεται (μόνο) σε γερό σώμα. Πήραμε μια δέηση και της αλλάξαμε όνομα (την κάναμε ρητό), της αλλάξαμε ιθαγένεια (από Ρωμαία την κάναμε αρχαία Ελληνίδα) και της αλλάξαμε και νόημα. Ο κ. σύμβουλος γράφει μεταξύ άλλων: «Η γλώσσα ως ζωντανός οργανισμός όταν κακοποιείται εξεγείρεται. Διαμαρτύρεται «ενίσταται» χτυπάει «γροθιά»… εγείρει ενστάσεις (sic) όταν κακοποιείται και κατακερματίζεται». Και βέβαια η γλώσσα είναι ζωντανός οργανισμός, αλλά αν «εξεγείρεται… ενίσταται… και χτυπάει γροθιά», τι χρείαν έχει τη συνηγορία των δασκάλων, διδασκαλισσών και των σεβαστών κ. συμβούλων; Πράγματι «σοφόν το σαφές», αλλά πού να το βρεις;

Ιορδανης Β. Παπαδοπουλος – Μαθηματικός – Νομικός

Η πρόκληση για τον κ. Σαμαρά

Κύριε διευθυντά

Εμείς οι Ελληνες έχουμε πολλές φορές πει στις παρέες μας τη φράση. «Μωρέ, δεν με κάνανε πρωθυπουργό για ένα μήνα μόνο, θα άλλαζα την Ελλάδα!» Σήμερα έχουμε στο τιμόνι της χώρας τον κ. Σαμαρά. Του δίνεται η ευκαιρία που όλοι θέλαμε. Να κοιτάξει βαθιά μέσα στον κρατικό μηχανισμό και να θεμελιώσει αρχές και να καθιερώσει σύγχρονες πρακτικές που θα κάνουν αυτό το έθνος πρότυπο. Να ανταμείβονται οι έντιμοι και εργατικοί δημόσιοι λειτουργοί και να τιμωρούνται παραδειγματικά οι παρανομούντες και ράθυμοι.

Εχοντας κλείσει το 57 έτος, μπορώ πια να πω ότι έχω κάνει τη δική μου αξιολόγηση για το τι λένε και τι κάνουν μετά τις εκλογές οι πολιτικοί αρχηγοί.

Δεν κρύβω τη βαθύτατη απογοήτευσή μου και δηλώνω μέσα από την έγκριτη εφημερίδα σας την αγωνία μου για το μέλλον της πανέμορφης πατρίδας μας. Εκτιμώ ότι οι βασικές αρχές μιας χρηστής διακυβέρνησης με μέλημα το καλό της χώρας συνοψίζονται ως ακολούθως: Επιλογή ικανών, τίμιων και εργατικών στελεχών. Απόλυτη ειλικρίνεια απέναντι στον λαό με λόγο σταράτο και χωρίς δικαιολογίες, διαφάνεια παντού. Απλή και δίκαια κατανεμημένη φορολογική πολιτική. Φροντίδα για τη δημόσια υγεία και παιδεία. Υλοποίηση υποδομών για την ανάπτυξη της χώρας.

Θα ήμουν ιδιαίτερα ευτυχής εάν, μετά από τέσσερα χρόνια, ο κ. Σαμαράς μάς κοιτάξει κατάματα και μας ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του γιατί έκανε όλα αυτά για το οποία οι άλλοι ονειρευόμαστε.

Του το εύχομαι ολόψυχα, για το καλό των παιδιών μας, για την ευημερία του τόπου.

Δρ Δημητρης Κανελλοπουλος – Αεροναυπηγός Μηχανολόγος – Μηχανικός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή