H «Μύρτις», η μικρή Αθηναία, εμπνέει σύγχρονους εικαστικούς

H «Μύρτις», η μικρή Αθηναία, εμπνέει σύγχρονους εικαστικούς

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύχρωμες εικαστικές συνθέσεις έρχονται να κρατήσουν συντροφιά στη μικρή Μύρτιδα που, αν και δεν πρόλαβε να φτάσει ούτε καν στην ενηλικίωση, κέρδισε μιας μορφής αθανασία χάρη στο πρωτοποριακό εγχείρημα ανασύνθεσης του προσώπου της με τη βοήθεια της επιστήμης, 2.500 χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατό της. Τα περίπου 50 έργα των σύγχρονων καλλιτεχνών, που έχουν μέχρι στιγμής εμπνευστεί από τη συγκινητική ιστορία της εντεκάχρονης Αθηναίας, η οποία υπήρξε ένα από τα χιλιάδες θύματα του λοιμού της πόλης, ταξιδεύουν στους Δελφούς για να παρουσιαστούν στο συνεδριακό κέντρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου. Η εικαστική έκθεση «Μύρτις» θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 17 Αυγούστου στις 6.30 μ.μ. και θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Με αφορμή την αναγνώριση της Μύρτιδος ως μιας από τους «Φίλους της χιλιετίας» του ΟΗΕ, καταξιωμένοι αλλά και νεότεροι εικαστικοί επέλεξαν να παραχωρήσουν έργα γλυπτικής και ζωγραφικής για τη συμπλήρωση της φωτογραφικής έκθεσης «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», στηρίζοντας ταυτόχρονα την επιστημονική έρευνα του καθηγητή Μανώλη Ι. Παπαγρηγοράκη και τη μάχη κατά της παιδικής θνησιμότητας. Το ομοίωμα του κοριτσιού, και οι φωτογραφίες του αφιερώματος βρίσκονται ήδη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών.

Εργα τους στη συλλογή που εξακολουθεί να διευρύνεται, έχουν έως τώρα δωρίσει οι καλλιτέχνες Ο. Αγγελίδου, Π. Αγγελίδης, Β. Αποστόλου, Ν. Ασπέτα – Ζωγραφίνα, Κ. Βάγια, Σ. Βαμβακάρη, Γ. Γεωργακόπουλος, Α. Γρηγορά, Μ. Γρηγοριάδης, Μ. Καλοπαστά, Α. Κούστας, Μ. Μαδένης, Π. Μαναβή, K. Μαρούδα, Ι. Μαστερόπουλος, Γ. Μητράκας, Δ. Μυταράς, Κατ. Νικολάου, Χ. Ξένος, Δ. Παπαγρηγοράκης, Ε. Πλατανιώτη, Ε. Σούτογλου, Α. Σπηλιόπουλος, Κ. Σπυριούνης, Μ. Σταυρίδου, Γ. Σταύρου, Π. Τζανουλίνος, Λ. Τσίλαγα, Γ. Στέρης (Σταματελάτος), Ν. Φόρτωμας, Ι. Φραγκούλη και μαθητές του Τοσίτσειου Δημοτικού Σχολείου.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή