Αννα Πιάτζι: ο μύθος της μόδας δεν ζει πια

Αννα Πιάτζι: ο μύθος της μόδας δεν ζει πια

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αννα Πιάτζι ήταν διάσημη, μοναδική, αναγνωρίσιμη, ακόμη και αν δεν ασχολείσαι με τον χώρο της μόδας. Μια γυναίκα-σύμβολο, προσωπικότητα που πέθανε σε ηλικία 81 χρόνων, που όμοιά της δεν υπάρχει. Δεν την είχαμε δει ποτέ στις πρώτες σειρές στις επιδείξεις μόδας ή στις φωτογραφίες, αλλά και στα κολάζ-έργα τέχνης που συνήθιζε να φτιάχνει στις σελίδες της ιταλικής Vogue, να εμφανίζεται με το ίδιο ρούχο. Γιατί από μόνη της ήταν μια κινούμενη εγκατάσταση μόδας, με ένα μωσαϊκό από υφάσματα, καπέλα, κάλτσες και παπούτσια, βεντάλιες, γάντια, έντονο μακιγιάζ, μαντίλια, πουκάμισα και φορέματα, φορεμένα συχνά όλα μαζί, χωρίς τίποτα να μοιάζει κιτς ή εκτός κλίματος.

Η Αννα Πιάτζι είχε συνδεθεί απόλυτα με την ιταλική μόδα. Υπήρξε στυλίστρια στην ιταλική Vogue (αν και ξεκίνησε ως μεταφράστρια σε ιταλικό εκδοτικό οίκο), ένα ίνδαλμα της παγκόσμιας μόδας, μούσα του Γερμανού σχεδιαστή Καρλ Λάγκερφελντ, φωτογράφος, δημοσιογράφος, ιέρεια του στυλ.

Εκτός από την ιταλική Vogue, στη δεκαετία του ’80, συνεργαζόταν με το αβάν-γκαρντ περιοδικό Vanity, οτιδήποτε έφερε την υπογραφή της έβγαινε απευθείας παντού, σαν από φωτοτυπικό μηχάνημα. Δημιουργούσε μοναδικά κολάζ με κείμενα και φωτογραφίες, που θα άξιζαν να βρουν μια θέση στο μουσείο της μόδας. Για την ίδια η μόδα ήταν μια γλώσσα. Και κροπάροντας τις φωτογραφίες, στήνοντας κάθε φορά το δικό της παζλ, αποκρυπτογραφούσε τη διάθεση της στιγμής, και μετά τις τάσεις που ήθελαν να περάσουν οι σχεδιαστές. Ζούσε στη Νέα Υόρκη. Στις τελευταίες επιδείξεις μόδας κυκλοφορούσε παντού με το γαλάζιο μπαστούνι της. Σύμφωνα με το Μουσείο Victoria & Albert, μέχρι το 2006, η Αννα Πιάτζι είχε στη συλλογή της 2.865 φορέματα και 265 ζευγάρια παπούτσια. Εως το 1969 χρησιμοποιούσε μία κόκκινη γραφομηχανή Olivetti για τα κείμενά της…
ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή