49 χρόνια πρίν…10.VΙΙΙ.1963

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΟΥΝΤΟΛΦ ΣΛΑΝΣΚΥ: Βιέννη, 9.- Η τσεχοσλοβακική κομμουνιστική εφημερίς «Ρούντε Πράβο» αναγράφει ότι ο Ρούντολφ Σλάνσκυ (φωτογραφία), πρώην γενικός γραμματεύς του κομμουνιστικού κόμματος της Τσεχοσλοβακίας, ο οποίος εξετελέσθη το 1952, «αποκατεστάθη δικαστικώς». Εις φύλλον της εφημερίδος ληφθέν ενταύθα, αναφέρεται ότι το Δικαστήριον είχε κατά τας τελευταίας εβδομάδας προβή εις την αναθεώρησιν των εκδοθεισών αποφάσεων εναντίον των ηγετών του κόμματος και των κρατικών λειτουργών οι οποίοι ετιμωρήθησαν αδίκως. Η είδησις της εφημερίδος αναμετεδόθη χθες την νύκτα και υπό του επισήμου Τσεχοσλοβακικού Πρακτορείου Ειδήσεων Τσέτεκα, το οποίον προσθέτει ότι ο Αλεξέι Τσεπίσκα, πρώην υπουργός της Αμύνης και ο Βλαντισλάβ Κοπρίβα, πρώην υπουργός της Ασφαλείας έχουν διαγραφή εκ του κομμουνιστικού κόμματος. Αμφότεροι εξεδιώχθησαν του κόμματος διά την ευθύνην των εις τας διεξαχθείσας πολιτικάς δίκας μεταξύ του 1949 – 1954. [Ούτοι] είχον αναπτύξει έκτακτον δραστηριότητα, αναζητούντες δήθεν εχθρούς εις τους κόλπους του κόμματος. Το πρακτορείον αναφέρει ότι οι εκτελεσθέντες αποκατεστάθησαν διότι «αι εναντίον των κατηγορίαι περί εσχάτης προδοσίας, κατασκοπείας και αντεπαναστατικής δραστηριότητος είχον χαλκευθή».

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΒΕΡΩΦ: «Η Συμφωνία της Μόσχας» [διά τον περιορισμόν των πυρηνικών δοκιμών]. Υπό του κ. Ευαγγ. Αβέρωφ – Τοσίτσα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΥΦΕΞΗΣ: Η εφημερίς «Λ’ Ιμπαρσιάλ» της Βέρνης εξήρεν εις δημοσίευμά της το τάλαντον του Ελληνος συνθέτου Δημητρίου Τουφεξή, ηλικίας 9 ετών, ο οποίος έχει συνθέσει σονάτες, συμφωνίες, κοντσέρτα διά πιάνο και ορχήστραν. Την πρώτην του συμφωνίαν συνέθεσεν εις ηλικίαν 4 ετών, της έδωσε τον τίτλον «Η μάχη του Σουέζ» και τον συνεχάρη δι’ αυτήν ο πρόεδρος Νάσερ της Αιγύπτου. Ο Δ. Τουφεξής θα πραγματοποιήση περιοδείαν εις τας Ηνωμένας Πολιτείας και εις την Ευρώπην.

ΦΟΝΤΕΫΝ – ΝΟΥΡΕΦΙΕΦ: Θριαμβευτικήν, κυριολεκτικώς επιτυχίαν εσημείωσεν η χθεσινή «πρώτη» «Βραδυά Μπαλλέτου» εις το Ηρώδειον του χορευτικού συγκροτήματος Φοντέυν – Νουρέγιεφ, που περιλαμβάνει και άλλους διακεκριμένους σολίστ του χορού. Την παράστασιν παρηκολούθησαν 4.800 και πλέον θεαταί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή