Γραμματα Αναγνωστων

5' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συντάξεις των καθηγητών

Κύριε διευθυντά

Τα μέλη του σώματος ομοτίμων και διατελεσάντων καθηγητών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Βορείου Ελλάδος ανησυχούν για την τύχη των συντάξεών τους και την αξιοπρεπή επιβίωσή τους.

Στις συνεχιζόμενες συζητήσεις για την περικοπή δαπανών 11,5 δισ. επανέρχεται συνεχώς το ζήτημα της περαιτέρω μειώσεως των συντάξεων δημοσίων λειτουργών.

Από τινών ημερών αναφέρθηκε ως πλαφόν των συντάξεων αυτών τα 2.400 ευρώ. Αλλά τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν αναφορές για πλαφόν 2.000 ευρώ.

Ολες αυτές οι συζητήσεις και οι αναφορές πραγματοποιούνται παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις ότι δεν θα θιγούν περαιτέρω οι συντάξεις του Δημοσίου.

Οι συντάξεις αυτές έχουν ήδη υποστεί μεγάλες μειώσεις, οι οποίες κατά πρόχειρο υπολογισμό ανέρχονται στο 40%. Μεγαλύτερη μείωση θα έχει βαριές επιπτώσεις στη ζωή των συνταξιούχων και των οικογενειών τους. Οπως είναι φανερό, θίγονται οι συντάξεις ανθρώπων οι οποίοι έπειτα από μακρές σπουδές ακολούθησαν ακαδημαϊκή σταδιοδρομία και υπηρέτησαν επί πολλά έτη ευόρκως την ανωτάτη εκπαίδευση και την επιστήμη, καταβάλλοντας αδιαλείπτως τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Χωρίς να νομίζουμε ότι η τάξη αυτή πρέπει να τύχει ιδιαιτέρας μεταχειρίσεως, θεωρούμε ότι περαιτέρω μείωση των συντάξεων επίσης θα έχει επίδραση εις την μελλοντική επάνδρωση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και την επιστημονική υποβάθμιση της χώρας λόγω αποτροπής επιστροφής στην πατρίδα ικανότατων Ελλήνων.

Ελπίζουμε ότι αντιλαμβανόμενοι το δίκαιο των επιχειρημάτων μας αλλά και τις πλατιές και βαθιές συνέπειες περαιτέρω περικοπών θα αποτρέψετε τέτοιες ενέργειες.

Ο πρόεδρος Δρ Ιωαννης Παπαπαναγιωτου – Ομότιμος καθηγητής, αντ. μέλος Ακαδημίας Αθηνών
Ο γεν. γραμματέας B. Βασιλοπουλοw -Ομότιμος καθηγητής

Το μποζόνιο του Χιγκς

Κύριε διευθυντά

ΟFrancis Collins δεν είναι όπως θα γνωρίζετε ένας οποιοσδήποτε επιστήμων. Είναι ο βιολόγος – γενετιστής που διευθύνει το πρόγραμμα Human Genome Project (HGP), το οποίο οδήγησε στην ανακοίνωση της πλήρους αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος το 2003, μισόν αιώνα μετά την παρουσίαση της δομής του DNA από τους νομπελίστες Watson και Crick. Ο Collins στο best seller βιβλίο του με τίτλο «The Language of God: A Scientist Presents Evidence for Belief» περιγράφει το σταδιακό πέρασμά του από τον αθεϊσμό στη χριστιανική πίστη μέσα από την ίδια την επιστήμη.

Ο Collins προσδιορίζει όμως ένα κρίσιμο σημείο. Η αυστηρή γλώσσα των μαθηματικών και οι πειραματικές αποδείξεις από τη μια και τα θεολογικά δόγματα από την άλλη δύσκολα βρίσκουν κοινά σημεία επαφής. Είναι γνωστό ότι η επιστήμη απεχθάνεται τα δόγματα και η όποια διατυπούμενη θεωρία για να θεωρηθεί επιστημονική οφείλει να διακινδυνεύει συγκεκριμένες προβλέψεις και να φλερτάρει θανάσιμα με την πειραματική απόρριψη.

Αυτή η διαφορά ανάμεσα στην επιστημονική και τη θεολογική γλώσσα καθίσταται εξαιρετικά επίκαιρη στις μέρες μας, όπου το μεγάλο πείραμα του προσδιορισμού του μποζονίου του Higgs κορυφώνεται στο CERN. Η ανακοίνωση της 4ης Ιουλίου 2012 περί «αγγίγματος» της ύπαρξης του διάσημου μποζονίου έδωσε την αφορμή να εκφραστούν από κάποιους εκκλησιαστικούς κύκλους λιγότερο ή περισσότερο οξείες επιθέσεις εναντίον του επονομαζόμενου «σωματιδίου του Θεού».

Οι φυσικοί αρέσκονται σε κάποιους πομπώδεις τίτλους στα βιβλία εκλαϊκευτικής επιστήμης, ίσως γιατί θέλουν να μεταφέρουν στον μη ειδικό αναγνώστη αυτό που προκαλεί δέος στους ίδιους, τη γοητεία της βασικής έρευνας επάνω στα προαιώνια ερωτήματα. Αυτό συνέβη και το 1993, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο «The God Particle: If the Universe Is the Answer, What Is the Question?» του νομπελίστα φυσικού Leon Lederman. Ο ίδιος ο Lederman αποκάλυψε ότι ο αρχικός τίτλος ήταν «Τhe Goddamn Particle», δηλαδή «το καταραμένο σωματίδιο», εξαιτίας της ταλαιπωρίας που προκαλούσε σε γενιές επιστημόνων ο πιθανολογούμενος εντοπισμός του διάσημου μποζονίου. Τίτλος που άλλαξε με την παρέμβαση του εκδότη για να μην προκληθούν αντιδράσεις από τους συντηρητικούς θρησκευτικούς κύκλους της Αμερικής. Ισως αυτή η «λεπτομέρεια» διέφυγε από τον σεβ. μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος φάνηκε να αγνοεί ότι σε άλλη σφαίρα κινείται η ανθρώπινη νόηση -με όλα τα θαυμαστά της επιτεύγματα- και σε άλλο «πέραν πάσης διανοίας» επίπεδο κινείται η Θεία Παρουσία. Μια ιστορική επιστημονική ανακάλυψη δεν συνιστά επουδενί επίθεση στο θρησκευτικό συναίσθημα.

Το μποζόνιο του Higgs είναι το σωματίδιο που αντιστοιχεί στο πεδίο του Higgs, το οποίο προσδίδει μάζα στα στοιχειώδη σωματίδια ώστε αυτά να λάβουν τη «συνηθισμένη» τους μορφή. Ο μηχανισμός αυτός δημιουργίας της μάζας των σωματιδίων προτάθηκε αρχικά από τον Βρεττανό θεωρητικό φυσικό Peter Higgs και ήρθε σχεδόν ταυτόχρονα να συμπληρώσει τη θεωρία της ηλεκτρασθενούς ενοποίησης των Glashow – Weinberg – Salam στα τέλη της δεκαετίας του 1960 (Νομπέλ Φυσικής 1979). Κορυφαίες επιστημονικές διάνοιες εργάστηκαν εντατικά για δεκαετίες προκειμένου να προσδιορίσουν την πιθανή του μάζα, η οποία εκτιμάται τώρα σε ισοδύναμη ενέργεια γύρω στα 125 γιγαηλεκτρονιοβόλτ (Gev), περίπου 130 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του πρωτονίου.

Ευτυχώς που στους κόλπους της Εκκλησίας υπάρχουν κάποιοι φωτισμένοι ποιμενάρχες, όπως ο σεβ. μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, που με το κήρυγμά του και τη γραφίδα του αποσαφηνίζει έξοχα τα παραπάνω ερωτήματα. Με επιπλέον εφόδια τις βασικές του σπουδές στη φυσική και τα πολλά χρόνια βασικής έρευνας με PhD σε Harvard, MIT και NASA, αντιλαμβάνεται τα επιστημονικά πράγματα ορθά και χωρίς προκατάληψη. Αποτελεί έτσι την ιδανική απάντηση στους προβληματισμούς που εξέφρασε ο Francis Collins περί του επικοινωνιακού χάσματος μεταξύ επιστήμης και θεολογίας. Ο ίδιος βεβαίως έδωσε διά του παραδείγματος του βίου του την πιο πειστική απάντηση. Εγκατέλειψε μια έξοχη ερευνητική και ακαδημαϊκή καριέρα γι’ αυτό που πίστεψε ως απόλυτη αλήθεια: τον Ιησού Χριστό.

Γιωργος Μητσου – Φυσικός Χαλκίδα

Φόρος κατοίκων εξωτερικού

Κύριε διευθυντά

Για τον φόρο εισοδήματος φέτος δημιουργείται μια τεράστια αδικία για τους Ελληνες μόνιμους κατοίκους εξωτερικού, διότι δηλώνοντας ετήσιο εισόδημα από ενοίκιο καταστήματος ή κατοικίας π.χ. 660 ευρώ θα πληρώσουν φόρο 402,93 ευρώ (ή δηλώνοντας ετήσιο εισόδημα από ενοίκιο καταστήματος 2.563,86 ευρώ θα πληρώσουν φόρο 515,73 ευρώ).

Ας αφήσουν οι πολιτικοί τις γενικολογίες και τις αοριστολογίες και τα μαξιμαλιστικά και ας φροντίσουμε όλοι να μπει τάξη σε αυτόν τον τόπο, κυρίως ξεκινώντας από τα μικρά και τα ελάχιστα που αθροίζονται στα μεγάλα.

Χαρης Βαρδακας – Πολ. μηχανικός

Απάντηση στην επιστολή του κ. Κων. Αρβανιτόπουλου

Κύριε διευθυντά

Στο φύλλο της «K» της περασμένης Κυριακής (5.8.2012) ο υπουργός Παιδείας κ. Κων. Αρβανιτόπουλος, με επιστολή του, διαψεύδει ως «απολύτως αναληθή» δική μου «δήλωση», όπως την ονομάζει, η οποία του απέδιδε ότι «έσπευσε, στις 19.7.2012, να ακυρώσει ακόμα και ως μελλοντικό ενδεχόμενο την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών», υποκύπτοντας σε τελεσίγραφο της ΔΟΕ.

Δεν έχω κάποιο αξίωμα που να με δικαιολογεί να κάνω «δηλώσεις». Ούτε είμαι κατ’ επάγγελμα δημοσιογράφος ώστε να προσφέρω ειδήσεις από πρωτογενή έρευνα. Στην «αναληθή», όπως τη χαρακτηρίζει ο υπουργός επιφυλλίδα μου (29.7.2012) σχολίαζα συγκεκριμένα δημοσιεύματα της «K» σε συγκεκριμένες ημερομηνίες: το πολεμικό μανιφέστο των συνδικαλιστών δασκάλων στις 14.7.2012 και το ρεπορτάζ του κ. Απόστολου Λακασά στις 19.7.2012, που παρέθετε την άτακτη, πανικόβλητη υπαναχώρηση του υπουργού. Υποσχόταν, μετά το τελεσίγραφο, «αξιολόγηση δομών και διαδικασιών»! (όχι, βέβαια προσώπων) – αξιολόγηση χωρίς να κρίνεται κανένας για τίποτα.

Θα παρακαλέσω (και πάλι), ειδικά τους Πειραιώτες ψηφοφόρους του κ. Αρβανιτόπουλου, να μελετήσουν τα «γραπτά», γιατί αυτά «μένουν» και διδάσκουν. Με δεδομένη την απαθλίωση της ζωής μας από τον παλαιοκομματισμό, οφείλουν να τον εντοπίζουν, κυρίως όταν ενσαρκώνεται σε πρωτοεμφανιζόμενους πολιτευτές.

Χρηστος Γιανναρας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή