Επιστροφή στα καθ’ ημάς με εντυπώσεις από την Τελετή Λήξης, ενίοτε και πλήξης, των Ολυμπιακών

Επιστροφή στα καθ’ ημάς με εντυπώσεις από την Τελετή Λήξης, ενίοτε και πλήξης, των Ολυμπιακών

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λονδίνο, έχεις ταλέντο» – η Τελετή Λήξης είχε απ’ όλα, μουσική χορό, μόδα, μοντέλα, διάσημα ονόματα, νέα συγκροτήματα, πολύχρωμα Taxis και νταλίκες που έκαναν τον γύρο του Ολυμπιακού Σταδίου, με μουσικούς και τραγουδιστές να κάνουν το νούμερό τους απέναντι σε οικουμενικό ακροατήριο 750 εκατομμυρίων, όπως υπολογίζεται, λόγω της δορυφορικής απευθείας σύνδεσης. Βέβαια, οι διοργανωτές είχαν μία πιο «επιπέδου» ονομασία – «Συμφωνία της Μουσικής» την είπαν, αλλά αυτό που είδαμε κι ακούσαμε για 3 ώρες και 11 λεπτά -τόση η διάρκεια της τελετής- με τον «Πατέρα της Νίκης» Ουίνστον Τσώρτσιλ να ζητά «μουσική, περισσότερη μουσική» αντί του γνωστού «δάκρυα, περισσότερα δάκρυα» και να περιλαμβάνει μοντέλα σαν τη Ναόμι Κάμπελ και την Κέιτ Μος, που ελαφρά παραπατούσε, ή νεανικά συγκροτήματα, όπως το «One Direction», που στην Αμερική έκανε περισσότερες πωλήσεις των άλμπουμ τους απ’ ό,τι οι Μπητλς στον καιρό τους, μάλλον με «φιέστα» έμοιαζε, του τύπου: Δείτε, θαυμάστε, προτιμήστε τα αγγλικά ταλέντα»! Εκτός από τον καταιγισμό τραγουδιών από παλιά και νέα ονόματα -αμοιβή του καθενός 1 ευρώ!- ήταν και οι συγκινητικές στιγμές που τα πρόωρα χαμένα ινδάλματα έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους, από σκηνές παλιών ρεσιτάλ τους, στο πνεύμα του «Wish you were here»… Δέσποζε η μορφή του Τζον Λένον, ενώ ακουγόταν το τραγούδι του Imagine και ο τίτλος γραφόταν πάνω στις κερκίδες!

Ενα πορτρέτο, από το αρχείο της οικογένειας του Λένον, συναρμολογήθηκε πάνω στο κέντρο του Ολυμπιακού Σταδίου, ένα εκμαγείο φυλλορρόησε μπροστά στα μάτια μας.

Ο Τζορτζ Μάικλ απέδωσε το «Freedom ’90», που κι αυτό γράφτηκε ολόγυρα στις κερκίδες και το «White Light» με τη μορφή του David Bowie και του Freddy Mercury στο τραγούδι «Day-O», ενώ ο κιθαρίστας Brian May και ο ντράμερ των Queens Roger Taylor τραγουδούσαν το «We will Rock you» μαζί με την αποκάλυψη της βραδιάς, την Jessie J. Ατελείωτη η παρέλαση ονομάτων, με τα Spice Girls να επιστρέφουν, τραγουδώντας πάνω στις στέγες λονδρέζικων ταξί, με την πάντα ποζάτη, στα μαύρα, Βικτόρια Μπέκαμ.

Ηθοποιοί και παρουσιαστές βγήκαν από ανοικτές απαστράπτουσες λευκές Ρολς-Ρόις και Νταίμλερ, ενώ μας έλειψε το Μίνι Κούπερ, που σχεδίασε ο Σμυρνιός σερ Αλεκ Ισηγόνης κι έφερε στην Αγγλία συνάλλαγμα όσο οι Μπητλς τη δεκαετία του ’60! Οσο για το ολυμπιακό πνεύμα, αυτό έλαμψε στην απονομή των μεταλλίων στους Μαραθωνοδρόμους – χρυσό ο Kiprotisch από την Ουγκάντα, που έκλαιγε ακούγοντας τον ύμνο της πατρίδας του, ασημένιο και χάλκινο οι δύο Κενυάτες, αντάξιοι αθλητές.

Οι σημαιοφόροι και οι αθλητές μπήκαν όλοι μαζί και κατέλαβαν το κέντρο του Σταδίου, που είχε το σχήμα της βρετανικής σημαίας και από πρωταγωνιστές έγιναν, για την τελευταία βραδιά, μαγεμένοι και γελαστοί θεατές!

Ολοι έβγαζαν φωτογραφίες κι έστελναν μπροστά στην κάμερα φιλιά στους δικούς τους «στη mum και dad»! Ηταν μια Γιορτή Συναδέλφωσης, με τους χρυσούς Ολυμπιονίκες να δείχνουν το μετάλλιό τους και μερικοί το… δάγκωναν για να δουν αν είναι πράγματι χρυσό! Στις θέσεις των επισήμων ο κοκκινομάλλης πρίγκιπας Χάρι εκπροσώπησε τη βασίλισσα Ελισάβετ και γιαγιά του, με δίπλα του την πριγκίπισσα της Ουαλλίας Kate Middleton, σύζυγο του πρίγκιπα Γουίλιαμ που απουσίασε, όπως και ο διάδοχος Charles.

Λόγω μέτρων ασφαλείας, οι πρώτοι στη σειρά διαδοχής δεν έκαναν δημόσια εμφάνιση στους Αγώνες! H ασφάλεια των Αγώνων θαυματούργησε, η τρομοκρατία δεν πέρασε, οι Αγγλοι «κέρδισαν το στοίχημα» διοργανώνοντας Ολυμπιακούς Αγώνες που πρόσφεραν μετάλλια και ρεκόρ.

Για μας τους Ελληνες, με τα χάλκινα μετάλλια του Ηλιάδη και των δύο κοριτσιών, αρκεί η συγκίνηση για την έπαρση της Σημαίας μας που μπήκε πρώτη απ’ όλες κι έμεινε ώς το τέλος, όταν υπεστάλη η Σημαία με τους Πέντε Ολυμπιακούς Κύκλους για να παραδοθεί στην δήμαρχο της Βραζιλίας, για τους επόμενους Ολυμπιακούς «Ρίο ντε Τζανέιρο 2016». Οι Βραζιλιάνοι δεν παρέλειψαν να δείξουν το ταμπεραμέντο τους με «σκηνές από το έργο της συνέχειας, προσεχώς». Εκπληξη η εμφάνιση του κορυφαίου «μπαλαδόρου» όλων των εποχών, του Πελέ, που χειροκρότησε για την τιμή στην πατρίδα του και αποθεώθηκε από τις κερκίδες! «Οσοι θα πάνε, σε τέσσερα χρόνια, θα πληρώσουν σε ευρώ ή σε δραχμές;» η ερώτηση της ανησυχίας που υποβόσκει. Οσο για τον βωμό όπου η Ολυμπιακή Φλόγα είχε μοιρασθεί -ούτε… συσσίτιο να ‘ταν!- σε 204 εστίες στην Τελετή Εναρξης (όσες οι χώρες που συμμετείχαν), άναψε από το κέντρο της μια μεγαλύτερη φλόγα, πριν σβήσουν σιγά σιγά οι φλογίτσες. «Ανάψαμε τη Φλόγα, φωτίσαμε τον κόσμο» είπε, μετριόφρων(!), ο διοργανωτής της Επιτροπής των Αγώνων κ. Sebastian Coe, «Britain, we did it right» – Βρετανία τα καταφέραμε!».

Δίπλα του καταβεβλημένος ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Jacques Rogge κήρυξε τη λήξη των Αγώνων. Οι επόμενοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν στη Ρωσία, στο Sochi, στις 7 Φεβρουαρίου 2014. Πάντως, η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων έσβησε 1 λεπτό, ακριβώς, μετά τα μεσάνυχτα ώρα Αγγλίας. H «Ντέιλι Τέλεγκραφ» όπως μετέδωσε χθες το πρωινό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του BBC, είχε πρωτοσέλιδο τίτλο: «Thanks! It was a Blast!» «Ευχαριστούμε. Ηταν μια Εκρηξη!». Στην πασαρέλα του Σταδίου στρωμένη με αγγλικές εφημερίδες ξεχώριζε το σαιξπηρικό «Να ζει κανείς ή να μη ζει», ενώ πολλοί από μας, που αναπολούμε την Τελετή Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004, με σκηνοθέτη τον ποιοτικό Δημήτρη Παπαϊωάννου, θυμηθήκαμε το αρχαίο εκείνο «ουκ εν τω πολλώ το ευ»!
ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή