«Ανυποψίαστοι»… παρατηρητές

«Ανυποψίαστοι»… παρατηρητές

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ναι, υπάρχουν εθελοντές που διαθέτουν αρκετό από τον χρόνο τους για να ανακουφίσουν τον πάσχοντα. Πολίτες που συμμετέχουν -με τον οβολό τους- σε μια από τις πολλές προσπάθειες για τη στήριξη των καταβαραθρωμένων από την κρίση. Εργαζόμενοι που βάζουν τη μερίδα του λέοντος στο «κοινό» ταμείο για να συγκρατηθούν στην ομάδα τα άνεργα μέλη της.

Ναι, έχει αναπτυχθεί μια ευρύτατη συζήτηση, βάλσαμο στις πληγές που ανοίγουν η αβεβαιότητα, ο διασυρμός, η ανέχεια, υποστύλωμα στην αποσάθρωση που προξενεί η πολιτική ανικανότητα και ψευδολογία, γύρω από την ανάρρηση ξεχασμένων αρετών, την αφύπνιση της αλληλεγγύης, την επανάκτηση του «μετάλλου» που προσδίδει αιώνες τώρα αντοχή, ευρηματικότητα, καρτερία, δυνάμεις υπεράνθρωπες στους εν κινδύνω.

Είναι η μια όψη της πραγματικότητας, το ένα από τα ισχυρά υπόγεια ρεύματα που τήκουν και συμπαρασύρουν στην κατεύθυνση της συλλογικής επιβίωσης στερεότυπα και αγκυλώσεις.

Η άλλη όψη, που κατεδαφίζει κάθε προσδοκία για εθνική σωτηρία και βυθίζει τη σκέψη σε βαθιά απαισιοδοξία, απεικονίζει ένα λαό αδρανή, μεμψίμοιρο, συμφιλιωμένο με την προοπτική της κατάρρευσης, πεπεισμένο ότι όλα έχουν τελειώσει, που προσβλέπει σε ό,τι κατορθώσει να καρπωθεί από το ακόμη σπάταλο προς τους ημετέρους ημιθανές κράτος, από τον κύκλο των καταχραστών πόρων και εξουσίας, ένα λαό που κινητοποιείται μόνο για την προσωπική του εξασφάλιση.

Πρόσφατη είναι η υπόθεση που διερευνάται από οικονομικό εισαγγελέα, της εικονικής καταγγελίας από τη διοίκηση της Αγροτικής Ασφαλιστικής των ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων υπαλλήλων της, ώστε να εισπράξουν ολόκληρο το ποσό που προέβλεπαν τα συμβόλαιά τους, πράγμα που έγινε, με ζημία της εταιρείας. Και μια σημαντική λεπτομέρεια. Δεν παρακρατήθηκε φόρος επί των χρημάτων που εισπράχθηκαν με το «σπάσιμο» των συμβολαίων…

Σε ορισμένες ΔΕΚΟ, όπως αποκαλύφθηκε, οι περικοπές μισθών, κυρίως στελεχών, έγιναν στα χαρτιά, αφού δίνονταν κάτω από το τραπέζι μπόνους και επιδόματα, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις ο νέος συνολικός μισθός να έχει τελικώς αυξηθεί. Δημόσιοι λειτουργοί ακόμη «εξυπηρετούν» με το αζημίωτο, μέλη επιτροπών ακόμη πληρώνονται για ασήμαντο έργο και μισθοί χιλιάδων ευρώ εκταμιεύονται για θέσεις – φαντάσματα.

Και όλα αυτά εξαιτίας της παράλογης διαιώνισης του φαύλου συστήματος (η διαφθορά απλώνεται από την κορυφή προς τη βάση και όχι με άλλον τρόπο), της με κάθε τίμημα πολιτικής επιβίωσης, που γεμίζει τις τσέπες των «παιδιών» του και αφαιρεί την «ανάσα» από τους υπόλοιπους. Ομως είναι πολύ αργά για το πολιτικό μας σύστημα να αρθεί ξανά στην «ανευθυνότητα» της χρυσοφόρου διγλωσσίας, που θα έχει ως αποτέλεσμα τον εξανδραποδισμό του συνόλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή