ΑΠΟΨΕΙΣ

Καλοκαίρι 2012: Εσείς μιλάτε τουρκικά;

Μία από τις πρώτες εικόνες στην παραλία της Χίου ήταν μια μεγάλη επιγραφή στην τουρκική γλώσσα: «Yunan Restorant ve Taverna» (Ελληνικό εστιατόριο και ταβέρνα). Ενας φίλος παρατήρησε ότι η λέξη εστιατόριο δεν είχε αποδοθεί σωστά, αλλά προφανώς το θέμα δεν ήταν η ορθογραφία. Τις επόμενες ημέρες στο νησί μού δόθηκε η ευκαιρία να εμπλουτίσω περισσότερο τις γνώσεις μου στα τουρκικά. Ετσι, έξω από ένα κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων στα Μεστά της Χίου αντιπαραβάλαμε τις ελληνικές και τουρκικές ονομασίες ποτών και μεζέδων. Γελάσαμε με τις ομοιότητες. Παρακάτω, στη βιτρίνα ενός μικρού ξενοδοχείου προσέξαμε με ενδιαφέρον ότι δίπλα στις σημαίες της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών φιγουράριζε και η σημαία της γείτονος.

Η πρώτη, αυθόρμητη σκέψη είναι το μέγεθος της μεταβολής που έχει συντελεστεί σε ψυχολογικό επίπεδο, πρωτίστως. Για να βλέπουμε σήμερα μια μεγάλη τουρκική επιγραφή σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία στο παραλιακό μέτωπο της Χίου, αναλογίζεται κανείς πόσα έχουν αλλάξει.

Ανάλογες πρωτοβουλίες πριν από 5 ή 10 χρόνια θα φάνταζαν αδιανόητες.

Οταν, όμως, μιλάς με τους ντόπιους παίρνεις όλες τις απαντήσεις. Φέτος η Χίος και η Μυτιλήνη έχουν δεχθεί σημαντικό αριθμό Τούρκων τουριστών, που επωφελούμενοι των διευκολύνσεων στο θέμα έκδοσης τουριστικής βίζας σπεύδουν να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά. Ενα σεβαστό ποσοστό είναι ιδιοκτήτες σκαφών, οπότε μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα για την οικονομική τους επιφάνεια.

«Ξαφνικά», χωρίς να το συνειδητοποιούμε προβάλλει από την άλλη πλευρά του Αιγαίου μια αναδυόμενη, δυναμική αγορά έτοιμη να ξοδέψει για να ζήσει την εμπειρία του «ελληνικού καλοκαιριού». Η μεγάλη οικονομική ανάπτυξη που γνωρίζει η Τουρκία την τελευταία δεκαετία έχει επιτρέψει την ενίσχυση της μεσαίας τάξης των μεγάλων αστικών κέντρων. Ευτυχώς η Κωνσταντινούπολη και η Σμύρνη (εκεί ζουν κυρίως οι εύποροι της Τουρκίας και τα πιο δυναμικά κομμάτια της μεσαίας τάξης) βρίσκονται γεωγραφικά πολύ κοντά στην Ελλάδα για να αγνοήσουμε τον δυναμισμό τους. Οσοι υποστήριζαν ότι η πρόοδος της Τουρκίας είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας δικαιώνονται.