49 χρόνια πρίν στην «Κ» 20.VΙΙΙ.1963

49 χρόνια πρίν στην «Κ» 20.VΙΙΙ.1963

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: Αγκυρα, 19. – Ο υπουργός Αμύνης κ. Σανκάρ, ομιλών ενώπιον του Κοινοβουλίου, ανήγγειλε την ανακάλυψιν οργανώσεως που έθετεν εις κυκλοφορίαν προκηρύξεις υπέρ των κατηγουρουμένων κινηματιών. Ο κ. Σανκάρ δεν απεκάλυψε τα ονόματα των συλληφθέντων, αλλ’ είπεν ότι ούτοι θα παραπεμφθούν εις την δικαιοσύνην. Σχετικώς, οι «Τάιμς» του Λονδίνου γράφουν ότι οι συλληφθέντες ανέρχονται εις 200 και όχι 20 όπως ανέφερεν ο υπουργός Εσωτερικών. Επίσης γράφουν ότι μεταξύ των συλληφθέντων υπάρχουν κυρίως πολιτικοί, συγγραφείς, διδάσκαλοι, δημοσιογράφοι και διανοούμενοι και αναφέρουν τον δρα Πιριχάν Κάμπελ, μίαν γυναίκα, άλλοτε διευθύντριαν του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Αγκύρας, τον καθηγητήν Σαντούν Αρέν, ηγετικήν μορφήν του Πανεπιστημίου της Αγκύρας, τον δρα Μεχμέτ Αλή Αϊμπάρ, αρχηγόν του αριστερού Εργατικού Κόμματος και τον κ. Αζίζ Νεσίν, συγγραφέα (φωτογραφία). Κατά τους «Τάιμς», αι αρχαί αφήκαν να υπονοηθή ότι πρόκειται περί «αριστερών και κομμουνιστών». Εξ άλλου, η τουρκική Μεγάλη Εθνοσυνέλευσις επεκύρωσε σήμερον διά μεγάλης πλειοψηφίας την απόφασιν της Κυβερνήσεως όπως παρατείνη εκ νέου την ισχύν του στρατιωτικού νόμου.

ΑΘΩΩΣΗ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ: Το τριμελές εφετείον ηθώωσε χθες τους εξ φοιτητάς και δύο μαθητάς γυμνασίου, οι οποίοι πρωτοδίκως είχον καταδικασθή εις φυλάκισιν 5 μηνών διά πρόκλησιν των πολιτών εις αμοιβαίαν διχόνοιαν και δι’ απείθειαν. […] Οι αθωωθέντες είναι οι Ι. Τζαννετάκος και Δ. Σκαμνάκης, πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ΕΦΕΕ, Σπ. Κάζος, Κ. Βεργόπουλος, Α Τσιώκος, Ν. Αρχανιώτης, Σπ. Συρέλης και Σπ. Βέργος.

ΑΓΟΡΑΖΑΝ ΑΠΟ ΤΟ «ΠΙ ΕΞ»: Ουασιγκτών, 19.- Ο δημοκρατικός βουλευτής κ. Βίκτωρ Ουίκερσαμ, μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, απεκάλυψε σειράν παραβιάσεων των στρατιωτικών κανονισμών που διεπράχθησαν εις το 19ον Απόσπασμα Πυραύλων, το οποίον σταθμεύει εις Ελλάδα. […] Διεπιστώθη […] ότι ξένοι υπήκοοι ηγόραζον παρανόμως διάφορα είδη από τας αποθήκας της μονάδος. […] Δεν θα επιτραπή εις το ελληνικόν προσωπικόν να προβαίνη εις αγοράς ειδών από την μονάδα. [Σημ. «Φ’»: Την εποχή εκείνη κάποιοι Ελληνες κατάφερναν να αγοράζουν αμερικανικά προϊόντα, όπως Coca Cola που δεν υπήρχε ακόμη ευρέως στην ελληνική αγορά, από το περίφημο «Πι Εξ» στη λεωφόρο Συγγρού.]

ΑΘΗΝΩΝ – ΛΑΜΙΑΣ: Τμήματα της [νέας] εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, πλησίον των Αθηνών, επιστρώνονται με τον τελικόν ασφαλτικόν τάπητα.

ΑΦΟΡΗΤΗ ΖΕΣΤΗ επεκράτησε και χθες, παρά την πνοήν ανέμου, η οποία ήτο και αυτή θερμή. Η θερμοκρασία διετηρήθη εις υψηλά επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή