49 χρόνια πρίν…22.VΙΙΙ.1963

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΙΠΙΝΕΛΗ: Συνεχίσθη χθες εις την Βουλήν η κατ’ αρχήν συζήτησις του εκλογικού νομοσχεδίου. Η ΕΔΑ απεχώρησεν από την συνεδρίασιν με την δήλωσιν ότι θεωρεί άνευ νοήματος την παρακολούθησιν των εργασιών της εκτάκτου συνόδου της Βουλής. Κατηγόρησε δε την Κυβέρνησιν Πιπινέλη ότι επιμελείται των συμφερόντων της ΕΡΕ, διατηρεί άθικτον τον μηχανισμόν βίας και απεργάζεται την ανωμαλίαν. Ο αρχηγός των Προοδευτικών κ. Σπ. Μαρκεζίνης, προέβη εις οξυτάτην προσωπικήν επίθεσιν κατά του πρωθυπουργού κ. Παναγιώτου Πιπινέλη. [Είπεν ο αρχηγός των Προοδευτικών]: Αποστολή της Κυβερνήσεως υπήρξεν η πραγματοποίησις του βασιλικού ταξιδίου εις την Μεγάλην Βρετανίαν και η διεξαγωγή εκλογών […] Ισως, παρετήρησεν ειρωνικώς, ο κ. πρωθυπουργός από ηυξημένην μετριοφροσύνην δεν ηθέλησε να ενημερώση την Βουλήν περί των πιθανών λαμπρών επιτυχιών του από τας πολλαπλάς συνομιλίας, τας οποίας είχεν εις Μεγάλην Βρετανίαν. Η παρούσα Κυβέρνησις και εκ συνθέσεως και γενέσεως δεν είναι υπηρεσιακή. Διότι αι Κυβερνήσεις χαρακτηρίζονται από το πρόσωπον του προέδρου των, του οποίου φέρουν και την επωνυμίαν. Ο νυν πρωθυπουργός είναι πολιτικόν πρόσωπον. Το ότι προέρχεται από τον διπλωματικόν κλάδον δεν έχει σημασίαν, ούτε μεταβάλλει την ιδιότητά του το ότι ητύχησε να εκλεγή βουλευτής, και εδήλωσεν ότι δεν θα πολιτευθή. Διότι έγινεν υπουργός [Εμπορίου εις την Κυβέρνησιν Κωνσταντίνου Καραμανλή], ενίσχύσας ένα κόμμα [ΕΡΕ], και εξησφάλισεν, εφ’ όσον έγινεν πρωθυπουργός, την εκλογήν του [ως βουλευτού στις επόμενες εκλογές] άνευ σταυρών προτιμήσεως. […]

ΕΥΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ: Ηλθεν εις τας Αθήνας, διά να εργασθή εις το εδώ θέατρον ο Κύπριος σκηνοθέτης κ. Εύ. Γαβριηλίδης, ο οποίος έχει ήδη ευδόκιμον θητείαν εις το θέατρον της πατρίδος του, όπου εσκηνοθέτησε την κωμωδίαν «Πλούτος» του Αριστοφάνους, τον «Επιθεωρητήν» του Γκόγκολ και την «Ιουλιέτταν και Ρωμανώφ» του Πήτερ Ουστίνωφ. Ο κ. Γαβριηλίδης εσπούδασε σκηνοθεσίαν εις το «Ακτορς Στούντιο» του Ηλία Καζάν και έλαβε δίπλωμα σκηνοθεσίας από το Πανεπιστήμιον του Σικάγου. Συνεπλήρωσε τας σπουδάς του εις την Αγγλίαν, παρηκολούθησε δε και μαθήματα τηλεοράσεως εις το Παρίσι.

ΕΠΙΦΥΛΛΙΣ: «Τα αστικά κέντρα και η πνευματική δημιουργία». Υπό του κ. Ανδρέα Καραντώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή