Γραμματα Αναγνωστων

6' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο κόμμα επειγόντως

Κύριε διευθυντά

Ηπρόσφατη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών απέδειξε για μια ακόμα φορά περίτρανα ότι και η παρούσα κυβέρνηση ακολουθεί, δυστυχώς, την ίδια φθαρμένη και επιζήμια για όλους μας παλαιοκομματική τακτική, υποσχόμενη πράγματα που -εν γνώσει όλων- είναι εντελώς αδύνατον να πραγματοποιηθούν. Υπόσχονται χωρίς αιδώ και οι τρεις αρχηγοί που στηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση (…της Νέας Δημοκρατίας), ότι «δεν θα ληφθούν άλλα πρόσθετα μέτρα το 2012» και καλλιεργούν έτσι ψεύτικες και πάλι προσδοκίες στους αφελείς οπαδούς τους, ότι δηλαδή οι εταίροι μας είναι έτοιμοι να δεχτούν τάχα την αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, ώστε να αλλάξει η οικονομική συνταγή!!!

Οι τελευταίες εκλογές φαίνεται ότι δεν κατάφεραν, δυστυχώς, να συνετίσουν σε τίποτα τους φθαρμένους πολιτικούς μας και δεν μπόρεσαν να αλλάξουν ούτε στο ελάχιστο τις άθλιες νοοτροπίες τους και τις γελοίες εκείνες τακτικές τους, που ευθύνονται αυτές και μόνον εξ ολοκλήρου για τα σημερινά οικονομικά μας χάλια.

Ευτυχώς που δεν μετέχει στο πολιτικό αυτό θέατρο ο έμπειρος τεχνοκράτης – υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αφού έξυπνα απέφυγε να δεσμευτεί και να εκτεθεί δημοσίως, ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα.

Η ενέργειά του αυτή δείχνει ξεκάθαρα το πόσο πολύ διαφέρουν σε νοοτροπία και συμπεριφορά οι έμπειροι και ικανοί τεχνοκράτες από τους ήδη ξοφλημένους και άχρηστους (για όλα και για όλους) παλαιοκομματικούς πολιτικούς.

Το ερώτημα όμως τώρα είναι, το κατά πόσον θα αντέξει ο άξιος αυτός υπουργός Οικονομικών να συνεργάζεται αγαστά και αποδοτικά με τέτοια ξοφλημένα παλαιοκομματικά μυαλά, που πρώτα και πάνω απ’ όλα σκέφτονται, δυστυχώς, την καρέκλα τους και δεν διστάζουν να κοροϊδεύουν με κάθε τρόπο, και εντελώς ασύστολα, τους αφελείς ψηφοφόρους. Υπάρχει μία και μόνη ελπίδα. Να ενωθούν -κάτω από ένα νέο πολιτικό κόμμα- κάποιοι έμπειροι τεχνοκράτες με κάποιους λίγους εναπομείναντες ικανούς και άφθαρτους πολιτικούς, ώστε να μπορέσουμε τελικά να απαλλαγούμε οριστικά από τον ανώφελο αυτόν παλαιοκομματισμό και από τις άθλιες και καταστροφικές συνάμα παλαιοκομματικές του νοοτροπίες και τακτικές.

Δεν διστάζω να πω πως αν είχαμε περισσότερους Ελληνες σαν τον τεχνοκράτη Γιάννη Στουρνάρα, στην πολιτική ζωή, θα είχαμε σίγουρα μια πολύ καλύτερη Ελλάδα!

Κωστας Σπανος

Ενας γενναίος στρατιώτης

Κύριε διευθυντά

Ο στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος υπήρξε πραγματικά ένας από τους πιο ηρωικούς αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού.

Από το 1940, στο αλβανικό μέτωπο, διοικητής του 42ου Συντάγματος Ευζώνων, στη μάχη του Ρίμινι στην Ιταλία, ως διοικητής της 3ης ορεινής Ταξιαρχίας, στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1944, όταν εδήλωσε στον Σκόμπυ ότι επικεφαλής της ταξιαρχίας, θα πολεμήσει εντός της Αθήνας, για να αποτρέψει, όπως εδήλωσε, τη σφαγή των πατριωτών της Αθήνας που έχουν γεμίσει τα διαμερίσματα (25, περίπου, σε κάθε διαμέρισμα του κέντρου από τα ακραία σημεία της Αθήνας).

Επεισε τότε τον Σκόμπυ να μη μεταφερθούν στο Παλαιό Φάληρο, για να γλιτώσουν τους πατριώτες από τη σφαγή των Βελουχιώτηδων.

Θυμάμαι, τότε 15χρονος, όταν είδαμε τους στρατιώτες της ταξιαρχίας στην οδό Βουλής, όπου τότε διέμενα, τα χειροκροτήματα των πολιτών ένα μεσημέρι, όταν γέμισε το κέντρο από τους μαχητές του Ρίμινι. Θα ήθελα να αναφέρω ότι μετά από μερικά χρόνια είχα την τιμή να τον ακούσω στη Σχολή Εφεδρων Αξιωματικών Σύρου, σε λόγο του στους μαθητές, σε επίσκεψή του ως αρχηγού πλέον του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Την εποχή εκείνη, κάποιοι ζηλόφθονοι τον είχαν κατηγορήσει.

Τον χειροκροτήσαμε θερμά, όλοι οι μαθητές της σχολής, όταν μας είπε: «Τα γαλόνια μου δεν τα χρωστάω στα σαλόνια, μου τα έδωσε η πατρίδα στα πεδία των μαχών». Αυτοί ήταν οι αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού, στον πόλεμο του 1940, στην Κατοχή και στον αγώνα το 1947 – 1949 κατά των κομμουνιστών.

Ελπίζουμε βάσιμα ότι πάντοτε οι αξιωματικοί του στρατού μας θα διακρίνονται για τον πατριωτισμό τους. Εύγε στον συνεργάτη της «Καθημερινής» Στέφ. Κασιμάτη.

Δημητρης Ελευθ. Παυλιδης – Συνταξιούχος

Επιχορηγήσεις των ΜΚΟ

Κύριε διευθυντά

Στις 22/8/2012, σε άρθρο με τίτλο «Δέσμευση χορηγήσεων σε ΜΚΟ», προφανώς λόγω έλλειψης χώρου, παραλείφθηκε μέρος δηλώσεών μου με αποτέλεσμα να μην φαίνεται ποια είναι η θέση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) σε αυτό το σοβαρό θέμα.

Το ΕΣΠ, Οργάνωση που από το 1989 συνδράμει με συνέπεια ανθρώπους που δικαιούνται διεθνή προστασία (όπως πρόσφυγες, θύματα πολέμου και βίας, ασυνόδευτους ανηλίκους κ.ά), υποστηρίζει τη θέσπιση κανόνων λειτουργίας και τον ενδελεχή έλεγχο των ΜΚΟ, ώστε να πάψουν φαινόμενα αδιαφάνειας. Ταυτόχρονα, όμως, οφείλει να επισημάνει ότι γενικές και ασαφείς δηλώσεις περί δέσμευσης των χορηγήσεων σε όλες ανεξαρτήτως τις ΜΚΟ, στην ουσία απαξιώνουν στα μάτια της κοινής γνώμης ακόμη και αυτές που αποδεδειγμένα προσφέρουν έργο.

Επιπλέον, μια γενική δέσμευση των χορηγήσεων θα θέσει σε κίνδυνο σημαντικά έργα, που ήδη εκτελούνται και τα οποία η ίδια η πολιτεία, αν και έχει ευθύνη και υποχρέωση να υλοποιήσει, τα έχει αναθέσει -λόγω ανεπάρκειας και αδυναμίας- σε ΜΚΟ. Παραβλέποντας το γεγονός ότι ήδη τουλάχιστον οι ανθρωπιστικές ΜΚΟ, αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα εξαιτίας της καθυστέρησης με την οποία η πολιτεία τούς καταβάλλει εγκεκριμένες πιστώσεις, τυχόν γενική δέσμευση των πιστώσεων θα οδηγήσει ακόμη και αξιόλογες οργανώσεις σε κλείσιμο, και εργαζόμενους σε αυτές στην ανεργία.

Επίσης, θα υπάρξει επικίνδυνη όξυνση ήδη σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τις οποίες οι ΜΚΟ προσπαθούν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες να βοηθήσουν.

Πανος Χριστοδουλου – Νομικός Σύμβουλος Διοίκησης – διευθυντής Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες

«Εχουν οι καιροί γυρίσματα»

Κύριε διευθυντά

Το συνεχές σφυροκόπημα της χώρας μας από τον βρετανικό Τύπο στις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα με είχε οδηγήσει στην αποστολή επιστολών στους Times του Λονδίνου, της οποίας το περιεχόμενο παρατίθεται μεταφρασμένο στα ελληνικά:

«Σχετικό άρθρο σας με τίτλο: H ασφάλεια, ο μεγάλος χαμένος των Αθηνών. Ελληνική τραγωδία ή φάρσα; Στα προηγούμενα άρθρα σας υποστηρίζετε ότι τα μέτρα ασφαλείας για τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ατελή και το 20% των Ελλήνων πιστεύει ότι μια τρομοκρατική επίθεση κατά της Ελλάδος είναι αναπόφευκτη.

Θα ήταν δικαιότερο και πιο υπεύθυνο εάν πριν από τις καταστρεπτικές αυτές προβλέψεις είχατε ζητήσει την υπεύθυνη γνώμη της Ολυμπιακής Επιτροπής Συμβούλων, απαρτιζόμενη από επτά μέλη, περιλαμβανομένης και της Βρετανίας.

Συγχρόνως απευθύνετε έκκληση στους φιλάθλους να μην ορρωδούν προ των απειλών της Αλ Κάιντα και να προσέλθουν στο στάδιο. Φοβούμαι όμως, ότι χάριν της δικής σας καμπάνιας η ζημιά συνετελέσθη». H επιστολή μου τελειώνει με τη γνωστή αγγλική επωδό: «Με τέτοιους φίλους ποιος έχει ανάγκη τους εχθρούς;»

Στ. Σταθατος – Πρέσβης ε.τ.

Οι έπαινοι του Ρογκ

Κύριε διευθυντά

Στην έγκριτη εφημερίδα σας (26 Ιουλίου, σελ. 3), και σε ένα δημοσίευμα με τίτλο «H διοργάνωση θα αφήσει μια κληρονομιά διαρκείας» του κ. Ζακ Ρογκ, προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, διάβασα τους επαίνους του για την ωραία διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στη Βαρκελώνη, στο Σίδνεϊ και στο Πεκίνο. Παρέλειψε όμως να αναφέρει και την Αθήνα. Αλλά και σε δηλώσεις του στα κανάλια, ανέφερε και πάλι το Σίδνεϊ και το Πεκίνο, παραλείποντας και πάλι την Αθήνα, χωρίς κάποιος αρμόδιος να διαμαρτυρηθεί.

Προφανώς ο κ. Ρογκ λησμόνησε τους επαίνους που αφειδώς είχε δώσει το 2004 για την ωραία διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Τέτοια απαξίωση ούτε την περιμέναμε ούτε την αποδεχόμαστε εμείς οι Ελληνες από οποιονδήποτε και κυρίως από παράγοντα ενός θεσμικού οργάνου, η ύπαρξη και αποστολή του οποίου είναι διαχρονική προσφορά της μεγάλης Ελλάδας.

Παναγιωτης Βαβουγυιος – Αθήνα

Δεν βοηθούν οι υποχωρήσεις

Κύριε διευθυντά

Τις ημέρες αυτές χωρίς να έχουμε θυελλώδεις ανέμους, είχαμε ενάρξεις πυρκαγιών σε διάφορα δάση της χώρας.

Κατά σύμπτωση(!!) το 60% αυτών έγινε σε διάφορα σημεία του τόπου με τουριστική αξία: Κρήτη, Ρόδος, Χίος, Χαλκιδική αλλά και άλλα πιο μικρού τουριστικού ενδιαφέροντος.

Επειδή και τα προηγούμενα χρόνια είχαμε τα ίδια και μερικοί φανατικοί πολίτες της γειτονικής μας χώρας παραδέχθηκαν ότι μερικοί φανατικοί εχθροί της χώρας μετείχαν σε εμπρησμούς σε βάρος μας, θα προτείνω οι υπηρεσίες ασφάλειας του κράτους μας να ελέγξουν με προσοχή και να καταλογίσουν σχετικές ευθύνες στους ένοχους.

Η μέχρι σήμερα πολιτική συγκαλύψεως που εφαρμόζουμε είναι λανθασμένη.

Οι συνεχείς υποχωρήσεις μας δεν μας βοήθησαν μέχρι τώρα. Ας αλλάξουμε πολιτική για να σώσουμε περισσότερο τα δάση μας και τον τουρισμό μας.

Θεμ. Χρ. Σαρακος – Αθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή