Η κλιμάκωση του δράματος

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ελληνες πολίτες παρακολουθούν από τηλεοράσεως την κλιμάκωση ενός δράματος, εν όψει των συναντήσεων του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο κ. Φρανσουά Ολάντ, αύριο και μεθαύριο αντιστοίχως, στο Βερολίνο και στο Παρίσι. Η θεατρικότητα είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής, διότι οι ηγέτες ενεργούν ενώπιον ακροατηρίου, που εις την συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι ψηφοφόροι τους.

Η ανακύκλωση του κ. Σαμαρά υπήρξε πλήρης, από σκεπτικιστής -εάν όχι σκληρός πολέμιος- του πρώτου Μνημονίου αναδεικνύεται σε υπέρμαχο της απολύτου δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας με την εφαρμογή μέτρων σκληρότατης λιτότητος. Η αμηχανία που δημιουργείται στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι σημαντικότατη, αλλά οι αντιδράσεις των βουλευτών θα εκδηλωθούν κατά την ψήφιση των σχετικών διατάξεων στη Βουλή. Δεν αναμένεται να είναι δραματικές.

Σε αυτήν τη φάση ο κ. Σαμαράς έχει ως στόχο να αποκαταστήσει την προσωπική του αξιοπιστία και φυσικά της Ελλάδος πρωτίστως προς την κ. Μέρκελ και δευτερευόντως στον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ. Σε αυτήν την προσπάθειά του έχει, ως εκτιμάται, τη στήριξη των Ελλήνων. Αυτό μέλλει να αποδειχθεί στην πράξη, αφού αρχίσουν οι περικοπές που απαιτούνται.

Αλλά και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας δεν είναι κάτι που θα κριθεί το επόμενο διήμερο. Η χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο της ευρωομάδος κ. Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα, αλλά το μήνυμα του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, που εμφορείται όντως από αισθήματα φιλελληνικά, ήταν σαφές. Τα πάντα εξαρτώνται από την αξιολόγηση της τρόικας περί της αξιοπιστίας του προγράμματος δημοσιονομικής πειθαρχίας που θα υποβάλει η κυβέρνηση και από την αποφασιστικότητα που θα επιδείξει στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και των άλλων διαρθρωτικών αλλαγών. Τότε και μόνον η Ελλάς θα λάβει τη νέα δόση των 31 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα εξετασθεί το ενδεχόμενο της επιμηκύνσεως του προγράμματος για μία διετία.

Ολα αυτά βεβαίως ίσχυαν από την πρώτη στιγμή που η χώρα εντάχθηκε στον μηχανισμό στηρίξεως, αλλά εφαρμόσθηκαν μόνον εν μέρει, πλήττοντας άμεσα μισθωτούς και συνταξιούχους και κατ’ επέκτασιν το εμπόριο και τις επιχειρήσεις. Ο κ. Γιουνκέρ αναφέρθηκε και στην ανάγκη διευρύνσεως της φορολογικής βάσεως, αλλά ο χειρισμός του θέματος υπήρξε θεωρητικός τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Το δράμα αναμένεται να διαρκέσει έως τον Οκτώβριο, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της τρόικας και θα αποφανθούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αλλά εκτός των πρωταγωνιστών της ευρωπαϊκής και εγχωρίου ελληνικής σκηνής υπάρχει και η λεγόμενη κοινωνία, που πρέπει να πεισθεί, διότι άλλως η απώλεια του ελέγχου μπορεί να αναδειχθεί σε νέο εφιάλτη, που ευχόμεθα να αποφευχθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή